• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upozorenje veterinarske ambulante Nikolašev: Zaštitite svoje pse od agresivnih komaraca i krpelja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši psi podložni su bolestima srčanog crva i krpeljskoj groznici koju prenose komarci i krpelji, ostavljajući teške posledice na srce i pluća ljubimaca, a mogu izazvati i njihovo uginuće

  • 0
Bigl Foto: Shutterstock

Omraženi komarac je letnji neprijatelj broj 1 ne samo ljudima, već i njihovim kućnim ljubimcima.

Prenosilac je brojnih opasnih oboljenja, od kojih su najpoznatije groznica zapadnog Nila i virus zika.

Krpelj je izazivač hemoragijske groznice koja je u Namibiji već poprimila dimenzije epidemije.

Komarci izazivaju opasno oboljenje srčanog crva

Najdosadniji insekti koji su nažalost postali simbol leta su komarci.

Ovi insekti odgovorni su za pojavu srčanog crva ili dirofilarije, parazitskog oboljenja psa koje može imati teške posledice po srce i pluća životinje, i izazvati njeno uginuće.

"Zbog toga je u sezoni komaraca, prenosilaca uzročnika ovog oboljenja, neophodno zaštititi psa adekvatnim preparatima”, rekao je za Tanjug veterinar Jovica Nikolašev.

Letnji paraziti - izazivači sezonskih bolesti kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

"Kad komarac ujede zaraženog psa, on “pokupi” i larve koje ujedima prenosi zdravim psima. U pitanju su larve gliste iz familije nematoda, koje živi u krvnim sudovima pluća i s vremenom se spušta u desnu stranu srca", objasnio je Nikolašev.

Iz veterinarske ambulante "Nikolašev" apeluju da psa treba testirati na ovog parazita već u aprilu i što pre primeniti adekvatnu preventivnu zaštitu.

"Brzim testom iz krvi za 10 minuta se dobijaju rezultati: ako je pas pozitivan, dobija terapiju, a ukoliko je negativan, u periodu između maja i novembra, jednom mesečno tokom čitave sezone komaraca, dobija preventivni tretman preparatima na bazi tableta", naveo je Nikolašev.

Testiranje je ključno, jer otkrivanje parazita u ranom stadijumu obezbeđuje potpuno izlečenje psa već za šest meseci.

Dugotrajno prisustvo parazita u krvnim sudovima, srcu i plućima može trajno oštetiti te vitalne organe, a lečenje traje duže, teško je i u nekim slučajevima neuspešno.

Buve iritiraju kožu, krpelji prenose lajmsku bolest

Letnji paraziti - izazivači sezonskih bolesti kućnih ljubimaca Foto: Pixabay

Osim zaštite od "srčanog crva", kućne ljubimce treba zaštititi i od buva i krpelja koji izazvaju mnoge zdravstvene probleme, a ujed krpelja za posledicu može imati čak i uginuće životinje.

"Buve ujedima i sisanjem krvi mogu izazvati alergijski dermatitis koji kao posledicu ima bakterijske infekcije kože.

Krpelji ne prave taj problem, ali prenose bolesti kao što je babezioza, u našem narodu poznata kao "krpeljska groznica", lajmska bolest, erlihija, anaplazma.

Krpeljska groznica ima specifičnu sliku, pas brzo po zaražavanju ulazi u anemiju i zbog toga posledično trpe jetra i bubrezi. Zavisno od započetog tretmana može biti brzo i lako izlečena, a ako se kasno započne lečenje, ljubimac može i uginuti", upozorio je Nikolašev.

Odmah nakon ujeda krpelja, kada vlasnici na životinji pronađu "zakačenog" parazita, u ambulanti se rade brzi testovi kako bi se utvrdilo moguće zaražavanje.

"Neke bolesti koje prenose krpelji je teško otkriti. Mi koristimo brze testove i važno je da ih otkrijemo na vreme, kako bismo sa tretmanom započeli što ranije", naglašava Nikolašev.

Kad je reč o zaštiti štenaca, Nikolašev kaže da se zaštita kod njih primenjuje kada završe režim vakcinacije, već sa tri i po meseca, neposredno pre prvog izlaska napolje.

"Postoje razni preparat za zaštitu od buva i krpelja, u vidu ogrlica ili nekih ampuliranih preparata u kapima koje se stavljaju na psa. Postoje i oralni medikamenti koji se apliciraju svakih mesec dana. Ogrlice su ipak efikasnije i duže deluju, od dva do čak osam meseci", dodao je Nikolašev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari