• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sačuvajte šape svog psa od vrućeg asfalta: Šetnja po hladovini, isključivo po travi, u ranim jutarnjim satima

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da vaš ljubimac ne bi spalio "šape" na vrelom betonu i ulicama koje se "tope", primenite mere opreza i ne forsirajte izlaske u najtoplijem delu dana

  • 1
Pas opekotine na šapama Foto. Shuttestock/SingjaiStocker

Leto je najbolje godišnje doba, jer vi i vaš pas možete da izađete napolje, istražujete, igrate se, šetate ili trčite. Uz letnju zabavu, međutim, dolaze i letnje vrućine. U zavisnosti od regije u kojoj živite, leta mogu biti izuzetno vruća.

Ljudi obično preduzimaju dodatne mere predostrožnosti tokom ekstremnih letnjih vrućina: stavljaju kremu za sunčanje kako bi zaštitili kožu, nose naočare za sunce da bi zaštitili oči, piju velike količine vode da bi ostali hidrirani i gledaju da budu u senci kako bi se rashladili.

Baš kao što preduzimamo dodatne korake da bismo se zaštitili, kao vlasnici kućnih ljubimaca treba da preduzmemo dodatne mere da bismo zaštitili četvoronožne prijatelje. Vrućina može stvoriti uslove koji su opasni za naše kućne ljubimce, a jedna od najvećih i ujedno najčešćih tegoba koju zadobiju tokom leta su opekotine šapa.

Pseće šape imaju jastučiće koji obično mogu da podnesu dosta ekstremnih uslova prilikom šetnje na otvorenom. Ipak, mnoge površine koje je napravio čovek mogu da budu pogubne po zdravlje šapa vašeg psa, uključujući beton, metal, trotoare, asfalt.

Ove površine su opasne jer prirodno apsorbuju toplotu i tamno su obojene, pa se dodatno zagrevaju.

Znaci da je pas "spalio" šape

Ako je pas proveo previše vremena na vrelom trotoaru, evo nekoliko znakova koji potvrđuju da su mu šape izgorele: šepanje ili izbegavanje hodanja, lizanje ili žvakanje šapa, tamnija boja jastučića na šapama, vidljivo oštećenje šapa, plikovi ili crvenilo. U slučaju da pas pokazuje bilo kakve znake povrede, oštećenja ili opekotina na šapama, odmah ga odnesite veterinaru. Opekotine se lako mogu otvoriti i inficirati, pa će veterinar najbolje znati kako da ih zaštiti.

Pas Foto: Shutetrstock/Visionlabs

Kako zaštititi šape psa od vrućine

Obuća: iako zvuči "razmaženo", pseća obuća je efikasan (i ujedno moderan) način da zaštitite šape vašeg psa od vrućih površina po kojima hoda. Obuća za pse je dizajnirana da stvori prepreku između jastučića šapa i podloge kojom hoda. Iako mu se isprva verovatno neće dopasti, pas će se s vremenom navići na to da ima zaštitu na nogama.

Izbegavajte najtoplije delove dana: ako pas ne želi da trpi ništa na nogama, postoje i druge opcije zaštite šapa. Kako dan prolazi, trotoar postaje sve topliji: što je duže sunce napolju, to duže površina apsorbuje toplotu. Zato je najbolje vreme za šetnju psa tokom toplijeg doba godine rano jutro. Zemlja se hladila cele noći i postala bezbednija za jastučiće šapa.

Boravak u travi: pas koji je navikao na svakodnevne šetnje neće praviti probleme ako ga izvodite na travu. Ova prirodna površina prija šapama, iako je leti toplija, ali nije ni približno toliko vruća kao trotoar.

Pas Foto: Shutterstock/Darren William Hall

Pripremite se unapred ako znate da je vaša oblast posebno vruća tokom letnjih meseci.

Šta treba da izbegavate

Balzami za šape su odlični za zaštitu šapa psa tokom zimskih meseci, ali ih leti ne smete nanositi, jer se tope pod toplotom trotoara i ne pružaju nikakvu zaštitu kada je vruće.

Šetnja po vrelini dana nimalo nije preporučljiva. Trotoar je najtoplije predveče, jer je ceo dan apsorbovao toplotu, pa pokušajte da ga potpuno izbegnete posle kasnog jutra. Ako je psu neophodno da izađe, hodajte po travi, a što se tiče igre - to radite u domu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Psi sa terase nadgledaju naselje: Ne brinite, mi sve držimo pod kontrolom

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljilja

    8. jun 2024. | 13:32

    Naravno,slažem se u potpunosti. Moje pitanje je šta raditi kada u OS Radojka Lakic piše na tabli,na samom ulazu u školu,da se zabranjuje dati psima lutalicama dati VODU,HRANU......JEL JE OVO HUMANO? Prolazila sam i videla iznemoglog onesvescenog psa koji je kolabirao,pored njega je prolazila higijenicarka iz škole,gledala ga,kad sam je zamolila da da psu iako je kako kažu lutalica,malo vode,rekla je A NE, TO JE ZABRANJENO,VIDITE TABLU.