• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelena voda u akvaterarijumu: Ko je kriv za promenu boje kornjačinog prebivališta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad god voda promeni izgled (postane mutna, poprimi neprijatan miris i visok nivo amonijaka ili nitrata), proverite veličinu akvarijuma i filtraciju

  • 0
Zelena boja vode u akvarijumu za kornjače Foto: Shutterstock/Katerina Maksymenko

Zelena voda u akvaterarijumu u kome boravi kornjača često nastaje zbog prisustva algi.

Iako ona nije štetna za ovog malog gmizavca, ponekad može da ukaže na potencijalne probleme. Zato je važno da proverite sve uslove u akvaterarijumu koji mogu da izazovu prekomeran rast algi u vodi koja zbog toga poprima zelenu boju.

Kad god voda u akvaterarijumu promeni izgled (postane mutna, poprimi neprijatan miris, ima visok nivo amonijaka ili nitrata), prvo što treba da prverite su veličina vodenog dela akvaterarijuma i filtracija vode.

Šta izaziva prekomeran rast algi

Alge imaju tendenciju da bujaju u vodi u kojoj borave kornjače.

Otpad ovih malih gmizavaca je hranljiv i pospešuje rast algi. Premali prostor sa vodom može postati prenatrpan otpadnim materijama i povećati rast algi. Ako je akvarijumski deo akvaterarijuma premali, kvalitet vode će biti lošiji, a zdravlje i dobrobit kornjače će biti ugroženi.

Pronalaženje pravog filtera

Kornjače su poprilično neuredne i potreban je jak filter za prečišćavanje vode u kojoj borave. Postavljanje hrane u posebnom delu akvarterarijuma će smanjiti prljanje vode i količinu otpada, a samim tim i rast algi. Kad čistite filter, nemojte ga dezinfikovati ili prati vrelom vodom, kako ne biste uništili korisne bakterije, potrebne za razgradnju otpadnih proizvoda kornjača.

Osvetljenje u akvaterarijumu

Svetlo koje ste postavili u akvaterarijumu ne treba predugo da bude uključeno. Ako svetlost obasjava kornjačin kućni dom duže od 10-12 sati dnevno, doprineće rastu algi, a i kornjača će biti pod stresom. Pobrinite se da svetlost bude optimalna u akvaterarijumu, jer premalo osvetljenja takođe nije dobro za zdravlje kornjače.

Kvalitet vode

Održavanje higijene akvaterarijuma od vitalnog je značaja za kvalitet vode i usporavanje rasta algi.

Alge će uvek postojati u akvarijumu, možda će se pojaviti i na oklopu kornjače.

Pokušaj potpunog uklanjanja algi je uzaludan i nepotreban. Cilj je držati alge pod kontrolom, što se može postići unošenjem organizama koji jedu alge, poput puževa i biljaka plekosa.

Postoji mogućnost da kornjača pojede i puževe i plekose, pa ćete morati da ih neprekidno unosite.

Redovna promena vode će pomoći u uklanjanju otpada iz akvaterarijuma i eliminisanju hranljivih materija koje pospešuju rast algi.

Obavezno koristite usisivač za šljunak da biste očistite podlogu akvaterarijuma kako biste sprečili nakupljanje otpadnih materija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari