• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Životni vek kornjače ljubimca: Koliko dugo može da živi u kućnim uslovima i od čega to zavisi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok neke vrste požive oko polovine ljudskog života, ima kornjača koje po godinama mogu da “prešišaju” svoje vlasnike

  • 0
Životni vek kućne kornjače

Foto: Pixabay

Nije tajna da kornjače žive duže od mnogih drugih kućnih ljubimaca, piše Thesprucepets.

Životni vek pojedinih vrsta ovih gmizavaca je čak 100 godina, pa i duže.

Nekoliko vrsta vodenih kornjača, koje se obično nabavljaju kao kućni ljubimci, mogu da dožive oko 40 godina, poput crvenouhe kornjače. Druge vrste su pravi metuzalemi, kao što su grčka ili leopard kornjača čiji je životni vek upravo - vek, pa i duže!

Životni vek kornjače zavisi od vrste, ishrane i drugih aspekata njenog okruženja koje vlasnik može da kontroliše.

Postoje tvrdnje da će kornjača lako živeti najmanje nekoliko decenija ako preživi prvih nekoliko godina života.

Određivanje životnog veka kornjače

Potencijalno trajanje života kornjače pre svega zavisi od vrste. Tako će najčešća kućna ljubimica, crvenouha kornjača, uz pravilnu negu, verovatno živeti više od 30 godina.

Veće kornjače mogu da žive izuzetno dugo. Manje vrste, češće gajene kao kućni ljubimci su kraćeg veka, ali ipak preživljavaju po nekoliko decenija.

Postoje zapisi o kornjačama koje su živele skoro 200 godina (ili više): ove tvrdnje je teško proveriti, jer su kornjače očigledno nadživele svoje vlasnike.

Advajta, najdugovečnija džinovska kornjača, živela je u zoološkom vrtu u Indiji, gde je dočekala neverovatnih 255 godina! Dugovečna kornjača bio je i Timoti: on je uginuo u 160. godini, zatim Herijet, džinovska kornjača sa Galapagosa koja je otišla sa ovog sveta u 175. godini. Džonatan, džinovski mužjak kornjače sa Sejšela, sklopio je oči u 187. godini, a Tu'i Malila je umrla u 188. godini.

Pravilna ishrana kornjače

Zdrava ishrana kornjače je važna komponenta koja će joj pomoći da živi dugo i zdravo. Obroci kornjača se razlikuju u zavisnosti od vrste. Tako kornjače mekog oklopa jedu uglavnom ribu i meso, dok se crvenouhe hrane mešavinom insekata, ribe i povrća.

Mnoge kornjače dobro podnose industrijsku hranu u kombinaciji sa svežim namirnicama, ali se količina i vrsta hraniva razlikuju u zavisnosti od vrste kornjače.

Pravilnom ishranom ćete izbeći nedostatak vitamina A, jedan od najčešćih zdravstvenih problema kućnih kornjača. I nedostatak kalcijuma i vitamina D je veliki problem kod kornjača u zatvorenom prostoru: bez UV svetlosti one sporije rastu i njihov oklop može da postane mekan.

Uz pravilnu ishranu, s vremena na vreme odnesite kornjaču veterinaru na redovan pregled. Pružite joj čist ograđeni prostor: nečistoća i stres koji je neminovan zbog prljavštine mogu joj dramatično skratiti život. Vodite računa i o temperaturi prebivališta.

Zdravstvene tegobe

Životni vek kućne kornjače

Foto: Pixabay

Raspitajte se o svim bolestima koje mogu da pogode vašu kornjaču. To će pomoći da sprečite oboljenja ili rano prepoznate njihove simptome.

Apscesi, infekcije oklopa, respiratorne infekcije i paraziti su relativno česti kod kornjača kućnih ljubimaca.

Apscesi i respiratorne infekcije su sekundarne tegobe koje nastaju zbog nedostatka vitamina A. Infekcije oklopa obično potiču od lošeg kvaliteta vode ili povreda. Parazite verovatno nećete primetiti golim okom: njih može pronaći veterinar prilikom analize fecesa.

Svi rizici i opasnosti

Kornjače koje žive na otvorenom, u dvorištu su podložnije grabljivcima i zarazama u odnosu na one u zatvorenom prostoru. Dnevni rizici na otvorenom su mnogo veći od rizika u domu, pa budite sigurni da je ribnjak ili prebivalište zaštićeno od predatora i da ima adekvatnu zaštitu od zaraza.

Kornjaču na otvorenom mogu uznemiravati ili pojesti drugi kućni ljubimci i divlje životinje. Zbog toga osigurajte prostor u kome boravi, kako ne bi pobegla ispod ograde, i da ne bude izložena divljim životinjama koje mogu da joj prenesu razne bolesti i da je pojedu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari