• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zeleno lisnato povrće u ishrani bradate agame: Pripazite, jer ima salata koje ne treba davati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razne vrste zelene salate, pune minerala i vitamina, neophodne su za dobru ishranu zmajeva, ali ako se oni s vremenom "izbezobraze" i biraju zeleniš, prevarite ih dodavanjem bobičastog voća

  • 0
Bradata agama jelovnik Foto: Pixabay

Bradate agame, popularni zmajevi su interesantne životinje i čuvaju ih mnogi teraristi.

Odraslim bradatim zmajevima potrebna je uravnotežena i raznovrsna ishrana, puna proteina, minerala i vitamina kako bi bile zdrave.

Raznovrsno tamno, lisnato zeleno povrće izuzetno je važno u njihovim obrocima.

Osim insekata, koji su izvor proteina, zeleniš im obezbeđuje potrebne vitamine i minerale.

Kojim vrstama lisnatog zelenog povrća treba da hranite bradatog zmaja?

Kalcijum i fosfor najpoželjniji, izbegavajte oksalate

Lisnato povrće koje agame jedu trebalo bi da ima veći odnos kalcijuma i fosfora, čime se sprečava (i ispravlja) metabolička bolest kostiju koja pogađa ove životinje.

Obezbedite im endiviju (odnos kalcijuma i fosfora 1,9:1), cikoriju (odnos Ca i P 2,1:1) i ove salate kombinovane sa rimskom i hrastovim listom. Agame vole da grickaju i zeleniš sa vrha šargarepe.

Bradata agama i njen jelovnik Foto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće sa malom količinom oksalata koje vezuje kalcijum nudite u malim količinama, ali ga ne isključujte iz ishrane (zelena slačica (7,7 mg oksalata na 100 g povrća), potočarka (10 mg oksalata na 100 g zeleniša, a odnos kalcijuma i fosfora je 2:1), kelj (13 mg oksalata na 100 g zeleniša, uz kalcijum i fosfor 2,4:1), listovi maslačka (24,6 mg oksalata na 100 g zeleniša, a odnos Ca i P je 2,8:1).

Zeleno lisnato povrće koje sadrži velike količine oksalata i vezuje kalcijum ponudite u retkim prilikama i u veoma malim količinama. Zapravo, najbolje ga je izbegavati, a na tom spisku su: blitva, spanać, peršun.

Rimsku, ajsberg, crvenu i zelenu salatu dajte u malim količinama. One sadrže najviše vode i uglavnom su lišene nutritivne vrednosti. S druge strane, ako je vaša agama dehidrirana ili iz nekog razloga ne pije vodu, ove salate su odličan izbor.

Bradata agama Foto: Pixabay

Šta ako agama ne želi da jede salate

Mnogi bradati zmajevi s vremenom postaju izbirljivi kada dođe vreme za obrok. Verovatno im se posebno dopada da jedu ono što nije preporučljivo za njih. Kada imate posla sa izbirljivim ljubimcem, nastavite da mu nudite raznovrsni zeleniš u vidu mešavine salata.

Ako vaš bradonja bez problema jede insekte, dodajte ih u zeleniš kako biste mu privukli pažnju. Ukoliko ova prevara ne uspe, dodajte malo crvenog voća - maline ili jagode. Crvena boja često skreće pažnju agamama i možda će ih namamiti da jedu ovaj miks.

Pojedini odgajivači su u zeleno lisnato povrće uspešno dodavali komercijalnu hranu za guštere.

Bradata agama Foto: Pixabay

Šta sve bradati zmaj treba da jede

Ishrana bradate agame treba da bude raznovrsna.Osim zeleniša, agama mora da jede mnogo cvrčaka i druge insekte pune proteina, kao i voće i povrće (tikvice, paprike...). Industrijska gotova hrana se ne preporučuje kao temelj, ali je možete ponuditi uz zeleniš.

Dodavanje praha kalcijuma u ​​​​salate nekoliko puta nedeljno je dobra ideja, u slučaju da agama izbegava lisnato povrće ili niste sigurni da li dobija minerale i druge važne elemente u dovoljnim količinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari