• 0
 ≫ 

Higijena psa: Koliko često čistite uši svom ljubimcu

 ≫ 

Da li sami održavate čistoću ušiju vašeg četvoronošca, kako on podnosi ovaj tretman, imate li neprijatna iskustva ili ništa ne prepuštate slučaju nego psa vodite veterinaru?

  • 0
Pas i čišćenje ušiju

Foto: Shutterstock

Redovna higijena jedan je od preduslova dobrog zdravlja kućnog ljubimca.

Nega i čišćenje ušiju samo su deo rutine koju svaki vlasnik treba da primenjuje barem jedanput u sedam dana.

Pregled jednom nedeljno

Kako da psu bezbedno očistite uši kod kuće? Kada treba da potražite pomoć veterinara? Kad pas odmahuje ili trese glavom, da li je to znak da treba očistiti uši ili ukazuje na veći problem? Kad razmišljate o ovom higijenskom tretmanu, psu prvo pregledajte uši. Za to vam nije potrebna medicinska kvalifikacija, ali je to jedan od obaveznih rituala na koji treba da naviknete svog ljubimca. U zavisnosti od toga šta uočite tokom vizuelnog pregleda, psu nežno obrišite uši maramicom za čišćenje. Osim toga, možete se posavetovati sa veterinarom u vezi sa izborom rastvora za čišćenje ušiju psa ili ljubimca odvedite na stručni pregled.

Higijena psa kod kuće je jednostavna ukoliko imate pravi materijal. Uz pretpostavku da znate da “bez alata nema zanata”, važno je savladati tehniku pravilne nege, saznati koliko često je potrebna i kada treba potražiti pomoć veterinara. On će vam ukazati na pravovremenost ovog higijenskog procesa, ali znake da je psu potrebno čišćenje ušiju možete uočiti i sami: to se odnosi na vidljivo pražnjenje cerumena ili prljavštine i neprijatan miris.

Pregledajte uši vašeg psa svake nedelje da biste videli da li im je potrebno obično čišćenje ili intervencija veterinara, pogotovo ako primetite znake infekcije.

Prekomerno čišćenje ušiju psa može izazvati iritaciju. Psima koji su skloni infekcijama ili rasama spuštenih ušiju, poput koker španijela ili baseta, potrebna je češća higijena.

„Postoje rase pasa sa prekomernom dlakom u ušnom kanalu, poput pudli, kod kojih proizvodi za čišćenje teže prodiru u dublje delove ušnog kanala“, kaže dr Džil Ašehug, pomoćni veterinar sa kalifornijske “VCA Loomis Basin Veterinary Clinic” i dodaje da je u tim okolnostima poseta veterinaru obavezna.

Pas i čišćenje ušiju

Foto: Shutterstock

Sredstva za higijenu

Ako ovaj higijenski tretman obavljate u domu, uverite se da imate pravi materijal. Nemojte koristiti proizvoljne kućne mešavine ili lekove po sopstvenom izboru bez recepta osim u slučaju direktne preporuke veterinara. Izbegavajte sirće, vodonik peroksid ili sapune za domaćinstvo. Nemojte koristiti tanke štapiće koji mogu da probuše bubnu opnu, izazovu traumu ušnog kanala ili dublje gurnu nečistoću. Sredstva za čišćenje zavise od rase (ravno, majušno ili dugo uvo) i situacije na koju naiđete posle pregleda. Većini pasa potrebno je skratiti dlake u ušima i očistiti ušne školjke maramicama. Ne treba ići u dubinu ušiju da ne bi došlo do povrede bubne opne. U tu svrhu upotrebite jednostavne proizvode koje možete nabaviti u pet šopu ili po preporuci veterinara.

Ako je potrebno temeljnije čišćenje zbog nakupljanja voska, svraba, iritacije, neprijatnog mirisa ili bakterija, posavetujte se sa veterinarom.

Korak po korak

Čišćenje ušiju treba obaviti bez žurbe i kad je pas miran. Budući da ovaj proces može napraviti popriličan nered, obavite ga u kupatilu ili napolju.

1 Psu koji mirno sedi nežno podignite ušnu školjku, odsecite višak dlake i uklonite ih, pazeći da ne dospeju u unutrašnjost ušiju.

2 Stavite psu u uši rastvor za negu, prateći uputstva na pakovanju ili savete veterinara. Kružnim pokretima, oko 30 sekundi, nežno masirajte ušni kanal da biste omekšali vosak i pogurali nečistoću.

3 Pustite uvo i dopustite psu da otrese glavom čime će ukloniti ostatke tečnosti i prljavštinu.

4 Odstranite ostatke tečnosti i nečistoće.

5 Psu obavezno ponudite poslasticu da biste ga nagradili. Isti proces ponovite i na drugom uhu.

Ako procenite da niste dobro obavili čišćenje, odvedite psa veterinaru.

Pas i čišćenje ušiju

Foto: Shutterstock

Kada psu ne treba čistiti uši

Nemojte započinjati čišćenje ušiju ako primetite znake infekcije: crvenilo ili otok u ušnom kanalu, loš miris, tamnobraon, žućkasto-zelen ili krvav iscedak, bolne grimase ili pokazivanje nelagodnosti pri dodiru ušiju, ogrebotine ili posekotine, posebno ako su pod upalom. Ukoliko pas često otresa glavom, a nema znakova infekcije, možda mu je u uvo dospelo strano telo. To bi moglo da pogoršnja stanje ili izazove pucanje bubne opne. U tom slučaju, odmah se obratite veterinaru!

Video: Vestija ubacili u tuš kabinu, on se od stresa tresao ko prut: Mrzi vodu više od bilo koje mačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari