• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubimci na meti toplotnog udara: Najugroženije rase pljosnatog lica, "čupavci", veterani, bolesnici i štenci

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije uvek i samo vrućina "krivac" za pregrevanje, jer psi i mačke mogu da kolabiraju zbog previše aktivnosti, manjka tečnosti, bolesti ili starosti

  • 0
Ljubimci  i toplotni udar Foto: Shutterstock/Kazantseva Olga

Kućni ljubimci lako se pregreju na vrućini i, za razliku od nas, ne mogu "slojevito" da se obuku i skinu suvišnu odeću kad im postane vruće. Oni nemaju uvek mogućnost da se presele u hladnije regije ili da se izmeste na prijatnija mesta gde će izbeći sunce, osim ako im u tome ne pomognemo.

Životinje ne mogu da se ohlade znojenjem kao ljudi i nisu sposobne da regulišu svoju telesnu temperaturu.

Psi i mačke mogu doživeti toplotni udar, stanje opasno po život, kad se telesna temperatura povećava toliko da izaziva ozbiljne posledice, uključujući otkazivanje organa, pa čak i smrt.

Životinje sa prekomernom težinom, rase sa pljosnatim licem kao što su mops, francuski buldog, persijska mačka, zatim kućni ljubimci sa gustom dlakom, veoma stare ili izuzetno mlade životinje i ljubimci sa problematičnim zdravljem, posebno disajnim tegobama, obolelim plućima ili srcem podložnije su toplotnom udaru.

Šta uzrokuje toplotni udar kod kućnih ljubimaca

Ne mora uvek da bude vrućina da bi životinja pretrpela toplotni udar: preterana aktivnost po toplom vremenu ili boravak u sparnom ili vlažnom okruženju koje je slabo provetreno dovodi do brzog pregrevanja. Izbegavanje ovakvih okolnosti je najbolji izbor, ali je važno da vlasnik zna da prepozna znake toplotnog udara kako bi mogao da se odnosi prema ljubimcu na odgovarajući način. Veoma je važno znati kad je ljubimcu neophodna isključivo veterinarska pomoć.

Ljubimci  i toplotni udar Foto: Shutterstock/k64end

Rani znaci toplotnog udara kod kućnih ljubimaca

Rani znaci toplotnog udara kod ljubimaca su slični kod pasa i mačaka (iako su kod mačaka suptilniji) i manifestuju se kao: zadihanost (koja može napredovati do uznemirenog ili veoma bučnog disanja kako se toplotni udar pogoršava), nemir ili uznemirenost, neprestano koračanje, traženje hlada ili vode, obilna salivacija, crvene desni, sluzokože i jezik, povećan broj otkucaja srca, povraćanje ili dijareja. Da je toplotni udar uznapredovao upozoriće: letargija, konfuzija, slabost ili kolaps životinje i napadi.

Prva pomoć pri toplotnom udaru kod kućnih ljubimaca

Ako posumnjate u to da se vaš ljubimac pregrejao, treba da reagujete odmah, jer toplotni udar može brzo da postane hitan slučaj opasan po život. Preporuka je da psa ili mačku prvo rashladite, a potom transportujete kod veterinara.

Ljubimca odvedite na hladno mesto - idealna je dobro provetrena i klimatizovana prostorija ili soba sa ventilatorom.

Ponudite životinji male gutljaje vode (nemojte je primoravati da pije). Potapanje u svežu vodu je efikasno za mlade i zdrave pse.

Polivanje vodom malo hladnijom od psa i kombinovanje sa hlađenjem ventilatorom ili klima uređajem preporučuje se za starije pse ili one sa hroničnim tegobama.

Ne koristite ledenu vodu jer to može smanjiti dotok krvi u kožu, umanjujući sposobnost rashlađivanja, a može da izazove drhtanje i pojača temperaturu tela.

Uvek pratite savete veterinara, jer ozbiljniji znaci toplotnog udara možda neće odmah biti očigledni.

Ljubimci  i toplotni udar Foto: Shutterstock/Kazantseva Olga

Saveti za sprečavanje toplotnog udara kod kućnih ljubimaca

Obezbedite ljubimcu prohladnu prostoriju koju inače rashlađujete: pas ili mačka treba uvek da imaju pristup zamračenoj prostoriji u kući ili hladovini i zasenčenom delu dvorišta.

Ograničite aktivnosti ljubimcu u toplim danima (psa prošetajte rano ujutru i kasnije uveče kako biste izbegli najtopliji deo dana). U šetnji uvek nosite flašicu sa vodom.

Vrući trotoari mogu bukvalno spaliti šape vašem psu: proverite to jednostavnim testom sa rukom: ako vam je prevruće za dlan, suviše je toplo i za šape ljubimca.

Nikada ne ostavljajte kućne ljubimce u automobilu ili vreloj prostoriji (staklene bašte i slično).

Vaš ljubimac uvek treba da ima vodu za piće, a dodavanje leda u vodu će pomoći da se ona rashladi.

Redovno negujte psa ili mačku, uz obavezno kupanje i češljanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako je nastao najslađi video: Rešio da okupa štene ispod sudopere

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari