• 0
 ≫ 

Zašto pas uzdiše? Postoji mnogo (ne)prijatnih razloga

 ≫ 

Uzdisanje ne znači nužno da vaš četvoronožac ima zdravstveni problem, ali znate li kako zvuče "zadovoljni", a kako zabrinjavajući glasovni signali?

  • 0
Pas i značenje uzdaha

Foto: Shutterstock

Osim što laje, pas ispušta brojne zvuke koji su propratni pokazatelji njegovog ponašanja. Jedan od takvih zvukova je uzdisanje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se tako ponaša. Da biste shvatli šta se dešava, trebalo bi da razumete govor njegovog tela.

Kako pas uzdiše?

Pas i značenje uzdaha

Foto: Shutterstock

Treba praviti razliku između uzdaha i drugih tihih zvukova koje pas proizvodi, poput recimo stenjanja. Uzdah nije prava vokalizacija, već bi se pre mogao “prevesti” kao dubok izdah. Stenjanje kao zvuk može biti kombinovan sa malo cviljenja dok pas izdiše vazduh.

Zašto pas uzdiše?

Kad je reč o ponašanju psa, mnoga istraživanja se “vrte” oko govora njegovog tela: ono što pas oseća, pokušava da "kaže" telom, a uz to ispušta zvuke koji služe komunikaciji. Pas može uzdisati i zbog osećanja zadovoljstva i opuštenosti. Ovo emituje kao dug uzdah dok leži. Čak može delovati i da spava ili drema. Ponekad će zadovoljno uzdahnuti posle interaktivne igre sa vama ili u trenutku dok se zajedno odmarate. Pas koji uzdiše jer je zadovoljan i opušten ima „mek“ izraz na licu. To u praksi znači da će mu oči biti poluotvorene, a uši opuštene, i u tom trenutku pas obično leži.

Pas može uzdahnuti i zbog razočarenja, ako ste se igrali s njim i prekinuli sa aktivnostiima. Ogorčeni uzdah obavezno “ide” uz širom otvorene oči, sedenje, budnost i tipičan položaj ušiju koje su okrenute napred.

Narušeno zdravlje

Uzdah sam po sebi nije uvek razlog za brigu. Štenci mogu “upariti” uzdah sa tihim stenjanjem što znači da su zadovoljni i srećni. Međutim, zreo pas koji se oglašava tako pokušava da vam kaže da nešto nije u redu. Možda oseća bol ili nelagodu, zbog više razloga kao što su artritis, uznemireni stomak i drugo. Ako su tihi jauci i stenjanje praćeni letargijom, odvedite psa kod veterinara.

Ponekad uzdasi mogu zvučiti kao zvižduci što može ukazivati na opstrukciju disajnih puteva. To može biti začepljenje usled infekcije gornjih disajnih puteva, izraslina ili prisustvo stranog tela. Uzdah uz zvižduk može zahtevati hitnu veterinarsku pomoć ako pas pokazuje konstantne respiratorne tegobe ili uočite da mu desni ili jezik postaju plavi.

Uzdisanje psa obično ne ukazuje na neki zdravstveni problem. Pratite njegovo ponašanje, pa ako ustanovite da su zvuci koje proizvodi iskombinovani sa zabrinjavajućim fizičkim manifestacijama, obratite se veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari