Upoznajte najlepšu rasu konja na svetu koja neodoljivo podseća na jednoroga

Ova prelepa životinja dokazuje da bajke ponekad mogu biti realnost. Predstavljamo vam šetlantskog ponija

Šetlandski poni (Shetland pony) je najmanja rasa konja na svetu a neki je smatraju i najlepšom zbog prelepe dlake i izgleda glave ove životinje.  Potiče sa Šetlandskih ostrva, po kojima je i dobio ime.

Mogu biti gotovo bilo koje boje a prosečna visina im je između 80 i 107cm. Uprkos svojoj veličini, on je ipak snažan i veoma izdržljiv konj. Može da nosi oko 60 kg i da po zemlji vuče teret koji je duplo teži od njega.

Zbog svoje druželjubivosti, mirnoće ali i inteligencije ovu rasu su koristili kao dečjeg konja širom Velike Britanije, a danas je to praksa u celom svetu. Pored mališana koji ga obožavaju koristi se i kao konj za terapijsko jahanje jer se neverovatno lako obučava.

U odnosu na druge rase konja i ponija šetlandska je veoma zdrava i dugovečna. Primerci žive i do 40 godina starosti, što je skoro dvostruko više od proseka drugih rasa.

U našoj zemlji najčešće ga možete sresti u školama jahanja i na takmičenjima za decu ali nije retko videti ga na većim imanjima kao ljubimca ili turističku atrakciju.  Ukoliko želite da ga kupite ili poklonite nekome cena u Srbiji se kreće u proseku od 400 do 800 evra po grlu.

Sa jednorogom ga poistovećuju kako zbog svoje nesvakidašnje lepote tako i zbog simbola zemlje iz koje potiče. Kako živi i uživa jedan jednorog u telu ponija na planeti Zemlji pogledajte u videu na početku teksta.

Svakog jutra od 7h ulepšajte sebi početak dana uz Telegraf ljubimce i vrhunske priče o manje znanim rasama životinja.

Video: Da li vuk treba da bude jedan od zvaničnih simbola Srbije?

(J.M./Telegraf.rs)