• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Grčka kornjača: Osobine, smeštaj, ishrana i druge činjenice o sporom i dugovečnom kućnom ljubimcu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj prijateljski raspoložen i miran gmizavac u zarobljeništvu živi najmanje pola veka, pa budući vlasnik treba da razmisli o tome može li predano da brine o životinji koja bi ga lako mogla nadživeti

  • 0
Grčka kornjača Foto: Shutterstock//Taviphoto

Grčka kornjača potiče iz južne Evrope, severne Afrike i jugozapadne Azije i zahvaljujući mirnom i prijateljskom temperamentu obično se drži kao kućni ljubimac. Ona ima oklop smeđe do žute boje sa tamnosmeđim ili crnim detaljima. Poslušna je i nenametljiva sve dok vlasnik ispunjava njene specifične potrebe.

Međutim, pošto ova kornjača u zarobljeništvu živi 50 godina ili duže, budući vlasnik treba dobro da razmisli o tome da se predano posveti brizi o životinji koja bi ga lako mogla nadživeti!

Ponašanje i temperament grčke kornjače

Kao i mnogi gmizavci kućni ljubimci, grčka kornjača ne voli da je uzimaju i diraju.

Rukovanje je veoma stresno za kornjače i može imati negativan uticaj na njihovo zdravlje. Neke kornjače mogu čak da ugrizu vlasnika ako ih često dira, pa kad baš morate da je premestite radi čišćenja terarijuma i slično, činite to polako i nežno.

Grčka kornjača je uglavnom prijatna ako se zadovolje njene potrebe i poštuje privatnost u koju spada i izbegavanje dodirivanja. Kada upozna vlasnika, može da postane veoma druželjubiva, pa će čak prilaziti ljudima koji joj nude hranu.

Smeštaj grčke kornjače

Grčka kornjača ne naraste previše, ali joj je potrebno dosta prostora. Mnogi vlasnici često je smeste u veliku plastičnu kadu ili iza drvene ograde umesto da nabave veliki akvaterarijum. Kornjačama nije potreban smeštaj sa visokim stranicama, jer neće iz njega iskakati, već samo prostor. Ograđeno mesto od najmanje 3 m x 180 cm, sa stranicama visokim oko 45 cm je adekvatan.

Svakodnevno iz prebivališta kornjače uklonite nepojedenu hranu i drugi vidljivi otpad. Sve površine čistite sredstvom koje neće naškoditi zdravlju ovog gmizavca.

Ako je napolju temperatura 24 stepena C ili je toplije, dopustite kornjači da bude na otvorenom, ali je ne ostavljajte samu: kornjača može da pobegne brže nego mislite i veoma se dobro skriva. Osim toga, grabljivci poput jastreba mogu je uhvatiti i odneti kao plen.

Nikad ne ostavljajte kornjaču u akvaterarijumu napolju na suncu, jer staklo i sunčeva svetlost mogu stvoriti uslove kao u pećnici.

Grčka kornjača Foto: Shutterstock//Taviphoto

Toplota, svetlost, vlaga i podloga u smeštaju grčke kornjače

Grčke kornjače preferiraju okruženje u kome je temperatura između 24 i 32 stepena Celzijusa. Jedan deo smeštaja treba da bude topliji, što će obezbediti lampa koja održava temperaturu između 35 i 38 stepeni Celzijusa tokom dana. Noćna temperatura u smeštaju grčke kornjače može biti između 21 i 27 stepeni, a ako se drži napolju, ova kornjača će podneti noćnu temperaturu do oko 18 stepeni C. U divljini, grčka kornjača hibernira na nižim zimskim temperaturama.

Pored toplotne lampe u prostoru za kupanje, kornjači je potrebno i UVB osvetljenje oko 12 sati dnevno. Ovo svetlo podstiče proizvodnju vitamina D u kornjači, kao i metabolisanje kalcijuma i jačanje kostiju. Bez UVB lampe ili dovoljno prirodne sunčeve svetlosti, kornjača može razviti abnormalnost kostiju.

Grčkim kornjačama je potreban nivo vlažnosti između 40 i 60 posto. Koristite higrometar (merač vlažnosti) da biste pratili nivo vlage u smeštaju. Održavajte vlažnost zamagljivanjem svakog drugog dana ili po potrebi. Osim toga, stalno punjenje posude za vodu će povećati vlažnost.

Najbolje podloge u smeštaju su malč, strugotina od jasike i mešavina zemlje. Nemojte dopustiti da kornjača jede direktno sa podloge, da ne bi progutala podlogu po kojoj se kreće.

Grčka kornjača Foto: Shutterstock//Predrag Zdravkovic

Ishrana grčke kornjače

Grčke kornjače su biljojedi i najviše im prija ishrana sa mnogo vlakana i malo proteina. Raznolikost tamnog, lisnatog povrća i drugih povrćnih plodova treba da bude osnova njene ishrane (zelje, endivija, svež peršun, lišće maslačka, tikvice, brokoli i iseckana šargarepa), uz dodatak suve trave, odnosno sena. Možete joj ponuditi malo voća: seckane maline, jagode ili jabuke, ali ne više od 10 posto ukupne obročne količine.

Komercijalna hrana za kornjače može biti deo njenih obroka, a preporučuje se i redovno posipanje proizvoda kalcijumovim prahom. Posuda za vodu treba da bude dovoljno velika kad god kornjača poželi da se okupa ili obavi nuždu. Svakodnevno uklanjajte nečistoću iz ovih posuda.

Zdravlje i ponašanje grčke kornjače

Kao i mnoge druge kornjače, trulež na oklopu nastaje usled gljivične infekcije i izaziva bolne deformacije opasne po život. Kao i drugi gmizavci, grčke kornjače su podložne metaboličkim bolestima kostiju, usled neravnoteže u odnosu kalcijuma i fosfora u telu: ovo stanje je bolno i može biti fatalno ako se ne leči. Respiratorne infekcije pogađaju grčke kornjače kao i druge gmizavce, a simptomi su šištanje i letargija. Nepravilna vlažnost u smeštaju često je krivac za ove infekcije.

Što se tiče njihovog ponašanja, sve dok poštujete želju svoje kornjače da je ne uzimate preterano, imaćete prijateljske odnose s njom. U suprotnom bi vas kornjača mogla ujesti ili ostaviti ogrebotine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari