• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Leopard žaba: Mali tihi skakutavi kućni drugar skromnih prohteva i kratkog životnog veka

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj vodozemac se lako gaji i nije prezahtevan, a da bi se osećao kao kod svoje kuće, obezbedite mu udoban smeštaj u akvaterarijumu

  • 0
Leopard žaba Foto: Pixabay

Leopard ili livadske žabe, nazvane po tamnim mrljama na leđima su mali poluvodeni vodozemci kojih ima više od 20 vrsta.

Fascinantno ih je posmatrati, ali ne vole da ih držite u rukama.

One su odlični kućni ljubimci za neiskusne vlasnike, jer su lake za negu, iako je potrebno redovno održavanje prebivališta, najmanje dva sata nedeljno.

Najčešća vrsta koja se drži kao kućni ljubimac je severna leopard žaba, svetlozelene boje sa smeđim mrljama. Južna leopard žaba je maslinastozelena ili svetlosmeđa sa tamnim mrljama. Ravničarska leopard žaba ili Blerova leopard žaba je braon sa tamnim mrljama, iako se retko može naći kao kućni ljubimac. Raspon njihovog prirodnog prebivališta proteže se od umerene i suptropske Severne Amerike do severnog Meksika.

Odrasla leopard žaba je dugačka od sedam do 12 cm, a njen životni vek je od dve do pet godina, u zavisnosti od vrste.

Ponašanje i temperament leopard žabe

Leopard žaba Foto: Pixabay

Simpatična leopard žaba ponekad izlazi danju, ali je prvenstveno noćna životinjica. Iako će probati da proguta sve što je u veličini njenih usta (pa čak i druge žabe), njena glavna ishrana se sastoji od insekata. Pomalo je plašljiva i sakriće se u vodi ako se oseti ugroženo.

Potpuno je bezopasna za ljude i ne proizvodi toksine. Međutim, kao i svi gmizavci i vodozemci, može biti nosilac salmonele.

Zato nosite rukavice pri rukovanju žabom i dobro operite ruke. Kad budete čistili njen životni prostor, budite spremni da ćete je unositi i vaditi iz akvaterarijuma. Imajte na umu da skače skoro metar uvis! Ako je dobro pripitomljena, neće iskakati, osim ako se ne uplaši.

Smeštaj leopard žabe

Leopard žaba Foto: Pixabay

Akvaterarijum od 40-ak litara je dovoljan za jednu leopard žabu, ali ako držite više njih, duplirajte zapreminu. Ovoj žabi je prostor važniji od visine. Leopard žabe su poluvodene i potrebno im je i kopno i dovoljno vode da bi potapale telo.

Akvaterarijum je za njih odlično rešenje, gde vodenu i kopnenu površinu možete razdvojiti pleksiglasom ili nekom drugom preprekom.

Debeo komad drveta može se staviti delom u vodu, a delom na kopno, radi nesmetanog prelaska sa jedne površine na drugu. Alternativno, glatki šljunak ili ravne stene se mogu naslagati na vodenu stranu, kako bi se obezbedila “rampa” iz vode.

Manja je verovatnoća da će glatki šljunak izazvati ogrebotine i povrede kože žabe. Idealno je da šljunak bude dovoljno veliki da ga žabe ne mogu progutati.

Izbegavajte korišćenje filtera za vodu: umesto njega redovno menjajte 50 procenata vode (najmanje dva puta nedeljno, možda i češće).

Neki stručnjaci veruju da stalne vibracije vode iz pumpe za filtriranje vode mogu opteretiti vid žabe.

Svake druge nedelje ćete morati detaljno da očistite akvaterarijum toplom vodom. Nemojte koristiti sapun, jer ostaci deterdženta mogu ubiti žabe. Uklonite i zamenite podlogu sa dna i očistite zidove i dno staništa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari