• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rase mačaka koje ne smetaju alergičnim vlasnicima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni alergen koji pravi probleme osetljivim ljudima je protein Fel d 1: on se nalazi u krznu, pljuvački, urinu i koži mačke

  • 0
Alergija na mačke Foto: Shutterstock/Africa Studio

Ma koliko neko voleo i želeo mačku, neretko se dešava da njegovo telo jednostavno ne može da se izbori sa alergenima koje ove životinje stvaraju. Poznato je da među psima postoje hipoalergenske rase i one su odličan izbor za ljude koji pate od alergija. Na osnovu toga lako bismo zaključili da je to slučaj i sa mačkama. Da li je to tačno?

Da li postoje takve mačke i kojim rasama pripadaju kako bi budući vlasnici mogli da naprave odabir i bezbedno uživali u njihovoj neodoljivoj lepoti, pita se Apetit.rs.

Šta je alergija na mačke

Sigurno ste pročitali ili čuli da je mačije krzno glavni uzrok alergije, što nije sasvim tačno.

Istraživanja su pokazala da je glavni alergen koji mačke proizvode u stvari protein Fel d 1 koji se nalazi u njihovom krznu, pljuvački, urinu i koži.

Osim toga, pol mačke i dužina njene dlake nemaju veze sa količinom proizvedenog proteina.

Da li postoje hipoalergijske mačke

Ne postoje mačke koje ne proizvode ni najmanje doze gorenavedenog alergena, ali postoje rase koje šire manje "doze" alergena: one su se pokazale sjajnim izborom za alergične vlasnike.

Rase mačaka koje se preporučuju alergičnim vlasnicima

1. Ruska plava mačka zaslužuje prvo mesto na ovoj listi upravo zato što je, po mišljenju mnogih stručnjaka, ali još ne i zvanično, rasa koja proizvodi najmanju količinu Fel d1 proteina, što je čini pogodnom za ljude sa izraženijom alergijom.

2. Sfinks logično spada u "hipoalergijske" mačke, jer nema krzno, pa u skladu sa tim nema dlaku za odbacivanje koja bi izazivala alergiju.

3. Sibirska mačka, uprkos troslojnom, dugom i čupavom krznu koje prekriva celo njeno telo, veoma prija ljudima alergičnim na mačke.

4. Orijentalna kratkodlaka mačka ima kratku dlaku koja se retko linja i lako održava.

5. Sijamska mačka je veoma aktivna, razigrana i inteligentna mačka neverovatnog izgleda u čijoj se dlaci zadržava malo spornog alergijskog proteina Fel d 1.

6. Bengalska mačka je veoma razigrana i živahna, ima kratko, izuzetno mekano krzno i nije sklona prečestom lickanju, pa samim tim raznosi manje alergena po kući.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari