• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za ljubitelje “izgužvanih” pasa: 10 najsimpatičnijih rasa sa naboranom kožom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neki naši četvoronožni prijatelji poznati su po pravim kožnim “rolnama” na telu, ali su zbog takvog izgleda još voljeniji i cenjeniji

  • 0
Rase pasa sa naborima Foto: Pexels/Patience Garton

Neke rase pasa izgledaju veoma slično, poput zlatnog retrivera i labrador retrivera.

Druge rase pak imaju jedinstvene karakteristike koje se odnose na specifičnu boju ili uzorak dlake, neobičan oblik ušiju ili repa, ili čak bore na koži.

Nekoliko rasa pasa je poznato po pravim “rolnama” koje pravi njihova koža. Ovi psi se viđaju u raznim rasama i veličinama. Neki od njih su aktivni, dok su drugi srećniji ako “kuliraju” ili se izležavaju, dok su neki druželjubiviji od ostalih.

1 Šar pej

Rase pasa sa naborima Šar pej Foto: Pexels/Thierry Rossier

Pas poreklom iz Kine, gde se hiljadama godina verovalo da pripada “seljačkim” rasama. Farmeri su ga koristili kao pomagača u lovu i čuvara stoke zbog inteligencije i grube snage.

Njegova naborana koža i kraljevski izgled ističu ga među drugim rasama. Štenci imaju opušteniju i naboraniju kožu koja se zateže kako sazrevaju.

Šar pej ima kratku dlaku sa labavom kožom, male uši, glavu i leđa pune “bora”, uvijen rep i majušne, upale oči.

2 Napuljski mastif

Rase pasa sa naborima Napuljski mastif Foto: Pexels/Anil Sharma

Vekovima unazad, napuljski mastifi su uzgajani da budu zastrašujući gladijatori u borbi. Dok lopovi s pravom strepe da ne nalete na ovog psa džinovske glave i masivnog tela, članovi porodice ne moraju da brinu. Ovaj pas je obično nežan sa onima koje vole, pokazujući miran temperament.

Njegovi veliki nabori oko glave i opuštena koža preko tela samo doprinose njegovom šarmu. On ima velika usta i poseban je i po ogromnoj količini pljuvačke koju luči.

Napuljski mastif je pas lavovskog stava i ima kratku dlaku sive, crne, mahagoni i smeđe boje, a njegov “kaput” može biti i tigrastog uzorka.

3 Mops

Rase pasa sa naborima Mops Foto: Pexels/Amir Talwar

Ako se dosad niste igrali sa mopsom, mnogo ste propustili. Ova kineska rasa je popularan saputnik za sve tipove vlasnika i životnih situacija. Mops je mali, traži relativno malo nege i obično je prijateljski raspoložen i komičan.

Ima mali uvijeni rep, naboranu kožu, posebno na licu, malo mišićavo telo žućkaste ili krem bele boje sa crnim licem, kratke noge i zaobljenu glavu.

4 Bordoška doga

Rase pasa sa naborima Bordoška doga Foto: Pixabay

Ovaj pas je gajen zbog snage i zaštitničke prirode. Mnogi ljudi ga vole, iako deluje opasno. Ipak, bordoška doga samo je kombinacija žestoko vernog psa zastrašujućeg izgleda. Bio je omiljen među vojnicima, lovcima i farmerima. Njegovo naborano lice sa kratkim ušima i duboko usađenim očima čine ga dodatno “slatkim”.

5 Engleski buldog

Rase pasa sa naborima Engleski buldog Foto: Pexels/Aurora Aybar Valencia

Buldozi su nastali u Engleskoj u 13. veku da bi mamili bikove. Oni su jaki i mišićavi psi koji su prijateljski raspoloženi. Nisu postali psi borci, jer su takvi “sportovi” zabranjeni. Postali su psi za pratnju, prepoznatljivi po teškim borama oko lica i opuštenoj koži koja im visi oko usta. Takođe imaju opuštenu kožu po celom telu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari