• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smrt vreba iz lokve: Upozorenje vlasnicima koji dozvoljavaju psima da piju vodu iz bare

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako dopuštate ljubimcu da u šetnji utoli žeđ tako što će popiti vodu iz bare, izlažete ga velikom riziku od zaražavanja bakterijama koje napadaju bubrege, jetru i creva i mogu da budu fatalne po njegovo zdravlje

  • 1
Pas i voda iz bare Foto: Pixabay/bestline

Većina pasa koristi svaku priliku da skoči u vodu, ili da se napije iz neke bare kad ožedni.

Ipak, to može biti opasno po njihovo zdravlje, jer se u stajaćoj vodi razvijaju štetne i opasne bakterije i toksini, upozorava Thesun.

Najčešća bakterija koja se nalazi u barama je leptospiroza. Ona može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje psa, uključujući hroničnu bolest bubrega ili jetre. Ako se ne leči, bolest je uvek fatalna.

Leptospiroza se prenosi urinom pacova, a glodari obično koriste bare za kupanje i pojenje.

Još jedna posebno opasna bakterija je đardija, parazit koji napada sluznicu creva i izaziva tešku dijareju.

Simptomi koji mogu da ukažu na prisustvo đardije su: povraćanje, drastičan gubitak težine i mučnina. Ako se đardija ne leči, zdravlje psa će se pogoršavati i on može brzo da ugine.

U barama se takođe mogu zadržati i sa vodom pomešati drugi toksini, kao što su pesticidi i antifriz. 

Zato pozivamo vlasnike pasa da drže svoje ljubimce dalje od bara nakon kiša i oluja, jer voda koja se zadržava na tlu može lako da se zagadi, a u njoj se razviju paraziti i bakterije. Posle šetnje, svojim ljubimcima temeljno operite šape!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vox

    2. septembar 2023. | 17:00

    A izbaceni nemaju izbor, zaraze se i umru, adebilima nije to dosta nego da ubrzaju trovanje, ubijanje itd. Tugaaaa covek najveca stetocina na planeti