• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srebrni konji zaista postoje: Njihova lepota zaustavlja dah, ali često ima previsoku cenu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mutacija gena PMEL17 kod smeđih i crnih konja poklanja im izgled bogova, ali uzima danak u vidu ozbiljnih tegoba na jednom od najvažnijih čula

  • 0
"Srebrni" konji Foto: Shutterstock/Greenfire

"Srebrni" konj nema izgled i boju svog "metalnog" imenjaka, iako bi to bilo fenomenalno: umesto toga, srebro u nazivu konja odnosi se na genetsku osobinu koja konjima tamnog tela daje svetle grive i repove. Ovaj kontrast daje im zapanjujući izgled koji mami poglede, gde god da se pojave.

Griva i rep "srebrnog" konja mogu varirati u boji: najčešće nijanse su boja lana i srebrno siva, a nekim konjima griva i rep potamne sa godinama, piše Pethelpful.

Ne označavaju sve svetle grive srebrrnu boju. Neki sivi konji imaju svetle ili bele grive i repove i za razliku od pravih "srebrnih" konja tamnog tela, dlaka sivog konja često progresivno posvetljuje sve dok ne postanu potpuno beli, do šeste ili osme godine. Sivi konji i drugi konji sa belom dlakom - poput tobijano, frejm i overo konja - nemaju istu genetiku boja kao srebrni konji.

Srebrni gel PMEL17

Mutacija gena PMEL17 uzrokuje pojavu svetle dlake kod "srebrnih" konja, jer razređuje tamni pigment, tačnije, posvetljava crni i smeđi pigment. Međutim, efekat nije ograničen na grivu i rep konja: sasvim crni konj poznat kao "crno srebro" će imati telo boje čokolade i svetle rep i grivu.

Crni konji sa mutacijom takođe mogu da imaju svetlu sivu dlaku ("srebrne pege"). Ima konja sa grivom i repom boje lana sa manjom količinom crnog pigmenta na potkolenicama koji imaju nadimak "zalivsko srebro" ili "crveno srebro".

Kako se nasleđuje "srebrni" DNK

Razblaživanje "srebra", kako se ponekad naziva ovo stanje, nasleđuje se kao dominantna osobina. To znači da će ždrebe biti "srebrno" ukoliko samo jedan roditelj prenese gen za srebrnu boju. Iako je ovu genetsku strukturu naizgled lako naslediti, srebro se i dalje smatra jednom od retkih boja u opštoj populaciji konja. Konji sa dve kopije srebrnog gena (Z/Z) najverovatnije će preneti srebro svim svojim potomcima, bez obzira na to da li se pare sa "srebrnim" ili "nesrebrnim" konjima. Grla sa jednom kopijom srebrnog gena (Z/N) imaju 50 posto šanse da stvore "srebrno" ždrebe, čak i kada se uzgajaju sa konjim koji ne nosi srebrni gen.

Koje rase daju srebrna grla

Poznato je da mnoge rase konja i ponija nose mutaciju srebra: morgan, islandski konj, šetlandski poni, džipsi kob, velški poni, obojeni konj, australijski stočni konj, kvarter (i srodne rase), konji Stenovitih planina (i srodne rase), francuski vučni konj.

Prvi srebrni konj

Teško je pronaći poreklo gena za srebro, stoga je teško i objasniti zašto su neke rase "srebrnije" od drugih. Moglo bi se pretpostaviti da je svaka od pogođenih rasa imala plodnog pretka koji je imao ovu mutaciju. Jedan takav zabeleženi primer uključuje konja morgan rase: veruje se da se sve srebrne linije kod morgana mogu pratiti do konja po imenu Den. On je bio registrovani pastuv kestenjate boje iz 1916. godine. Veruje se da je Dan proizveo prvu srebrnu ždrebad kada je bio paren sa tamnom divljom kobilom Neli Skiner. Međutim, postoji šansa da je Neli bila izvorni izvor srebrnog gena, a ne Den.

Dobar izgled, loše oči

Mutirani gen PMEL17 mogao bi dati srebrnim konjima prednost u pogledu lepote, ali to često ima svoju cenu. Mutacija srebra je povezana sa naslednom bolešću oka pod nazivom Sindrom višestrukih kongenitalnih očnih abnormalnosti (MCOA). MCOA dovodi do nekoliko oštećenja oka, uglavnom blizu prednjeg ili zadnjeg dela organa čula vida. Ozbiljnost stanja zavisi od toga koliko kopija gena je konj nasledio: konji sa jednom kopijom imaju manje ozbiljne simptome i mogu razviti samo ciste oka, ali konji sa dve kopije često imaju deformisanu šarenicu ili mrežnjaču (ili oboje) i mogu da pate od proširenja rožnjače.

Da bi se izbeglo oštećenje očiju u budućim generacijama, uzgajivači treba da testiraju sve potomke srebrnih konja na ovu bolest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari