• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mejn kun, čupavac nežnog srca i džin među mačkama

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je razigran ali po potrebni miran kao bubica, privržen je vlasniku koga ne "gnjavi", inteligentan je i sjajan drugar drugim ljubimcima u domu

  • 0
Mejn kun Mejn kun mačke Foto: Privatna arhiva/Facebook/Andema Star WCF Odgajivačnica

Mejn kun je jedna od najvećih rasa domaćih mačaka, poznata ne samo po impresivnoj veličini, čupavim ušima, gustom repu i luksuznom krznu, već i po prijateljskom temperamentu koji pokazuje druženjem sa vlasnikom, ali i drugim ljubimcima u domu. Drugo ime mejn kuna je "nežni div", što ova inteligentna, razigrana i prilagodljiva mačka zaista jeste.

Uprkos veličini, mejn kun je graciozna i okretna mačka koja voli decu, porodicu, pse i mačke iz doma. Njeno gusto, vodootporno krzno pomaže da se prilagodi različitim klimatskim uslovima, a posebna odlika ove mace su uši sa čupercima, piše Cattime.

Mejn kun vodi poreklo iz SAD, iz države Mejn: mužjaci su teški od 6 do 8,2 kilograma, pa i više, a odrasle ženke imaju od 3,5 do 5,5 kilograma.

Životni vek mejn kuna je od 12 do 15 godina, njegovo zdravlje uglavnom je bez problema, ali može biti sklon određenim genetskim stanjima kao što su displazija kuka i bolesti srca, pa su kontrole kod veterinara neophodne.

Istorija rase mejn kun

Mejn kun potiče iz države Mejn, gde je rasa bila veoma popularna, a mačke su živele na farmama ili bile putnici na brodovima, još početkom 19. veka. Ovo je prirodna rasa i malo se zna o njihovom poreklu: smatra se čak da su ih Vikinzi doveli u Severnu Ameriku, vekovima pre nego što je Kolumbo otkrio američki kontinent. Prema nekim pretpostavkama, mejn kun je potomak dugodlakih mačaka Marije Antoanete, koje su poslate u Ameriku pre nego što je kraljica osuđena. Jedno je sigurno – mejn kun nije rezultat parenja između mačke i rakuna, kao što neki misle.

Ženka mejn kuna proglašena je najboljom mačkom 1895. na Izložbi mačaka održanoj u Medison Skver Gardenu. U Bostonu i Njujorku, domaće mačke bile su popularne na izložbama mačaka, a kada je 1908. osnovano Udruženje ljubitelja mačaka, peta registrovana mačka bila je mejn kun po imenu Moli Bond.

Invazija glamuroznih perzijskih i egzotičnih sijamskih mačaka iz Engleske na prelazu veka značila je kraj popularnosti mejn kuna koji je bio u takvoj "nemilosti" pet decenija. Sve se okrenulo nabolje 60-ih godina 20. veka, a Udruženje odgajivača i odgajivača mejn kuna je formirano 1968. Danas su ove velike, prelepe mačke među najpopularnijim rasama na svetu, a ovo je ujedno i zvanična državna mačka Mejna.

Mejn kun Mejn kun Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Temperament mejn kuna

Dobrodušni i prijateljski raspoložen mejn kun se dobro prilagođava mnogim životnim stilovima i vlasnicima, voli da bude sa ljudima i ima naviku da ih prati, srećan je kad dobija pažnju od vlasnika, ali ako je on zauzet, mačka će se zadovoljiti time da nadgleda ono što njen čovek radi. Ako mu zatvorite vrata ispred nosa, strpljivo će čekati da shvatite da ste ga zaboravili. Mejn kun nije mačka za krilo, ali jeste mačka za blizinu vlasnika.

Iako velika i robusna mačka, mejn kun je spretan u hvatanju glodara. Čak i ako u domu nema miševa, ova mačka će juriti igračke i hvatati ih svojim velikim šapama. Mejn kun uživa u igri donošenja i uzimaće male lopte, igračke ili namotane komade papira. Može s lakoćom da se penje, ali obično više voli da ostane na zemlji. Veoma pametan, mejn kun će lako naučiti trikove ili se igrati sa slagalicama koje će ga mentalno stimulisati.

Mejn kun obično uživa u igri do odraslog doba, a njegove igre nalikuju onima koje upražnjavaju mačići. Mužjaci ponekad izvode "ludorije", dok su ženke dostojanstvenije. Mejn kun se ne oglašava preterano glasno, pa njihov mjauk biše podseća na ptičiji glas.

Zdravlje, boja dlake i nega mejn kuna

Mejn kun smatra se zdravom rasom, ali su izvesne predispozicije za neke genetske bolesti. Problemi koji mogu uticati na zdravlje mejn kuna su: displazija kuka, hipertrofična kardiomiopatija, policistična bolest bubrega i relativno retka spinalna mišićna atrofija.

Kad je reč o nezi dlake mejn kuna, ona ima svilenkastu teksturu i potrebna joj je redovna nega, odnosno češljanje dva puta nedeljno radi uklanjanja mrtve dlake i pospešivanja lučenja ulja. Mejn kuna treba kupati po potrebi - od svakih nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Brišite redovno uglove očiju mejn kuna mekom, vlažnom krpom da biste uklonili iscedak i proveravajte čistoću ušiju svake nedelje.

Dobro je da mejn kun bude zatvoren u domu, kako biste ga zaštitili od bolesti koje šire druge mačke, ali i od napada pasa,saobraćajnih nezgoda i krađe: mejn kun je veoma lepa mačka i svako može da je ukrade jer je mirna.

Mejn kun je velika mačka čupavog krzna, velikih izražajnih zelenih, zlatnih, zelenkasto-zlatnih ili bakarnih očiju. Beli ili dvobojni mejn kun može biti plavook ili različito obojenih očiju, dok je boja dlake crna, crvena, bela, sve tabi boje i šare, dvobojne, kornjačevina, kaliko, siva...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari