Imate kornjaču za kućnog ljubimca? Evo kako se hrane kopnene, a kako vodene vrste

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova neobična bića mogu imati raznoliku ishranu u zavisnosti od svoje vrste i, ukoliko želite da posedujete jednu, trebalo bi da se informišete o tome šta im je potrebno za dug i srećan život

Pixabay.com

Ukoliko želite da znate šta kornjače jedu, postoji nekoliko vrsta kornjača koje možete imati za kućne ljubimce, uključujući vodene kornjače, kao što su klizači crvenih ušiju, boks kornjače i kopnene kornjače.

Kako svaka od njih ima različite potrebe u ishrani, osigurajte to da ste joj obezbedili adekvatnu hranu, savetuje Lovetoknow.

Hrana za ljubimce kornjače

Šta kornjače jedu? U zavisnosti od vrste, kornjače mogu biti biljojedi, mesojedi i svaštojedi. Pet šopovi nude raznoliku hranu za kornjače: u vidu kuglica, štapića i komadića, pravljenih za različite vrste kornjača. Ova hrana sadrži mešavinu hranljivih materija sa adekvatnim vitaminima i mineralima, koji su dobri po njeno zdravlje. Naravno, ovi tipovi hrane nisu jedina hrana koju kornjača može jesti, a može biti i zdravije i jeftinije da im ponudite neku svežu hranu.

Sveža hrana kojom možete hraniti svoju kornjaču

Hrana koja se daje kornjačama takođe zavisi od vrste, a treba da sadrži:

Proteine: kuvana jaja, brašneni crvi, puževi, cvrčci, zemljani crvi.

Povrće: Kukuruz, pasulj, repa, šargarepa, grašak, tikvice, jamovi.

Zeleniš: Vrhovi šargarepe, zelena salata, kelj, spanać.

Voće: Jabuke, grožđe, jagode, kantalupe (vrsta dinje), banana, kivi, mango, paradajz.

Cveće: Geranijum, maslačak, petunije, ljiljani, baštenski karanfil.

Pored sveg izvora sveže hrane i gotove hrane koju možete nabaviti u prodavnicama za ljubimce, potrebno je davati im i kalcijum, koji im je neophodan za jak i zdrav oklop. Izmrvljene ljuske jaja, školjke ostriga i kosti sipa su fantastičan izvor kalcijuma i možete ih dodati svakodnevnoj ishrani svoje kornjače.

Saveti za hranjenje kornjače

Najbolja ishrana za ljubimca kornjaču je ona koja je sveža i sadrži dosta hranljivih sastojaka.  Kao i ljudi, i kornjače imaju različite ukuse i nudeći joj različitu hranu, postići ćete da se dobro hrani i bude srećna. Neki od saveta za ishranu kornjače su:

* Izbegavajte da im dajete mlečne proizvode kao što su: mleko, jogurt ili sir. One ne mogu da svare mleko i to može dovesti do toga da se razbole

* Nudite im izvore proteina na svaka dva ili tri dana, kako biste izbegli preveliku količinu proteina u njihovoj ishrani

* Izbegavajte sirovo meso ili hamburger jer oni mogu postati truli pre nego što ih kornjača pojede

* Nemojte davati proizvedenu hranu poput hleba ili keksa jer mogu sadržati sastojke koji nisu dobri po zdravlje vaše kornjače

* Hranite ih malim komadima hrane jer im je tako lakše da jedu, naročito kada su u pitanju bebe kornjače. Kornjače nemaju zube i koriste kosti svojih čeljusti kako bi isekle hranu na veličinu jednog zalogaja

* Najbolja je sveža hrana. Ne ostavljajte hranu u rezervoaru ili kavezu za kornjače, gde može istruliti. Uvek očistite činiju za hranu pre nego što je ponovo napunite.

Šta jedu kornjače u divljini?

Kornjače koje žive u divljini su poput ostalih reptila i jedu sve što nađu u blizini. Njihova ishrana zavisi od regije u kojoj se nalaze i od toga čemu imaju pristup u svom staništu. Vodene i kopnene kornjače imaju različitu ishranu.

Foto: Pixabay.com

Šta jedu vodene kornjače?

One uglavnom jedu proteine koji se mogu naći u vodi. Te proteine nalaze u: ribi, cvrčcima, paukovima, puževima, rečnim rakovima. Veće vodene kornjače mogu jesti patke ili druge ptice koje se odmaraju na površini vode.

Šta kopnene kornjače jedu u divljini?

Kopnene kornjače, poput Pustinjske kornjače, uglavnom su biljojedi i jedu biljke koje mogu naći u svom okruženju. Hrana koju one jedu uglavnom je: trava, lišće, divlje cveće, kaktusi i bodljikave kruške, voće poput borovnica, palmine bobice i maline.

Omogućite kornjači zdravu ishranu

Kornjače koje su kućni ljubimci mogu jesti raznoliku hranu, od malih insekata, preko voća i povrća, pa sve do cveća. Zato bi vlasnici trebalo da im ponude raznoliku ishranu, kako bi ostale zdrave i srećne. Kada birate različitu hranu i dobro hranite kornjaču, uključite i namirnice iz prodavnice za ljubimce, kako biste im osigurali dovoljno vitamina i minerala i kornjača će živeti dugo.

(B. K.)