• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dosadne buve se relativno lako eliminišu sa mačije dlake, ali je pitanje mogu li da pređu na vlasnika?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Buve su mali i uporni paraziti koji ponekad dugo žive na kućnoj ljubimici ali i u domu. Evo šta da preduzmete da biste ih se zauvek rešili

  • 0
Buve kod mačke Foto: Shutterstock//steklo

Buve predstavljaju problem mnogim vlasnicima mačaka i ponekad deluje nemoguće da ih se rešite, zbog njihove upornosti, veličine i brzine razmnožavanja.

Iako se ovi paraziti mogu lako ukloniti sa mačke, mogu li da pređu na vlasnike? pita se Apetit.rs.

Šta su buve

Mačka i buve Foto: Shutterstock

Buve su male, tamnosmeđe bube čija je potpuno odrasla jedinka dugačka oko tri milimetra. Neverovatno je to da skaču do 100 puta svoje dužine i oko 13 cm uvis. Buve mogu da budu prenosnici raznih bolesti i drugih parazita (poput kuge i pantljičare).

Da li mačije buve mogu da pređu na ljude

Veruje se buve sa mačke mogu da pređu na ljude, ali one ne mogu da provedu život na čoveku. Ipak, ukoliko ste bili u kontaktu sa mačkom koja ima buve, postoji verovatnoća da ćete u predelu kolena, članaka i podlaktica biti ujedeni.

Ujed buve na koži ostaje u vidu crvene tačkice i izaziva iritaciju kože.

Kako prepoznati da mačka ima buve

Buve kod mačke Foto: Shutterstock/Rachanon Cumnonchai

Simptomi prisustva buva na koži mačke su vrlo slični kao i oni koji se javljaju kod pasa.

Buve ujedaju i izazivaju svrab, pa se mačka neprestano češe i gricka ujedena mesta. Usled neprestanog svraba mačka može postati veoma nervozna. Kraste i crvenilo se pojavljuju na mestima ujeda, kao rezultat intenzivnog češanja, a kao posledica alergijske reakcije na mestima ugriza može opasti dlaka.

Ponekad možemo da uočimo izmet koji buve ostavljaju na dlaci mačke, jer je ove tragove lakše uočiti nego same buve.

Da li su buve opasne

Buve mogu biti prenosioci drugih bolesti (posebno ukoliko su ranije bile na životinji koja boluje od neke krvno prenosive bolesti). I bez ovoga, buve čine dovoljno štete po zdravlje mačke, a posebno mačića, jer njihovo mlado telo nije spremno da se suoči sa izvesnim gubitkom krvi.

Buve kod mačke Foto: Shutterstock/mariesacha

Kako se rešiti buva

Za uklanjanje buve nije dovoljno samo "čišćenje" mačke, već je potrebna dezinfekcija celog prostora u kome je ona boravila.

Uspešno uklanjanje buva sa kože mačke sprovodi se specijalnim preparatima poput: ampula, ogrlica, sprejeva, šampona i tableta. Postoje i prirodni recepti za uklanjanje buva, ali oni nisu najefikasniji, posebno ne kao prevencija.

S obzirom na to da su buve vrlo živahne i sitne i da vole topla i čupava mesta, mogu se ušuškati svuda po stanu, pogotovo na tepisima, posteljini, ćebadima i nameštaju.

Stoga detaljno usisajte stan, operite odeću i posteljinu, a zatim upotrebite neki preparat namenjen eliminisanju buva (sprejevi, ampule i slično).

Postupak ponovite još dva-tri puta u periodu od 10 dana, u slučaju da su negde ostala jaja ovih parazita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari