Crne mrlje na psećem jeziku: Razlog za brigu ili bezopasna pojava?

Tamne fleke na mišićnom organu u ustima javljaju se u vidu jedne tačke ili više njih, a ponekad u obliku nepravilnih i spojenih oblika prekrivaju čitavu njegovu površinu. Šta o tome kažu veterinari?

Tamne mrlje na jeziku psa Foto: Shutterstock

Da li ste primetili promene na jeziku vašeg ljubimca, u vidu tamnih fleka?

Bilo da su prisutne od ranog uzrasta ili izbijaju kasnije, tamne mrlje na jeziku psa isprva uplaše svakog vlasnika. One se manifestuju u vidu jedne tačke, više njih ili je čitav jezik prekriven nepravilnim flekama. Zašto se one stvaraju? Koje rase pasa su im najpodložnije? I treba li odmah da odvedete psa kod veterinara?

Razlozi izbijanja

Kako objašnjavaju veterinari, a prenosi Rd, crne fleke na psećem jeziku uglavnom su bezazlena pojava.

„Crne tačke na jeziku psa obično nisu ništa drugo do pigmentacija i potpuno su bezopasne“, kaže DVM Brajan Evans, načelnik onlajn veterinarske službe u Holandiji. On kaže da pas na rođenju može imati na jeziku jednu ili više tamnih mrlja, ili se one razvijaju u odraslom dobu ljubimca. Bez obzira na količinu tamnih mrlja, koje se mogu pojaviti i na ustima psa, “krivac” je uvek isti - pigmentacija.

Eventualna “evoluciona zagonetka” o razlogu izbijanja tamnih mrlja na jeziku nekog psa ostaće zauvek nerešena.

„Tamne fleke na jeziku nemaju nikakvu funkciju“, kaže dr Evans. "Nasumična akumulacija pigmenta u određenim delovima jezika nije prednost, niti nedostatak i što je najvažnije, ne utiče na čulo ukusa." Što se genetike tiče, ako jedan ili oba roditelja psa imaju pegav jezik, verovatno će ih imati i njihovo potomstvo. “Flekav” jezik ne stvara nikakav rizik po leglo, što je i najvažnije.

Koje rase su im podložne?

Tamno obojen jezik odlika rase čau čau Foto: Shutterstock

Nijedan standard ne zahteva pigmentisane mrlje na jeziku kao obaveznu odliku rase. Izuzeci su čau čau i šar pej, čiji su tamno prebojeni jezici deo standarda rase. Jezik čau čaua isprva je ružičast, a s vremenom postaje crn, siv, plav ili ljubičast. Crne mrlje mogu se javiti na jeziku bilo koje rase, ali se češće viđaju kod 30-ak rasa, uključujući labradora, nemačkog ovčara i dobermana. One se pojavljuju i kod malih rasa, poput bišona, mopsa i pomeranca.

Kada treba reagovati?

Crne mrlje koje su prisutne na jeziku psa od njegovog rođenja nisu razlog za brigu. Dr Evans savetuje odlazak veterinaru ukoliko se promene veličina, oblik ili struktura mrlja i to poredi sa praćenjem mladeža na telu čoveka.

Većina “normalnih” tačaka su male i svetlo obojene, rastu i tamne postepeno. “Diskutabilne” mrlje su one koje se iznenada pojavljuju i u startu su tamne. Mogući uzroci tamnjenja jezika su ozbiljan nedostatak vitamina, kasni stadijum tumora ili bolesti koje prati i neprijatan zadah, otežano konzumiranje hrane ili preterana salivacija.

Tamne mrlje na jeziku psa Foto: Shutterstock

Ostale mrlje na jeziku

Pojava svetlijih mrlja na jeziku svedoči o ranijim fizičkim traumama. Ožiljci nisu razlog za brigu, ali ako poprime smeđu boju i neprijatno mirišu, odlazak kod veterinara je obavezan. Uz iritaciju, otoke i promenu boje na jeziku i desnima, ovo su signali problema koje izazivaju ubodi insekata, gljivične infekcije, parodontalna bolest, pa i oralni karcinom.

Pratite ponašanje svog psa: ako primetite znake letargije ili uznemirenosti, poteškoće prilikom hranjenja ili ispijanja tečnosti, ili preterano slinjenje, odmah se obratite veterinaru.

(Telegraf.rs)