• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spoljašnji i unutrašnji paraziti kod mačke: Vrste, najčešći simptomi, lečenje i prevencija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Buve, krpelji i drugi kožni paraziti,ali i mikroorganizmi koji zaposedaju unutrašnje organe mačke i narušavaju njeno zdravlje ponekad se teško uočavaju, pa je njihova eliminacija otežana i ponekad neizvesna

  • 0
Mačka i paraziti Foto: Pixabay/alektas

Mačke su veoma čiste životinje, ali ponekad pate zbog prisustva parazita na koži ili u telu.

Koje vrste parazita napadaju mačke, kako se oni eliminišu, koji su načini lečenja mačke i u čemu se sastoji prevencija pojave parazita.?

Spoljašnji i unutrašnji paraziti

Vlasnici mačaka moraju biti obazrivi kada su u pitanju dve vrste parazita: unutrašnji i spoljašnji, podseća Apetit.rs.

Kožni, tj. spoljašnji paraziti su krpelji, buve i slični njima.

Kada je reč o unutrašnjim parazitima, evo koji najčešće pronalaze "dom" u telu mačke.

Srčani crv se prenosi ujedom komarca i ostatak života provodi u plućnim krvnim sudovima ili tkivu oko arterija u plućima mačke. Bolest može biti neprimatna mesecima, pa čak i godinama, sve dok se ne ispolje simptomi: kašljanje (kao i iskašljavanje krvi), gubitak kilograma i kondicije i nesvestica. Lečenje je moguće, a metoda zavisi od procene veterinara. Međutim, kao i kod drugih parazita, prevencija je najefikasniji "lek".

Crevni paraziti često napadaju mačke i pse, a život provode u digestivnom sistemu domaćina. Uočavaju se u izmetu zaražene životinje (neki su vidljivi golim okom, dok se neki mogu videti samo mikroskopom). Oni se prenose unosom pokvarene vode ili hrane, kontaktom sa zaraženom životinjom ili njuškanjem njenog izmeta. Simptomi su razni i zavise od podvrste parazita, ali se uglavnom ispoljavaju dijarejom, nadimanjem stomaka, gubitkom težine i malaksalošću.

Mačka i paraziti Foto: Pixabay/Pexels

Kako prepoznati da mačka ima parazite?

Najveći problem sa parazitima je to što se oni najčešće uoče u poodmakloj fazi prisustva u telu domaćina. Neke vrste ne izazivaju nikakve simptome dok ne bude prekasno za bilo kakvu intervenciju. Upravo je zato obaveza svakog vlasnika da svog ljubimca redovno čisti od parazita. Ukoliko primetite ili posumnjate na prisustvo parazita kod mačke, odvedite je kod veterinara, gde će, pomoću analiza krvi, stolice ili urina biti ustanovljeno njihovo prisustvo.

Da li su paraziti opasni po čoveka?

Kada je reč o crevnim parazitima, na primer pantljičari ili đardiji, one napadaju i ljude i izazivaju velike zdravstvene probleme.

Prevencija protiv parazita

Paraziti loše utiču na život ljubimaca i ljudi i teško je izboriti se s njima, jer se ne uočavaju lako i brzo. Osim redovnog čišćenja, važne su i prevencija i održavanje higijene prostora i mačke. U slučaju oštrije prevencije, mačku možete držati u kući, van kontakta sa glodarima i drugim životinjama.

Mačka i paraziti Foto: Pixabay/joesang

Koliko često treba čistiti mačku od parazita

Kada su u pitanju mačići, treba ih čistiti u 2, 4, 6. i 8. nedelji života, nakon čega se čišćenje sprovodi jednom mesečno, dok mače ne napuni šest meseci.

Mačke starije od šest meseci treba čistiti svaka 4 meseca do pola godine.

Odraslu, tek udomljenu mačku obavezno treba očistiti prvog dana po dolasku u dom, zatim nakon dve nedelje (14 dana) i kasnije svakih 4 do 6 meseci.

Macu koja često boravi napolju ili lovi glodare čistite svaka 3 meseca, ako ne i češće (po preporuci veterinara).

Mogu li se mačkama davati tablete protiv parazita namenjene psima

Neke tablete namenjene psima mogu biti smrtonosne za mace zbog čega im treba davati medikamente namenjene isključivo mačkama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari