• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Katijavari, konj iz Indije: Ima specifično oblikovane uši i ne trpi da ga ignorišu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekadašnji ratni konj, danas je omiljen jahačima i policiji, može da živi do 30 godina i ne sme da se pojavljuje u određenoj boji

  • 0
Katijavari konj Foto: Shutterstock/Umesh Bavadiya

Katijavari je retka rasa konja sa neobičnim ušima zakrivljenim ka unutra. Ovaj konj, poreklom iz zapadne Indije, najčešće se viđa u boji kestena, ali njegova dlaka može da bude i u drugim bojama, osim u crnoj. Prvobitno je uzgajan kao ratni konj, verovatno zbog svoje upornosti i impresivne izdržljivosti. Ali, kako je stekao popularnost, konj katijavari dobio je nove uloge i obično se koristi za jahanje i sport i kao policijski konj.

Težina katijavarija je 270 do 300 kg, a njegova visina je 15 ruku i manje. Njegovo telo je zdepasto i mišićavo, njuška kratka, a čelo široko, nozdrve su mu zaobljene, oči velike, a najtipičnija osobina su uši zakrivljene ka unutra. Očekivani životni vek katijavarija je 25 do 30 godina.

Istorija i poreklo konja katijavari

Iako tačna istorija konja katijavari nije sigurna, veruje se da potiče iz istoimene provincije na zapadu Indije. Ovi domaći konji su ukrštani sa arapskim grlima uvezenim u Indiju, što je stvorilo pretke moderne katijavari rase, odgajane u stilu pustinjskih ratnih konja, cenjenih zbog brzine i agilnosti.

Katijavari se viđaju na istoimenom poluostrvu, ali i u drugim regijama Indije, čija je Vlada zadužena za održavanje ergela, a Udruženje uzgajivača konja katijavari ima registar rasa.

Konj katijavari u 16. veku je uzgajan kao pustinjski ratni konj, jer je bio dovoljno jak i okretan da izdrži višednevna putovanja po opasnom terenu. Osim učešća na sportskim događajima i takmičenjima, katijavarija traži i policijska služba za kretanje gradom.

Katijavari konj Foto: Shutterstock/Ashwin Bavadiya

Boje, šare i jedinstvene osobine konja katijavari

Postoji samo jedna boja u kojoj katijavari ne sme da bude - crna. Kesten je najtipičnija boja ove rase, a pojedina grla mogu biti i u sivoj, zelenkastoj i sivoj varijanti. Katijavari je jedinstven i po primitivnim šarama kao što su zebraste pruge na nogama, dorzalne (leđne) pruge, a ponekad i neravne, iskrivljene oznake.

Najtipičnija karakteristika katijavarija su uši, koje rastu krivo ka unutra i često se preklapaju. Uzgajivači su se tokom istorije fokusirali na ovaj kvalitet, pokušavajući da sačuvaju jedinstveni izgled katijavarija. Ovaj konj može da preživi sa vrlo malo hrane i vode i otporan je na ekstremnu toplotu, što ga čini savršenim putnikom kroz pustinje Indije.

Katijavari konj Foto: Shutterstock/Ashwin Bavadiya

Ishrana, nega i zdravstveni problemi

Katijavari je dobro prilagođen pustinji i za život mu nisu potrebne velike količine hrane. Katijavari su konji kojima nije potrebna preterana nega i nisu izbirljivi u pogledu hrane i njene količine: uživaju u žvakanju lucerke, klica žitarica, sena i trave i, iako ne traže tonu vode da bi preživeli, trebalo bi da budu adekvatno hidrirani.

Katijavari je generalno fizički zdrava rasa koja nije zahtevna u pogledu nege i često nema zdravstvenih problema, jer je uzgajana da bude jaka i izdržljiva. Međutim, potrebna mu je redovna aktivnost i odgovarajuća pažnja, jer ne toleriše da ga bilo ko ignoriše.

Timarenje katijavarija je neophodno posle svake aktivnosti. Ovom konju prija brisanje vlažnom krpom, posebno na osetljivim područjima kao što je lice: vlasnici tvrde da se na taj način održava čistoća konja i što je najvažnije, konj će biti srećan zbog ukazivanja pažnje za kojom žudi. Njegovu grivu i rep takođe treba redovno češljati kako bi se sprečilo zapetljavanje.

Najbolje osobine katijavarija su odanost, odsustvo zdravstvenih problema, prijateljski karakter i izdržljivost, dok su negativne osobine malo telo i osetljivost na hladnoću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari