• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Krvarenje iz nosa konja: Ima 8 uzroka, a jedan razlog javlja se samo kod jednog od 2.500 konja

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako krvarenje traje duže od 15 minuta, krv izlazi iz obe nozdrve, a konj postane nestabilan, odmah ga vodite veterinaru

  • 0
Nos konja Foto: Shutterstock/Aku.Alip

Krvarenje iz nosa konja može biti zastrašujuće iskustvo za vlasnika, ali većina slučajeva nije uzrokovana ozbiljnim razlogom. Zapravo, krvarenje iz nosa konja obično nestaje u roku od 15-ak minuta i nema negativne efekte. Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa i većina ovih stanja nije opasna za konja. Međutim, količina protoka krvi je veoma važna, a bitno je i da li krv teče iz jedne ili dve nozdrve. Nekim konjima nakon napornog vežbanja može poteći krv iz nosa.

Osam najčešćih uzroka krvarenja iz nosa

Krvarenje iz nosa konja najčešće se pojavljuje usled sledećih razloga: svrab, grebanje ili trljanje nosa, strani predmet(i) u nosnom prolazu, povreda glave, mikoza guturalne vrećice, unutrašnji respiratorni polipi, sinusitis, respiratorni tumori i unutrašnje krvarenje pluća.

Svrab, ogrebotine ili trljanje nosa - beznačajne radnje koje ponekad stvaraju male plikove ili ranice u sluzokoži nosa, izazivajući kratkotrajno krvarenje, bez trajnih efekata.

Strani predmeti u nosnim prolazima - kada je krvarenje praćeno kašljem, često se radi o opstrukciji stranim predmetom koji uzrokuje problem. Respiratorni sistem konja je takav da unosi veliku količinu kiseonika u nozdrve što može da dovede do toga da strana tela dospeju u njih.

Povreda glave - pad ili iznenadni udarac u glavu može izazvati krvarenje iz nosa. Ono će se često povući za nekoliko minuta, ali može da bude znak ozbiljne unutrašnje traume mozga. Ako konj deluje zbunjeno, nestabilan je ili su mu zenice nejednake veličine, odmah ga odvedite veterinaru.

Mikoza grlene vrećice - gljivična infekcija grlene kese konja, ozbiljno stanje često praćeno stalnim, a ponekad i jakim krvarenjem iz obe nozdrve. Hirurška intervencija može biti neophodna za kontrolu ovog stanja.

Nos konja Foto: Shutterstock/PIC by Femke

Unutrašnji respiratorni polipi - ili progresivni etmoidni hematomi su tumori mekog tkiva koji, kada se probuše, izazivaju značajan protok krvi. Međutim, ovo stanje se javlja samo kod jednog od 2.500 konja.

Sinusitis - upale šupljine oko nosnih prolaza konja koje izazivaju krvarenje iz nosa, češće samo iz jedne nozdrve.

Respiratorni tumori - često se javljaju kod konja, mogu da budu benigni ali i veoma ozbiljni.

Unutrašnje krvarenje pluća - krvarenje iz obe nozdrve može biti znak plućnog krvarenje izazvanog naporom. Krv iz ove vrste krvarenja iz nosa je tamnocrvena i veoma gusta.

Krvarenje iz nosa konja viđa se i posle pada, pa je potrebno konja odmah odvesti veterinaru.

Koja krvarenja traže brzu reakciju veterinara

U izvesnim slučajevima vlasnici treba brzo da potraže veterinara kako bi utvrdili da li je situacija sa konjem problematična, najčešće u slučajevima akutne traume ili krvarenja koje traje duže od 15 minuta, ako je krvarenje veoma obilno, krv teče iz obe nozdrve ili postoji značajna povreda nosnog prolaza.

Ponavljajuće krvarenje iz nosa koje nema vidljiv izvor treba da proceni veterinar kako bi utvrdio uzrok problema.

Nos konja Foto: Shutterstock/Anastasija Popova

Postupak zaustavljanja krvarenja iz nosa kod konja

Konj treba da bude što mirniji, a savetuje se stavljanje hladne obloge ili pakovanja leda na područje ispod očiju. Nikada ne treba stavljati ništa u nosnu šupljinu da bi se zaustavilo krvarenje, jer se krv može usisati u nosni prolaz i izazvati ozbiljne komplikacije. Ako krvarenje traje duže od 15 minuta, krv izlazi iz obe nozdrve, problem se često ponavlja ili se pogoršava, obratite se veterinaru.

Konji imaju znatno veću zapreminu krvi od ljudi, pa ako se krvarenje iz nosa pojavi u naizgled velikim količinama, vlasnik ne treba da paniči, ali ipak treba da kontaktira veterinara. U međuvremenu, treba da stavi hladne peškire ili pakete leda ispod očiju konja da bi se usporio protok krvi.

Dalja procedura u vezi sa zaustavljanjem krvarenja iz nosa konja zavisi od uzrokam o čemu odlučuje veterinar.

(Pethelpful/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je farma iz snova: Minijaturni konji nemaju više od 95 centimera a najbolji drug im je pas

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari