• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vaš pas može prijatno da miriše i bez kupanja: 8 jednostavnih i proverenih saveta koji uvek pomažu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ukoliko osetite miris svog kućnog ljubimca pre nego što ga ugledate, vreme je da rešavate ovaj problem

  • 0
Higijena psa bez kupanja Foto: Shutterstock/Ufabizphoto

Ako osećate miris svog psa pre nego što ga ugledate, vreme je da rešite ovaj problem. Znate da možete okupati ljubimca, ali često nemate vremena, pa se pitate da li postoje druge opcije kako biste sa psa nekako eliminisali loš miris.

Postoji nekoliko načina da vaš pas dobro miriše bez kupanja i to možete da postignete u osam jednostavnih koraka. Zahvaljuući ovim savetima, pas će lepo mirisati bez kvašenja.

Loš miris psa se javlja iz jednog ili više izvora, što znači da morate proveriti sve da biste pomogli ljubimcu. Pre nego što se "bacite" na uklanjanje lošeg mirisa, pokušajte da locirate njegov izvor ili "skratite listu" potencijalnih izazivača neprijatnog mirisa kod psa, kao što su prljave uši ili zanemarena higijena zuba.

U zavisnosti od izvora lošeg mirisa, biće vam potrebno: sredstvo za čišćenje ušiju, gaze ili pamučne kuglice, proizvodi za negu zuba, četka, suvi šampon, kukuruzni skrob ili soda bikarbona, mirišljava vodica za pse u vidu dezodoransa.

Verovatno nećete iskoristiti sve ove preparate da biste sredili psa, ali treba da imate na umu sve opcije.

1. Očistite psu uši

Uši vašeg psa mogu biti zanemareni izvor lošeg mirisa koji možete eliminisati bez kupanja. Neprijatan miris iz ušiju ukazuje na infekciju, posebno ako su uši crvene, otečene, bolne ili pune sekreta. Ako sumnjate na infekciju, odvedite psa veterinaru.

Da biste očistili uši psu, istisnite malo sredstva za čišćenje u ušni kanal psa i umasirajte da biste razbili skorelu nečistoću. Pas će najverovatnije prostresti glavu, a potom mu obrišite uši pamučnim kuglicama ili gazom. Detaljno očistite ušne nabore: ne gurajte bilo koji predmet duboko u ušni kanal.

Higijena psa bez kupanja Foto: Shutterstock/Chaossart

2. Redovno četkajte psa

Četkanje je još jedan način da pas bude čist i da miriše sveže bez kupanja. Neke pse treba svakodnevno češljati kako im se dlaka ne bi zapetljala. Međutim, i psi sa kratkom dlakom imaju koristi od češljanja 1 do 2 puta nedeljno.

Dobro četkanje uklanja prljavštinu i mrtvu dlaku sa psa i pomaže da se njegova prirodna ulja na koži ravnomerno šire, poboljšavajući izgled i kvalitet dlake.

3. Proverite stanje zuba psa

Loš miris ne mora da dolazi iz usta psa, ali je dobra oralna higijena važan deo higijene ljubimca. Pranje zuba psa kalodontom za ljubimce je najbolji način da ih održite zdravim. Druge opcije za negu zuba uključuju zubne maramice, žvakalice i dodatke za vodu. Uprkos naporima vlasnika, većina pasa barem jednom mora da ode na profesionalno čišćenje zuba. Ako se iz usta psa oseća neprijatan zadah, uprkos redovnoj stomatološkoj nezi, obratite se za pomoć veterinaru.

4. Upotrebite sodu bikarbonu ili kukuruzni skrob

Za jednostavnu "suvu kupku" koja će psu pomoći da bolje miriše, sodu bikarbonu ili kukuruzni skrob pospite po dlaci i utrljajte kako biste apsorbovali miris ili upili višak ulja. Sodu ili skrob uklonite brisanjem.

Higijena psa bez kupanja Foto: Shutterstock/Javier Brosch

5. Operite krevet svog psa

Ako krevet svog psa ne perete često, on će početi da se oseća na dlaku i telesna ulja. S vremenom se dlaka, perut, nečistoća i druge telesne izlučevine nakupljaju na krevetu psa, čak i u slučaju da je on izuzetno negovan. Stoga s vremena na vreme operite krevet psa, po mogućnosti uz dodatak koji je napravljen da eliminiše njegov miris. Osušite krevet napolju: sunčeva svetlost i svež vazduh će dodatno pomoći dezinfekciji.

6. Koristite suvi šampon

Da bi vaš pas mirisao sveže bez kupanja, isprobajte neki od mnogih suvih šampona ili maramica. Pet tržište je puno ovih proizvoda koji su osmišljeni da brzo očiste i osveže psa bez potrebe za naknadnim ispiranjem.

7. Naprskajte ljubimca dezodoransom

Da biste brzo osetili dobar miris psa, poprskajte ga nekom od mirišljavih vodica koje su napravljene specijalno za kućne ljubimce. Neki od ovih sprejeva imaju mirisnu komponentu, ali većina samo maskira miris psa. Ova sredstva obično nisu dugotrajna, ali mogu poslužiti da vaš pas brzo zamiriše u slučaju da vam se najave gosti, a vi nemate vremena da kupate ljubimca.

Higijena psa bez kupanja Foto: Shutterstock/Lev studio

8. Promenite ishranu psu

Ponekad se izvor lošeg mirisa psa nalazi unutar njegovog organizma: hrana ima ključnu ulogu u zdravlju psa, ali se dešava da izaziva gasove koji se teško podnose. Nekvalitetna komercijalna hrana i previše ostataka sa stola su najveći krivci za pseće gasove neprijatnog mirisa.

Šta ako pas neprijatno miriše i pored nege

Ako pas ima neprijatan miris uprkos tome što ga kupate ili održavate higijenu na druge načine, vreme je za odlazak kod veterinara. Različita stanja kože mogu prouzrokovati da vaš pas loše miriše i odoleće svim pokušajima da se izborite sa smradom. Treba posumnjati na bolesti kože ako primetite i druge simptome kao što su grebanje, gubitak dlake ili ljuštenje i perutanje kože.

Zaključak

Kupanje psa ne može se uvek izbeći, posebno ako se stalno igra u blatu ili pati od alergija. Međutim, često kupanje može poremetiti prirodni pH kože i ulja i isušiti ih, pa isprobajte navedene savete kako biste pomogli psu da miriše prijatno bez vode i šampona. Sačuvajte vreme za kompletan spa tretman koji će vašem psu u nekom trenutku zaista biti potreban.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari