• 3

Vreme čitanja: oko 5 min.

Detaljna lista pasa zbog kojih ne treba svakodnevno uključivati usisivač: 20 rasa koje se ne linjaju (mnogo)

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ako mislite da vam je potreban hipoalergenski pas, treba da znate da takva rasa ne postoji, ali ima onih čija se dlaka u domu gotovo ne primećuje i izbacuju manje peruti koja je jedan od glavnih uzroka alergija

  • 3
Američki golokoži terijer Američki golokoži terijer Foto: Shutterstock/Anna Shiman

Iako volite pse - njihovu privrženost, razigranost i lojalnost, logično je i normalno da vam smetaju dlake po kući. Bez obzira na to da li ste alergični, a ipak želite psa ili ste samo pobornik podova bez dlaka, pre nabavke psa treba da razmislite o rasi koja bi vam odgovarala u pogledu nege i higijene doma.

Ako mislite da vam je potreban hipoalergenski pas, treba da znate da takva rasa ne postoji. Svi psi luče određene proteine iz pljuvačke koji izazivaju alergijske reakcije - najčešći je Can f 1 (Canis familiaris allergen 1) i izlučuje se urinom i pljuvačkom i nalazi se na osušenim ostacima kože - u peruti psa. Kad se pas linja, njegova perut leti svuda po kući i vazduh je zasićen njegovom peruti koja smeta alergičnim vlasnicima.

Znači li ovo da će vas pas bez dlake poštedeti kijanja ili svraba očiju?

Ne nužno, jer će on verovatno imati malo peruti, ili će vas lizati i na taj način preneti sporne supstance iz pljuvačke na vašu kožu. Imuni sistem svakog pojedinca određuje alergijski odgovor na Can F 1, pa će se neki vlasnici pasa gušiti zbog prisustva psa određene rase, dok na drugu osobu to uopšte neće uticati.

Većina pasa se linja, jer je to normalan način da se oslobode oštećene, mrtve i stare dlake. Pojedini psi to rade mnogo više u zavisnosti od sezone, što veoma smeta bolesnima, vlasnicima pod stresom ili onima sa alergijskim reakcijama i iritacijom kože.

Rase koje se smatraju hipoalergenskim imaju jednoslojnu dlaku i manje se linjaju, dok se rase sa dvostrukom dlakom, odnosno dlakom i poddlakom, poput retrivera, sibirskog haskija, border kolija..., linjaju "za medalju".

Ovo je lista 20 rasa pasa koje se vrlo malo linjaju i smatraju se dobrim izborom za alergične vlasnike.

1. Avganistanski hrt

Avganistanski hrt Avganistanski hrt Foto: Shutterstock/

Elegantan i dostojanstven pas, sa jednim slojem duge svilenkaste dlake koja traži mnogo nege kako bi se smanjilo njeno opadanje. Avganistanski hrt je prijateljski raspoložen i veran pas koji se dobro uklapa u većinu porodica.

2. Američki golokoži terijer

Američki golokoži terijer Američki golokoži terijer Foto: Shutterstock/

Američki golokoži terijer je dobar izbor za ljude koji žele aktivnog i radnog psa koji dobro uči, manje veličine i prijateljskog karaktera. On je inteligentan i odličan u agiliti sportovima, ali i odličan čuvar, ima gotovo nevidljivi sloj dlake, ali se ne linja preterano.

3. Bedlington terijer

Bedlington terijer Foto: Pixabay

Sa izgledom jagnjeta, ali istrajnošću terijera, bedlington terijer zahteva redovnu i detaljnu negu da bi zadržao lep izgled, ali se i ne linja. Izuzetan je kao član porodice i zadovoljan da se veseli u dvorištu ili u ležernim šetnjama.

4. Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišon Kovrdžavi bišon Foto: Shutterstock/Eudyptula

Energičan i posvećen vlasniku, veseli bišon traži mnogo nege da bi bio beo i čist. Dlaka mu stalno raste umesto da se linja, tako da ima manje peruti pa je odličan izbor za alergične vlasnike.

5. Briselski grifon

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Kirillslov

Briselski grifon se slabo linja i lako se održava. On je veoma privržen pas i odličan ljubimac vlasniku koji ceni njegov osetljivi temperament i inteligenciju.

6. Kern terijer

Kern terijer Kern terijer Foto: Shutterstock/Rybin

Kao i većina terijera, i kern terijer je porodičan i lojalan pas koji voli da nešto radi i da bude zauzet: stoga mu dopustite da kopa i biće najsrećniji na svetu. Iako ima dvostruku dlaku, njen spoljašnji sloj se ne linja previše.

7. Kineski ćubasti pas

Kineski ćubasti pas Foto: Pixabay

Postoje dva varijeteta kineskog ćubastog psa: bezdlaki i onaj sa dugom dlakom koja se ne linja preterano. On je mali, inteligentan i sladak pas koji voli vlasnika i porodicu.

8. Tulearski pas

Tulearski pas Tulearski pas Foto: Shutterstock/Bigandt.com

Mali, beli pas duge dlake, razigran i divnog karaktera: potrebno je više vremena za njegovu negu, ali se njom smanjuje linjanje.

9. Irski vodeni španijel

Irski vodeni španijel Irski vodeni španijel Foto: Shutterstock/

Irski vodeni španijel je sportski pas sa kraćom, smeđom, kovrdžavom dlakom zahvaljujući kojoj "klizi" kroz vodu i retko je ostavlja po kući. Ovaj simpatični pas je energičan i idealan za aktivnu porodicu koja voli prirodu.

10. Keri blu terijer

Keri blu terijer Keri blu terijer Foto: Shutterstock/

Jedan od boljih izbora za ljude koji traže psa čija se dlaka ne linja previše i donekle je hipoalargenski. Keri plavi terijer je pas srednje veličine i ima nisku količinu peruti na upečatljivoj talasastoj dlaci plavo-sive boje. Ovo je aktivna, posvećena i svestrana rasa koja se odlično snalazi u stanu, ali i u dvorištima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari