• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moj pas je simpatično popunjeni bucko: Može li višak kilograma da mu napravi probleme?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prekomerna težina onemogućava psa u svakodnevnim aktivnostima, igranju i kretanju, a njene posledice mogu da budu pad energije, statičnost i pojava ozbiljnih zdravstvenih tegoba

  • 1
Pas prekomerna težina Foto: Shutterstock/Cynoclub

Ukoliko je vaš pas gojazan, izvesno je da će se vrlo brzo pojaviti neki zdravstveni problemi.

Prekomerna težina kod psa može brzo da izazove dijabetes, tegobe sa zglobovima i mnoge druge bolesti, ali može biti i simptom osnovnih oboljenja, poput hipotireoze. Psi sa prekomernom težinom žive u proseku 2, 5 gdodina kraće od pasa normalne težine.

Ovo je loša vest za naše ljubimce, ali je dobro da im možemo pomoći pre nego što ovaj problem postane hroničan.

Gojaznost psa je okidač za ozbiljna oboljenja

Genetika i rasa psa određuju koliko će on porasti, pa su tako doge veliki i mršavi psi, a bernski planinski psi su veliki i debeli.

Pojedine rase, kao što su labrador retriver, zlatni retriver i koker španijel, sklonije su gojaznosti ili im to diktira genetika. Ipak, bilo koja rasa može postati gojazna ako se ne hrani pravilno i ima nedovoljno aktivnosti.

Kada psi postanu gojazni, može se desiti nekoliko stvari. Prekomerna težina je okidač pojave upale koja vrši pritisak na zglobove i druge delove organizma. To pojačava mogućnost pojave kamenja u bešici, kancerogenih tumora, dijabetesa, visokog krvnog pritika, bolesti jetre... Osim toga, psima će postati teško da uživaju u omiljenim aktivnostima, poput trčanja ili igranja.

Pas prekomerna težina Foto: Shutterstock/Reshetnikovart

Kako da saznam da li je moj pas gojazan

Udruženje za prevenciju gojaznosti kućnih ljubimaca u SAD objavilo je da je 59 odsto pasa u 2022. godini imalo status gojaznih. Psi sa 10 do 20 procenata više od svoje idealne mase imaju prekomernu težinu, dok se svi sa više od 20 procenata težine smatraju gojaznim.

Da biste znali da li vaš pas ima prekomernu težinu, porazgovarajte o tome sa veterinarom koji će na osnovu rase, zdravstvenog stanja i uvida u ishranu ljubimca odrediti njegovu idealnu težinu.

Osim toga, možete i sami da procenite da li imate debeljka ili šlank ljubimca.

Dobro pogledajte psa tako što ćete stati iznad njega i iz ptičije perspektive, kao i sa strane. Pas sa dobrom težinom treba da ima vidljivu liniju struka iza grudnog koša i stomak mu mora biti malo podignut. Ako nema jasan struk ili mu je stomak spušten, to ukazuje na višak kilograma.

Pas prekomerna težina Foto: Shutterstock/monkeyoum

I na rebrima vašeg psa ne bi trebalo da bude "viška". Nekim rasama, kao što je puli, teško se mogu opipati rebra, dok druge rase, popult salukija, treba da imaju dobro definisana rebra.

Posmatrajte psa dok se kreće i igra: ako se lako zamara ili izbegava da se bavi fizičkim aktivnostima u kojima je ranije uživao, to može da ukaže na višak kilograma koji utiče na njegovu pokretljivost.

Ne zaboravite da psa s vremena na vreme odvedete na kontrolu kod veterinara. Trebalo bi da uvek imate uvid u podatke o njegovoj visini, težini i drugim parametrima. Naglo povećanje telesne težine (ili njen gubitak) može da ukaže na ozbiljniji problem.

Pas prekomerna težina Foto: Shutterstock/Boryana Manzurova

Kako da sprečim da moj pas postane gojazan?

Ako sumnjate da je vaš pas gojazan, konsultujte se sa veterinarom koji će odrediti idealnu težinu za rasu i veličinu vašeg psa i uputiti vas na odgovarajuću ishranu i plan aktivnosti ukoliko je potrebno korigovanje obroka.

Dobar plan ishrane za gojaznog psa ne bi trebalo da bude previše restriktivan. Smanjite unos kalorija, ali mu obezbedite hranljive materije. Obroci sa više vlakana i proteina će ga zasititi.

Nemojte mu sasvim izbaciti poslastice, već redukujte njihovu količinu. Ne pomišljajte da mu dajete ostatke vaših obroka!

Pojačajte svakodnevne aktivnosti psa tako što ćete mu uvesti nove igre ili produžiti one koje najviše voli. Najbolje je da počnete sa kraćim šetnjama koje ćete s vremenom produžiti ili osmislite vežbe koje će održavati formu vašeg psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    15. avgust 2023. | 10:38

    Na primer čivave, nikad mlečno, nikad crveno meso. Vode, belo od piletine, krokete, saše, riža. Moji su savršeno zgodni.