• 0
 ≫ 

Dijareja, najčešća noćna mora svih vlasnika pasa

 ≫ 

Jedna ili dve epizode retke stolice nisu razlog za uzbunu, pogotovo ako je kucov raspoložen i ima apetit, ali ako se “problem” pojača, promeni boju i iscrpi ljubimca, odmah zovite veterinara

  • 0
Pas i dijareja

Foto: Pixabay

Najveća noćna mora svih vlasnika pasa je dijareja kod ljubimca. Nju karakteriše često izbacivanje vodenaste ili veoma meke stolice.

To je jedan od najčešćih znakova prolaznog zdravstvenog poremećaja, ali može da ukaže i na početak ozbiljnije bolesti. Važno je da vlasnik sazna koji je razlog pojave dijareje, kako da je zaustavi, koje medikamente treba da ponudi psu i još mnogo toga. Identifikovanje uzroka dijareje će ubrzati lečenje i minimizirati mogućnost ponavljanja problema.

Zašto psi dobijaju dijareju?

Dijareja je česta pojava kod pasa i izazivaju je brojni razlozi. Ona može biti posledica intolerancije na određenu namirnicu ili vrstu hrane: psi ponekad pojedu otpatke koje pronađu u prirodi, a često se hrane i otpacima sa ljudske trpeze. I zarazne bolesti ili unos toksina izazivaju dijareju, ali su to već ozbiljniji uzroci. Ne treba zanemariti ni povremenu dijareju. Ako traje duže od nedelju ili dve, odvedite ljubimca veterinaru. Ponesite uzorak stolice, jer je provera crevnih parazita jedan od prvih koraka u dijagnostici. Testiranje krvi ili rendgenski snimci su analize koje će veterinar tražiti po potrebi, mada se lečenje akutne dijareje uglavnom svodi na promene u ishrani i davanje suplemenata.

Pas i dijareja

Foto: Pixabay

 

Znaci i promene

Pre nego što psa odvedete na pregled, “ispipajte” ono što izbaci. Naravno, stavite rukavice i potom proverite konzistenciju stolice, jer ćete morati da popričate o tome sa veterinarom. Potrudite se da uzmete uzorak fecesa, koji ćete odneti na analizu. Pogledajte teksturu i boju stolice. Da li je vodnjikava ili liči na puding? Formirana je, ali mekana? Ima li krvi i sluzi? Da li je crna, svetla ili neke druge boje? Postoje li u njoj tragovi nejestivih predmeta ili parazita? Sve to zabeležite kako biste veterinaru dali najpreciznije podatke. Dijareja je ponekad propraćena povraćanjem, letargijom i malaksalošću. Ako pas ispoljava još neke nepovoljne znake, i to napomenite. Jedna ili dve epizode ​​dijareje nisu neminovno razlog za uzbunu. Pojedini slučajevi dijareje se povuku sami od sebe. Ako pas ima apetit i pije vodu, uobičajeno se ponaša i nema probleme, to su dobri znaci.

Kontinuirana dijareja može da izazove dehidraciju i gubitak težine, a dešava se i da predstavlja simptom osnovne bolesti. Nemojte ignorisati bilo kakve promene, jer psi umeju da skrivaju svoje bolesti. Psu nikad nemojte davati lekove na svoju ruku! Ako ste zabrinuti zbog pojave dijareje i drugih propratnih simptoma, najbolje je da se posavetujete sa veterinarom.

Hitno delovanje

Ako postoji bilo koja od sledećih okolnosti, odmah kontaktirajte veterinara: dijareja se ponavlja i traje duže od 24 sata, pas je ekstremno letargičan ili ne pokazuje nikakve reakcije, sumnjate na gutanje toksina, prevelika količina krvi u stolici, stolica crne boje ili izgleda katrana, pas ima terapiju koja može izazvati dijareju, sumnja da je pas progutao neku igračku ili deo odeće, blede, bele, plavičaste ili sivo obojene desni, prenapregnut i naduven stomak psa.

Pas i dijareja

Foto: Pixabay

 

Dijetalna ishrana

Privremeno “bacite” psa na dijetu: skuvajte pileća prsa ili nemasno mleveno meso sa belim pirinčem i procedite ostatke masnoće nakon kuvanja. Nemojte dodavati so ili začine! Hranite psa dijetalno do narednog dana. Ako se dijareja ublaži, pas ima dobar apetit i ne povraća, postepeno mu dodajte uobičajenu hranu u dijetalni obrok.

Dijareja se ne može u potpunosti sprečiti. Preventivne mere u ishrani psa najbolja su zaštita. Izbegavajte da psu dajete ostatke sa stola, ljudsku hranu i nemojte mu dozvoliti da gricka sve što pronađe. Sve ovo može izazvati probleme sa varenjem i izazvati pravu revoluciju u psećem stomaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari