• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz ušiju vašeg psa širi se neprijatan miris: Najčešćih 5 razloga ove loše pojave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzroci "zaudaranja" iz ušiju često su bezazleni i rešavaju se pojačanom higijenom, ali probleme prave i mikroorganizmi i nebriga vlasnika

  • 0
Pas miris iz ušiju Foto: Shutterstock/Liudmyla Guniavaia

Osetili ste neprijatan miris koji se širi iz ušiju vašeg psa.

On može da se pojavi u bilo kom trenutku, bez obzira na rasu i uzrast psa. Razlozi mogu da budu bezazleni, ali ponekad je neophodno da psa odvedete kod veterinara.

Postoji 5 najčešćih razloga zbog kojih uši psa imaju neprijatan miris.

1. Gljivična infekcija

Ako se iz ušiju psa oseća miris nalik na buđ, ili iz njih dopire slatkast miris, pas najverovatnije ima gljivičnu infekciju. Ovaj problem izaziva bol, svrab, otok, crvenilo, a ponekad i iscedak, zajedno sa neprijatnim mirisom. Jedna od najčešćih gljivica je kandida.

Dijagnostikovanje kandide u ušima nije hitan slučaj, ali pas treba da dobije terapiju, u vidu pilula, masti, krema ili kapi za uši.

2. Bakterijska infekcija

Pas miris iz ušiju Foto: Pixabay/atillafoto

Ova vrsta infekcije ušiju je bolnija od gljivične i izaziva otok, crvenilo i krvarenje ili jak sekret. Pas može da postane uplašen i agresivan u slučaju bakterijske infekcije ušiju koja mu smeta i zadaje bol. Iako i ova infekcija nije hitan slučaj, što pre odvedite psa kod veterinara.

3. Loša higijena

Loša higijena je još jedan razlog koji može da izazove neprijatan miris ušiju psa. Redovno kupanje blagim sredstvima i pažljivo čišćenje ušiju rešiće problem. U određenim delovima godine psu je potrebno češće kupanje i higijensko čišćenje ušiju, pa porazgovarajte sa veterinarom o tome i saznajte kada je potrebna pojačana higijena organa čula sluha vašeg ljubimca.

U ušima pojedinih rasa pasa raste mnogo dlake, unutar ušiju ili neposredno pored ušnog otvora. Ako vaš pas pripada nekoj od tih rasa, biće potrebno redovno šišanje dlake koje će sprečiti gomilanje bakterija. Na taj način ćete smanjiti rizik od infekcija i pojave neprijatnog mirisa.

4. Cerumen ili ušni vosak

Pas miris iz ušiju Foto: Pixabay/mrsbrown

Kada se u ušima nakupi previše ušnog voska (cerumena), to može uzrokovati neprijatan miris. On neće biti tako jak i neprijatan kao što je u slučaju gljivične ili bakterijske infekcije, ali će se osećati. Ovaj problem ćete rešiti uklanjanjem nakupljenog voska. Neki psi se plaše ove "intervencije" koju je najbolje poveriti veterinaru ili profesionalnom grumeru.

5. Posledice plivanja

Ako pas voli da pliva, ponekad će mu se u ušima zadržati izvesna količina vode. Ona može izvesno vreme loše mirisati, ukoliko se odmah ne ukloni, a može i prouzrokovati bakterijsku infekciju uha. Zato posle plivanja i kupanja psu dobro osušite uši.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari