• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pioderma, bakterijska infekcija kože psa koja nije direktno zarazna niti toliko opasna kao što izgleda

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se sa sigurnošću ne zna zbog čega su neki psi podložniji piodermi, kompromitovan imuni sistem, endokrini poremećaji ili oštećenja kože su plodno tlo za bujanje bakterije koja prirodno živi na telu ljubimca

  • 0
Pas i pioderma Foto: Shutterstock

Pioderma je bakterijska infekcija kože koja izaziva jak svrab i nelagodnost kod psa, ali generalno izgleda ozbiljnije nego što jeste. Pas sa problemima endokrinog sistema ili narušenim imunitetom podložniji je piodermi koja uglavnom prati neko osnovno oboljenje koje utiče na njegovu kožu.

Pioderma nastaje u prisustvu prirodnih bakterija i izaziva crvene pustule i lezije koje se suše. Neki blagi slučajevi pioderme prolaze sami od sebe, u roku od nekoliko nedelja, dok drugi zahtevaju lokalnu ili oralnu antibiotsku terapiju.

Pošto se pioderma javlja i kao rezultat osnovnog stanja koje ugrožava imunitet psa, preporučuje se poseta veterinaru. Pioderma je slična impetigu, infekciji koja se pojavljuje na ljudskoj koži, a izazivaju je srodne bakterije.

Šta je pioderma i koji su njeni simptomi

Pioderma je generalizovana bakterijska infekcija kože: ona stvara izbočine ispunjene gnojem koje formiraju skorele lezije na područjima gde dlaka nije gusta ili u pregibima i naborima kože.

Simptomi pioderme kod pasa su najočigledniji na bradi i stomaku, gde je dlaka retka. Na mestima zahvaćenim infekcijom vidljive su pustule (kvržice pune gnoja), papule (male, podignute kvrge), epidermalne ogrlice (kružne lezije sa skorelim ivicama) i perutanje kože.

Pustule i papule pucaju usled grebanja ili prirodnog toka infekcije, stvarajući kružne lezije koje se suše. Pošto lezije pioderme svrbe, pas češa i grebe zahvaćena područja kože koja se iritira i postaje crvena, krvari i poprima druga oštećenja. Ako je pioderma ozbiljna, nelagodnost može izazvati depresiju, letargiju i nezainteresovanost za hranu.

Pioderma kod psa Foto: Pixabay/Mylene2401

Šta uzrokuje piodermu kod pasa

Specifičan uzrok pioderme nije u potpunosti shvaćen, jer samo neke jedinke razvijaju ovaj problem od bakterija koje su prirodno prisutne na koži svih pasa. Ako pas ima kompromitovan imuni sistem, endokrini poremećaj ili oštećenje kože koji su plodno tlo bakterijske infiltracije, onda je on podložniji piodermi.

Drugi faktori koji povećavaju rizik od nastanka pioderme kod psa su: nehigijenski uslovi života, jaka infekcija buvama ili šugom, alergija na hranu, oboljenja štitne žlezde ili druge hormonske neravnoteže.

Neke rase pasa su predisponirane za određene vrste pioderme, uključujući stafordskog bulterijera, buldoga, boksera, pekinezera, mopsa i šer peja.

Kako se dijagnostikuje i leči pioderma kod psa

Na osnovu fizičkog pregleda i citoloških testova kože veterinar će utvrditi prisustvo bakterije: kad se dijagnostikuje pioderma, potrebno je izvršiti dalje testiranje kako bi se utvrdilo da li postoji osnovno stanje koje je "olakšalo" infekciju kože.

Pioderma se generalno lako leči. Neki slučajevi se saniraju sami bez lečenja ili samo sa medicinskim šamponom. Ako je pioderma upornija, pomoći će terapija lokalnim ili oralnim antibioticima. Održavanje kože čistom i suvom takođe će ubrzati zarastanje lezija.

Pioderma kod psa Foto: Pixabay/RebeccasPictures

Prognoza izlečenja i sprečavanje pioderme kod psa

Pioderma generalno nije opasna po život i obično ostaje lokalizovana, retko se širi ili dovodi do dubljih infekcija kože. Pas može povremeno da pati od ovog problema, ali izlečenje alergijskih, imunoloških ili endokrinih problema minimizira učestalost i ozbiljnost ovog problema.

Pioderma nije direktno zarazna, za razliku od impetiga kod ljudi. Bakterije koje su uzročnici pojave pioderme obično ne izazivaju problem kada su im izloženi ljudi ili druge životinje sa zdravom kožom i jakim imunološkim sistemom. Praktikovanje dobre higijene nakon dodirivanja psa sa piodermom će ograničiti širenje ovih bakterija.

Pošto specifični uzrok pioderme nije u potpunosti shvaćen, prevencija nije 100 posto moguća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari