• 0
 ≫ 

Zašto psi “puštaju vetrove”? Evo šta da radite ako se to često dešava

 ≫ 

Specifičnost rase, gutanje vazduha, gastro problemi, neaktivnost i otpaci sa stola proizvode gasove izuzetno neprijatnog mirisa u stomaku psa

  • 0
Pas i problem sa gasovima Foto: Shutterstock

Pre nego što pokažemo prstom na kućne ljubimce, hajde da “pročistimo” vazduh: svi puštaju vetrove, pa i psi!

Ljudi oslobađaju gasove oko 12-25 puta dnevno, ponekad i češće, u zavisnosti od ishrane. Koliko često psi ispuštaju gasove? Otprilike isto kao i ljudi, a isto se odnosi i na mačke.

U većini slučajeva, nadutost creva je sasvim normalna kod pasa, ali postoje razlozi zbog koji je pas posebno podložan “vetrovima”.

Pas i problem sa gasovima Foto: Shutterstock

Zašto psi ispuštaju gasove?

Naši psi vare hranu baš kao i ljudi, jer imaju sličan probavni sistem. Iako postoje razlike, digestivni traktovi čoveka i psa ispunjeni su bakterijama koje pomažu u varenju hrane. U ovom procesu, gas se proizvodi i kreće kroz digestivni trakt dok se na kraju ne ispusti u spoljašnji svet. Kada govorimo o izbacivanju gasova, to uključuje i podrigivanje, iako je “puštanje vetrova” češće.

“Morris Animal Foundation” izveštava da psi imaju „nekoliko stotina porodica bakterija u svom crevnom traktu, ali 99 odsto pripada jednoj od pet glavnih grupa: Firmicutes, Bacteroides, Fusobacteria, Proteobacteria i Actinobacteria“. Zajedno, oni čine ono što se naziva mikrobiom creva: zajednicu miliona organizama koji pomažu u boljem varenju i opštem dobrom zdravlju.

Neke rase podložnije su izbacivanju gasova: reč je o bokseru, buldogu, mastifu, njufaundlenderu, mopsu i drugim brahiocefalnim rasama. Zbog skraćeniih disajnih puteva i specifičnog izgleda lica, oni gutaju mnogo vazduha dok jedu i piju, pa su primorani da višak vazduha izbace iz svih otvora na telu!

Razlozi lošeg mirisa gasova

Jačina mirisa gasa koji pas ispušta zavisi od količine vodonik sulfida u njemu. Što je veći nivo ovog jedinjenja, potrebno je više vremena za njegovo razređivanje i nestajanje. Ovo hemijsko jedinjenje je glavni razlog zbog koga “golubovi” vašeg psa podsećaju na miris pokvarenih jaja.

Nemojte pomisliti da pas namerno izbacuje gasove kako bi vam napakostio. Čak i kad je svestan toga, on sebi želi da olakša tegobe.

Smrdljivi gasovi javljaju se i zbog iznenadnih promena u ishrani, nekvalitetnih dodataka u industrijskoj hrani, konzumiranju previše ostataka sa stola ili uznemirenja stomaka izazvanog alergijama na hranu.

Međutim, hronični gasovi neprijatnog mirisa ukazuju na to da pas ima osnovni gastrointestinalni problem. Zato ga treba odvesti veterinaru koji će obaviti preglede i analize za proveru stanja kao što su: kancer, kolitis, upala creva, crevni paraziti, sindrom iritabilnog creva (rezultat stresa), pankreatitis, stomačna iritacija ili infekcija.

Pas i problem sa gasovima Foto: Shutterstock

Borba protiv učestalosti izbacivanja gasova

Za prevazilaženje ili ublažavanje ovog problema kod psa neki veterinari predlažu isto ono što se savetuje ljudima sa stomačnim problemima: pravilna ishrana, manji obroci i vežbanje.

Istraživanja pokazuju da svakodnevne šetnje, igre i drugi oblici fizičke aktivnosti pomažu da se smanji količina ispuštenih gasova. Redovno kretanje pomaže psu da lakše ispusti gasove. Zato pustite ljubimca da šeta i upražnjava igru i vežbanje: nadutost će biti manje invazivna.

Posavetujte se sa veterinarom kako biste procenili da li psa pravilno hranite i treba li da smanjite količinu nekih namirnica, posebno poslastica. Iako se pojedine namirnice iz ljudske ishrane mogu davati psu kao povremene poslastice, previše đakonija će izazvati stomačne tegobe, što će proizvesti dodatne gasove. Namirnice kao što su mleko, sir, karfiol i brokoli mogu biti krivci koji doprinose većoj proizvodnji gasova kod vašeg psa.

I sporije konzumiranje hrane smanjuje količinu progutanog vazduha. Zato primenite “cake” koje će usporiti hranjenje, kao što je ubacivanje loptice u posudu za hranu - sve dok je pas ne dohvati, moraće da jede oko nje. Takođe možete navlažiti hranu čorbicom od kostiju.

Šta ako vaš pas ima odlično zdravlje i aktivan je, jede dobro i kontrolisano, ali i dalje izbacuje mnogo gasova?

Pa, priviknite se na to!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari