• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Da li bijete bitke sa upornim podstanarima koji se baškare u telu i na koži kućnih ljubimaca

Vreme čitanja: oko 6 min.

Obaveza vlasnika mačke ili psa, sem higijene, poseta veterinaru i vakcinisanja je i redovno čiščenje od spoljašnjih i unutrašnjih parazita. Evo kako treba da izgleda dinamika eliminacije svih vrsta patogena

  • 0
Paraziti kod pasa i mačaka Foto: Shutterstock/v-svirido

Prevencija od parazita veoma je važna po zdravlje ljubimaca i njihovih vlasnika.

Zato je obaveza svakoga ko drži mačke i pse u domu da, osim redovnog kupanja, poseta veterinaru i vakcinisanja protiv besnila, svog ljubimca redovno čisti od krpelja i drugih parazita.

Problemi sa parazitima kod pasa i mačaka ne razlikuju se mnogo, pa ih Apetit.rs objedinjuje i naglašava najvažnije detalje o svakom ponaosob.

Vrste parazita

Vlasnici pasa i mačaka moraju biti obazrivi u pogledu dve vrste parazita: unutrašnjih i kožnih (spoljašnjih) parazita. U kožne napasti spadaju krpelji, buve i slični insekti, a kad je reč o unutrašnjim parazitima, evo koji najčešće borave na telu pasa i mačaka.

Srčani crv je parazit koji se prenosi ujedom komarca i ostatak života provodi u plućnim krvnim sudovima ili tkivu oko plućnih arterija. Bolest može mesecima, pa čak i godinama, da bude potpuno neprimetna, sve dok simptomi ne postanu fatalni. Neki od simptoma su kašalj (i iskašljavanje krvi), gubitak težine i kondicije i nesvestica. Lečenje je moguće, terapija zavisi od procene veterinara, ali je prevencija najefikasniji "lek".

Crevni paraziti veoma često napadaju mačke i pse, a život provode u digestivnom sistemu domaćina, pa su u uočljivi u izmetu (neki su vidljivi golim okom, dok je druge moguće pronaći samo mikroskopom). Prenose se unosom zagađene vode ili hrane, kontaktom sa zaraženom životinjom ili njuškanjem njenog izmeta. Simptomi zavise od podvrste parazita, ali najčešći su dijareja, nadimanje stomaka i gubitak težine i energije.

Mačka i paraziti Foto: Pixabay/joesang

Unutrašnji paraziti

Najveći problem je u tome što se paraziti uočavaju tek u poodmakloj fazi prisustva u telu domaćina. Neke vrste ne izazivaju nikakve simptome dok ne bude prekasno za bilo kakvu intervenciju. Upravo je zato obaveza svakog vlasnika da svog ljubimca redovno čisti od parazita. Ukoliko primetite parazite kod ljubimca ili samo posumnjate na njihovo prisustvo, odvedite ga kod veterinara. Samo stručnjak može, na osnovu analiza krvi, stolice ili urina ustanoviti njihovo prisustvo i vrstu.

Ko je najugroženiji?

Štenci jazavičara Foto: Shutterstock/Ch_Ch

Štenci snose najviše posledica ukoliko dođu u kontakt sa parazitima. Međutim, ni odrasli psi nisu pošteđeni kad su u pitanju ove mikroživotinje. Vrste poput gliste odraslim psima neće napraviti životni problem, ali po štence može da bude fatalna. I okrugli crvi u telu odrasle ženke mogu mirovati sve dok ne ostane skotna, kada se ponovo aktiviraju i prenose na štence. Ostale vrste parazita gotovo po pravilu su smrtonosne po štence. Slično se odnosi i na mačke i njihove mladunce.

Da li su paraziti opasni po čoveka?

Kada je reč o crevnim parazitima, na primer pantljičari ili đardiji, oni napadaju i ljude i prave im velike zdravstvene probleme.

Prevencija pojave parazita

Paraziti loše utiču na život ljubimca i vlasnika i poznato je koliko je teško izboriti se sa njima, jer nisu lako uočljivi. Redovno čišćenje ljubimca od parazita je jedini način da mirno provedete dane s njim. Pored čišćenja od parazita, i higijena je važan korak u prevenciji ljubimca, ali i vlasnika. Redovna higijena doma, kupanje pasa i mačaka i redovno pranje ruku su obavezni. U slučaju oštrije prevencije, posebno kod mačaka (jer vole da love), ljubimca možete držati u kući, van kontakta sa glodarima i drugim životinjama.

Najopasniji predmeti i namirnice koje pas guta Foto: Shutterstock/Laddawan Punna

Koliko često se pas čisti od parazita

Kada je u pitanju štene, ono se prvi put od parazita čisti u trećoj nedelji života, pa potom u petoj ili šestoj nedelji, kada se čisti i majka. Nakon toga, štene se čisti svakih mesec dana do uzrasta od godine. Posle navršene godine, u zavisnosti od izlaganja spoljašnjoj sredini, od parazita se čisti svaka tri ili četiri meseca (ukoliko dosta vremena provodi sa decom, napolju ili sa drugim životinjama), ili na šest meseci (ako se drži u domu i nema previše dodira sa spoljašnjim svetom).

Kada su u pitanju ženke spremne za parenje, treba ih čistiti pred parenje i 20 dana po štenjenju, a zatim pet ili šest nedelja nakon toga.

Koliko često se mačka čisti od parazita

Mačići se čiste od od parazita u 2, 4, 6. i 8. nedelji života, a potom jednom mesečno dok ne napune šest meseci. Mačke starije od šest meseci čiste se svakih 4 do 6 meseci. Odraslu, tek udomljenu mačku obavezno treba očistiti prvog dana po dolasku u dom, a zatim posle dve nedelje (14 dana) i kasnije svakih 4 do 6 meseci. Ako maca često boravi napolju ili lovi glodare, čistite je na 3 meseca, ili češće (po preporuci veterinara).

Može i mačka da dobija tablete protiv parazita namenjene psima

Odgovor je ne: neke tablete namenjene psima mogu biti smrtonosne za mačke, zbog čega se treba držati onih namenjenih mačkama. Isto važi i u obrnutom slučaju.

Spoljašnji paraziti

Buve Foto: Shutterstock

Najčešći spoljašnji paraziti su buve - male, tamnobraon bube dugačke oko tri milimetra. Mogu da skoče do 100 puta svoje dužine i oko 13 cm uvis. One mogu biti prenosnici raznih bolesti i drugih parazita (poput kuge i pantljičare).

Da li pseće i mačje buve napadaju ljude?

Ovo pitanje muči mnoge ljude. Na svetu postoji preko 2.500 vrsta buva, a samo nekoliko može da opstane na čoveku. One koje obično žive na psima i mačkama ne mogu da prežive na ljudima, ali mogu da ih ujedu.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa mačkom ili psom koji ima buve, postoji verovatnoća da ćete biti ujedeni u predelu kolena, članaka i podlaktica. Ujed buve na koži ostaje u vidu crvene tačkice, izazvane iritacijom kože.

Mačka i buve Foto: Shutterstock

Kako prepoznati da ljubimac ima buve

Simptomi prisustva buva na koži mačke su vrlo slični kao i oni koji se javljaju kod pasa i to su: svrab i ugrizi – mačka i pas se neprestano češaju i grickaju mesto ujeda, nervoza – zbog konstantnog svraba životinja može postati veoma nervozna, kraste – javljaju se kao rezultat intenzivnog češanja, crvenilo – posledica je ujeda i opadanje dlake na mestima ugriza – obično je posledica alergijske reakcije.

Nekada je lakše uočiti izmet koji buve ostavljaju po dlaci i koži mačke ili psa nego njih same.

Da li su buve opasne

Buve mogu biti prenosnici drugih bolesti, a i bez toga, same po sebi čine dovoljno štete po zdravlje psa i njegove kože.

Ovi paraziti su opasne po štence i mačiće, s obzirom na to da njihov mlad organizam nije spreman da se odbrani pa lako dolazi do malokrvnosti.

Pas i buve Foto: Shutterstock/Sergey Kolesnikov

Kako se rešiti buva?

Za uklanjanje buve nije dovoljno samo "očistiti" ljubimca, već i dezinfikovati čitav prostor u kome je on boravio. Da bi se sa kože mačke i psa uklonile buve, koriste se specijalni proizvodi poput ampula, ogrlica, sprejeva, šampona (za pse i mačke) i tableta. Postoje i prirodni recepti za uklanjanje buva, ali oni nisu najefikasniji, posebno ne kao prevencija.

S obzirom na to da su buve vrlo živahne i sitne i vole topla i čupava mesta, mogu se pronaći svuda po stanu, pogotovo na tepisima, posteljini, ćebadima, odeći i nameštaju. Stoga je potrebno detaljno usisati dom, oprati odeću i posteljinu, a zatim upotrebiti neki preparat namenjen eliminisanju buva (sprejevi, ampule i slićno). Postupak treba ponoviti još dva-tri puta u periodu od 10 dana u slučaju da su negde ostala jaja ovih parazita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari