• 0

Uoči Prolećnog Mrnjau festa 2023: Upoznajte Svetlanu Lalović, drugu damu WCF

Ceca je prva i jedina međunarodna “all breed judge” u Srbiji i asistentkinja Aneliz Hakman, predsednice svetske felinološke asocijacije “World Cat Federation”

  • 0
Mrnjau Fest, Hotel Jugoslavija Foto: Nikola Tomić

Brojni ljubitelji mačaka, odgajivači i vlasnici ovih divnih stvorenja s nestrpljenjem očekuju novi susret sa najlepšim macama sveta.

Prolećni Mrnjau Fest će se održati 18. i 19. marta u Kristalnoj dvorani Hotela Jugoslavija u Beogradu. Organizator međunarodne izložbe i takmičenja rasnih mačaka, kao i udomljavanja zdravih i lepih maca je Društvo Le PETit iz Beograda.

Društvo je član organizacije World Cat Federation, najvećeg međunarodnog saveza felinoloških klubova. WCF organizuje oko 750 takmičenja mačaka godišnje. Klub Le PETit je član WCF od 2013. godine i okuplja ambiciozne odgajivače mačaka iz Srbije, okruženja (BH, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Slovenija), Grčke, Francuske, Nemačke i drugih zemalja.

Klub Le PETit vodi Svetlana Lalović, međunarodna WCF sutkinja i asistentkinja potpredsednice Kluba WCF Anelize Hakman. Zadatak Cece Lalović, druge dame u svetu elitnih mačaka je razvoj saradnje između više od 280 organizacija i klubova iz celog sveta.

WCF je najveća međunarodna federacija felinologa i ljubitelja mačaka, sa sedištem u Nemačkoj. Ujedno, WCF je u Parlamentu Evrope u Strazburu ovlašćen za učešće u procesima procene, predlaganja i donošenja zakonskih akata vezanih za zaštitu i dobrobit životinja, donosi standarde za rasne mačke, školuje sudije za ocenjivanje i organizuje felinološke izložbe.

Svetlana Lalović zasad je jedini zvanični međunarodni felinološki “all breed judge” u našoj zemlji.

Felinološke sudije ocenjuju i rangiraju mačke na zvaničnim međunarodnim izložbama, ali ne treba zaboraviti da su uslovi za dobijanje zvanja međunarodnog sudije veoma strogi. Budući sudija obuku započinje stažiranjem na međunarodnim izložbama kao stjuard, pomoćnik koji brine o mačkama na izložbama, prezentuje ih sudijama i publici, i brine da ocenjivanje teče bez zastoja.

Nakon propisanog broja izložbi i dobrih ocena, stjuard polaže preliminarni ispit i postaje kandidat za WCF sudiju (student judge). Obuka se nastavlja tako što kandidat neposredno učestvuje u suđenjima i komentariše svaku mačku, za šta dobija ocene. Nakon propisanog broja pozitivnih ocena, završenih seminara iz genetike mačaka i drugih uslova, kandidat polaže sudijski ispit.

Svetlana je završni ispit položila na Svetskoj izložbi mačaka u Minsku, gde je bilo prisutno više od 400 najlepših mačaka iz celog sveta. Prošle 2022. godine, Lalović je polagala poslednji ispit kako bi stekla titulu "all breed judge".

Prva Svetlanina misija bila je u Šangaju, na "Pet Fair Asia", najvećoj dalekoistočnoj manifestaciji posvećenoj ljubimcima. Osim izložbene sajamske postavke, koja je zauzimala prostor veličine omanjeg grada, program ovog događaja bio je ispunjen i mnoštvom predavanja i seminara. Državna kineska asocijacija za brigu o malim životinjama CSAPA pozvala je i World Cat Federation da učestvuje u manifestaciji sa nizom predavanja o mačkama, prezentacijama rasa, kao i stručnim trodnevnim seminarom "Breeders of Excellence", namenjenim ambicioznim odgajivačima i budućim felinološkim sudijama. WCF sudije su govorile o mačjoj genetici i standardima rasa, a naša Svetlana je održala predavanje o istoriji rasa poreklom sa tla Azije, tačnije iz Sijama, današnjeg Tajlanda. Ona je govorila o manje poznatim mačjim rasama kao što su wichienmaat, suphalak, khao manee, korat, ali i o sijamskim i tai sijam-mačkama.

Svetlana Lalović i Rextazy Zlatko Foto: Društvo Le PETit

Svetlana Lalović je život posvetila mačkama. Osim što je osnovala Klub posvećen odgajivačima mačaka Le PETit WCF, čija je predsednica, Svetlana je i prvi odgajivač abisinskih mačaka u našoj zemlji. Abisinske mace su jedna od najstarijih rasa u porodici mačaka. Osim visoke titule u Svetskoj federaciji, Ceca je i ponosna vlasnica "Best General" Rextazy Zlatka, mužjaka rase korniš reks koji uživa u zasluženoj penziji.

Uoči novog susreta ljubitelja mačaka u Beogradu, prolećnog Mrnjau festa koji će biti upriličen 18. i 19. marta u Beogradu, Društvo Le PETit najavljuje i jedinstveni Coral Master Ring. To znači da će dve najbolje ocenjene mačke osvojiti zvaničnu titulu "WCF Coral Master".

Kako je bilo na Jesenjem Mrnjau Festu 2022. godine, pogledajte u našem video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari