• 0
 ≫ 

I ljubimci mogu da dobiju toplotni udar: Kada ne bi trebalo da šetate vašeg psa

 ≫ 

Veterinari kažu da su temperature između 16 i 19 stepeni najbolje za pse, dok temperatura od 20 pa naviše predstavlja rizik za vašeg psa

  • 0
LJUBIMCI MERE POLICIJSKI ČAS ŠETNJA PASA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji je i dalje promenljivo vreme, ali jedno je sigurno, vrućine nam polako ali sigurno dolaze. U maju smo zabeležili nekoliko baš toplih dana, međutim dok smo mi uživali na suncu, zaboravili smo da se zapitamo kako je bilo našim ljubimcima.

Naime, iako nama uglavnom prija toplo vreme i željni smo sunčanja, naši psi baš i nisu oduševljeni kada upeče zvezda.

Psima je potrebno mnogo manje vremena da dobiju toplotni udar, i zbog toga morate da brinete da vaš pas ne bude predugo izložen suncu i vrućini. S obzirom na to da pse treba svakodnevno šetati, a pojedine rase čak i više puti izvoditi u duge šetnje kako bi se izmorili, mnogi vlasnici su na mukama kako da poštede svoje ljubimce vrućina.

 

Kako da postupite kad je napolju "pakao"?

Svoje ljubimce ne bi trebalo da izvodite u šetnju tokom najtoplijeg dela dana.

Stručnjaci kažu da je pse najbolje šetati dok je spoljna temperatura oko 19 stepeni Celzijusa i tada već bi psi trebalo da budu dobro hidrirani.

Kada temperatura pređe 20 stepeni, kod vašeg psa može da se javi rizik od toplotnog udara ukoliko napolju provede više od 15 minuta.

Veterinari kažu da su temperature između 16 i 19 stepeni najbolje za pse, dok temperatura od 20 pa naviše predstavlja rizik za vašeg psa.

Savet je dakle da svog ljubimca šetate u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima i da obavezno pas bude dobro hidriran uoči šetnje i ne bi bilo loše da sa sobom ponesete vodu ukoliko planirate duži boravak napolju.

Takođe, gledajte da vaš pas što manje hoda po betonu, već ga vodite u parkove gde ima puno trave kako bi mogao da "hladi šapice" i puno hlada, kako bi mogao da se skloni sa sunca.

Razlog zbog kojeg su ljubimci podložniji toplotnom udaru od ljudi jeste taj što se ne znoje. Naime, znoje im se samo šapice, a hlade se još jedino tako što dahću.

Zbog toga je veoma važno da vašeg psa ne izlažete dugo suncu, kao i da ga ne ostavljate u zatvorenom automobilu.

 

Simptomi toplotnog udara kod pasa

Postoji više znakova da je vaš pas doživeo toplotni udar, a neki od njih jesu pojačano dahtanje i baljenje. Ukoliko odmah ne reagujete i ne sklonite vašeg psa sa vrućine očekujte da mogu da krenu i drugi simptomi, poput bezvoljnosti, ali i povraćanja, i gubljenja svesti.

Ukoliko sumnjate da vaš pas ima toplotni udar, odmah ga sklonite u hladovinu, odnosno rashlađenu prostoriju. Pojedini veterinari savetuju da svog psa nakvasite vodom, ali to ni slučajno ne sme da bude ledena voda, i naravno, nemojte psa kojem nije dobro gurnuti pod tuš, već nakvasite svoju ruku vodom i krenite da ga mazite.

Isto tako, psu obavezno dajte vodu, ali mu nemojte dozvoliti da popije celu čantru. Baš kao i što biste učinili sa ljudima, dajte psu tek nekoliko gutljaja, pa potom ponovite proces.

Psa polako kvasite vodom dokle god ne čujete da mu se disanje vratilo u normalu, ali nikako do one granice da pas počne da drhti od hladnoće.

Potom bi bilo najbolje da psa odvete kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari