• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostavljate psa u pregrejanom automobilu: Jedna od grešaka kojom dovodite ljubimca u opasnost (5)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako uvek mislite najbolje svom ljubimcu, ponekad ga izlažete fatalnim rizicima. Čitajte o 14 najčešćih pogrešnih poteza koji vam se čine bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

  • 0
Pas u pregrejanom automobilu Foto: Shutterstock/rezordia

Napolju je nesnosna vrućina, ali baš morate da idete “po nešto”. Razume se, pas ide sa vama.

Kad stignete na željeno mesto, možda nećete moći da uvedete ljubimca, pa ćete biti primorani da ga ostavite u automobilu. Na par minuta, pet, osam, deset…

Ne ostavljajte psa u zagrejanom automobilu ni minut, čak ni ako maksimalno spustite prozor!

Poslednjih godina, o ovom problemu se zaista intenzivno govori i apeluje na vlasnike da ljubimce ne ostavljaju u kolima dok oni obavljaju poslove.

Iako je svest vlasnika u vezi s tim znatno pojačana, smrtni slučajevi kućnih ljubimaca se i dalje dešavaju.

Zašto je opasno

Stotine pasa ugine svake godine od toplotnog udara i iscrpljenosti nakon što budu ostavljeni u automobilu. Posle samo 30 minuta, temperatura u unutrašnjosti automobila od 26 stepeni Celzijusa poraste na čak 46 stepeni!

Čak i ako ostavite prozor otvoren, vazduh ne može da cirkuliše i pas brzo doživljava toplotni udar, pa i ozbiljnije posledice.

Pas u pregrejanom automobilu Foto: Shutterstock/dezy

Šta treba da uradite

Kad su napolju nesnosne vrućine, psa ostavite u kući. Ukoliko ste u vremenskoj stisci, uvek možete iskoristiti aplikacije za dostavu namirnica na kućnu adresu.

Planirajte sve unapred kada putujete na veliku udaljenost sami sa psom. Vaše putovanje će zahtevati i pauze, pa duž rute koju prelazite obeležite pet šopove, a i većina prodavnica dopušta ulaz psima i prilagođene su njihovim potrebama.

Ukoliko planirate da ne spavate u smeštaju par večeri, potražite smeštaj za psa. Mnogi popularni hotelski lanci imaju sobe koje su osmišljene baš za kućne ljubimce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari