• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Zagrebu održan seminar WCF breeder of exellenc: Saveti i predavanja za odgajivače najlepših mačaka sveta

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Domaćin susretima uzgajivača i stručnjaka, održanim 5, 6. i 7. jula, bio je Trpimir Frane Sulić, predsednik Kluba ljubitelja mačaka Felis Croatia

  • 0
WCF seminar u Zagrebu Foto: LePETit Mrnjau grupa/Privatna arhiva

U glavnom gradu Republike Hrvatske, u Hotelu Diplomat, 5. 6. i 7. jula 2024. godine održan je seminar posvećen ljubiteljima i odgajivačima rasnih mačaka pod nazivom "WCF breeder of exellence" , a da bi on protekao u najboljem redu, pobrinuo se Trpimir Frane Sulić ispred Kluba ljubitelja mačaka "Felis Croatia".

Predavači na WCF seminaru bili su: Tatjana Černova iz Latvije (WCF sudija za sve rase), Vojčeh Albert Kurkovski iz Poljske (takođe WCF sudija za sve rase mačaka), dr vet. med. Žarko Ćirić i dr vet. med Ines Gulić. Le PETit WCF klub predstavili su: Melita Sayock Jambrošić, Aleksandra Santo, Eva Kalman, Emese Gyuro i Marija Ivanović.

U petak, 5. jula, na programu seminara bili su etičnost i ponašanje izlagača i sudija i predavanje o naslednosti gena i osnovnoj genetici boja, dok je drugi deo dana bio posvećen tome kako veterinari pomažu uzgajivačima i kako odgajivači pomažu veterinarima, uz 1. deo predavanja o opštim greškama po standardima rase, vezanim za telo i ekstremitete mačke.

Subota 6. jul bila je posvećena genetici boja i EMS kodovima, kao i sudijskom sistemu, dok je popodnevni deo seminara bio je u znaku teme "Kako morfologija utiče na zdravlje mačaka", sa primerima deformiteta, nakon čega je održan drugi deo predavanja Opšte greške po standardima rase – rep, glava, oči, uši.

WCF seminar u Zagrebu Foto: LePETit Mrnjau grupa/Privatna arhiva

U nedelju 7. jula prepodnevna predavanja bila su posvećena standardima i praktičnoj demonstraciji rasa: norveška šumska mačka, mejn kun, sibrirska mačka i ragdol mačka, a potom je usledio deo seminara posvećen klasama i titulama, kao i objašnjenjima za najbolju mačku. Popodnevni sati poslednjeg dana WCF seminara bili su posvećeni reprodukciji mačke - kontroli trudnoće i mogućim komplikacijama, kao i značaju kvaliteta hrane tokom trudnoće i ishrane mačića. Poslednje predavanje na seminaru bio je 3. deo teme o opštiim greškama po standardima rase - greške u različitim rasama, neke genetske anomalije i klasifikacija genetskih anomalija.

Mačke Foto: Shutterstock/New Africa

Posebno izdvojena bila je prezentacija mlade veterinarke Ines Gulić: prema rečima prisutnih, ona je napravila odličnu komparaciju veterinarskog gledišta odgajivača i svoje odgajivačke prakse, a korisna su bila gledišta i pitanja poznatih odgajivača sibirskih mačaka, persijskih maca, norveških šumskih mačaka, sfinksa, devon reksa, britanskih maca.. koji su stigli iz Italije, sa Malte, iz Hrvatske, Španije, Francuske, Mađarske… Stariji odgajivači podelili su svoja iskustva i odgovarali na pitanja mlađih kolega.

Više o ovom izuzetnom seminaru posvećen odgovornim odgajivačima najlepših rasa mačaka na svetu možete proćitati OVDE

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari