• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta znate o zubima kod konja: U životu on promeni dva "kompleta", a povremeno ima i "višak"

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Osim mlečnih i stalnih zuba, konji ponekad dobiju "vučije" ili "pseće zube", a posebnu muku im zadaju papagajski zubi

  • 0
Konj zubi Foto: Shutterstock/Alyson W. Kast

Ako imate konja, normalno je da mu, brinući o njegovom sveukupnom zdravlju, s vremena na vreme pregledate zube ili ga vodite kod veterinara.

Konj u proseku ima između 36 i 42 zuba: broj zavisi od pola konja i od toga da li se pojavljuju dodatni zubi u vilici ili praznom prostoru između prednjih i zadnjih zuba.

Konj ima različite vrsta zuba i tokom života će imati dva različita "kompleta" zuba - mlečne i stalne, baš kao i ljudi.

Specifični obrasci trošenja zuba i njihovog rasta pomažu da se odredi približna starost konja, piše Thesprucepets.

Mlečni zubi kod konja

Mlečni zubi rastu prvi u ždrepčevim ustima, ali ubrzo nakon drugog rođendana, njih počinju da zamenjuju stalni zubi. Postoji ukupno 24 mlečnih zuba koji se potpuno zamene kada konj navrši 5 godina. Povremeno će mladom konju biti potrebna pomoć veterinara prilikom ispadanja zuba.

Stalni zubi kod konja

Stalni zubi rastu tokom većeg dela života konja. U te zube poznavaoci gledaju kad žele da utvrde starost ovih životinja. Kada konj zaista ostari, rast zuba se završava i na mestima sa kojih ispadnu zubi ostaju praznine. Ovo može dovesti do problema kao što su gubitak težine i ispadanje hrane iz usta dok konj žvaće.

Vučiji ili pseći zubi kod konja

Kako konj sazreva, do 4 ili 5 godina starosti, dešava se da se u međuprostoru između zuba pojave posebni zubi koji se zovu pseći ili vučiji. Oni se češće javljaju kod pastuva i kastrata nego kod kobila, kod kojih su manji. Vučiji zubi kod konja rastu uglavnom u gornjoj vilici, ali se viđaju u obe vilice. Oni su višak i izazivaju neprijatnosti pa se uklanjaju. Vučiji ili pseći zubi su rudimentarni ostaci i mogu se pojaviti ispod desni, a što se tiče veličine, mogu da budu mali ali i prilično izraženi.

Konj zubi Foto: Shutterstock/stock1000

Sekutići kod konja

Prednji zubi konja se zovu sekutići i oni efikasno seku travu dok konj pase. Oni se javljaju prvi kad se pojave mlečni zubi i prvi ispadaju kad treba da ih zamene stalni zubi.

U zrelom dobu konja sekutići mogu nastaviti da rastu kako bi zamenili istrošene zube koji se mrve zbog peska i drugih abraziva u stočnoj hrani, a mogu se oštetiti i udarcima. Svi konjski zubi imaju dubok koren koji se savija unazad u kostima vilice. Konji imaju šest sekutića u donjoj i gornjoj vilici - ukupno 12.

Premolari i molari kod konja

Premolari ili obrazni zubi pomažu u mlevenju hrane i širi su od sekutića, pa konj pomera čeljusti u stranu da bi samleo travu, seno ili žitarice. Svi zubi konja rastu oko 4 mm godišnje, a količina habanja zavisi od vrste zemljišta na kome konj pase i vrste stočne hrane, kao i od zdravlja, navika i genetike konja. Premolari i kutnjaci su veoma duboko ukorenjeni u kosti vilice konja: u donjoj vilici, ovi zubi se protežu do dna kosti. Postoje tri pretkutnjaka i tri kutnjaka, koji se nalaze sa svake strane gornje i donje vilice, i ima ih ukupno 24. Vrlo retko konj može imati dodatni kutnjak.

Vrste zuba kod konja i njihova upotreba

Sekutići se koriste za sečenje i sitnjenje hrane. Premolari melju sve u ustima pre nego što konj proguta. Ali, zubi konja imaju još dve upotrebe: korsite se kao oružje i za negovanje.

Konj može da gricne ako je iznerviran, a jak ugriz primenjuje ako se brani od drugih konja ili predatora ili ih napada. Konji se mogu igrati ujedima i to je uobičajeno kod mladih grla.

Zubi su takođe sredstvo nege: konj zubima češe svrab ili ih koristi u grupnoj nezi, kad konji grickaju jedan drugog duž vrha vrata, grebena, leđa i zadnjeg dela. Neki konji koriste zube i usne da otključaju brave na vratima ili razvezuju čvorove na užadima.

Konj zubi Foto: Shutterstock/Pixel Shot

Uobičajeni problemi sa zubima kod konja

Konji su skloni problemima sa zubima koji nastaju zbog lošeg zdravlja, gubitka težine, poteškoća prilikom nošenja i problema u ponašanju... Konji mogu imati napuknute, labave ili slomljene zube od nesreće. Mlečni zubi možda neće ispasti pravilno pa će im biti neophodna pomoć veterinara. Neravnomerno trošenje zuba može imati posledicu u vidu oštrih ivica koje zahtevaju turpijanje kako bi se sprečila iritacija unutrašnje strane obraza ili jezika. Neki konji imaju neusklađen oblik vilice u vidu podgriza ili predgriza što se zove i "papagajskim ustima": to izaziva probleme prilikom trošenja zuba i žvakanja.

Zubi se mogu inficirati i formirati apsces u vilici ako ostaci hrane ili plak izazovu probleme. Pošto se koreni nekih molara prostiru do sinusne šupljine, neke infekcije mogu razviti probleme slične tegobama sa sinusima. Žućkasta ili braonkasta boja zuba kod konja je normalna. Zubi ne ostaju biserno beli, jer ih boji hrana. Međutim, desni bi trebalo da budu ružičaste i svaka promena boje može značiti zdravstveni problem ili konkretan problem sa zubima.

Nega zuba kod konja

Konjima su potrebni redovni stomatološki pregledi, baš kao i ljudima. Učestalost kojom veterinar treba da proverava usta i zube konja zavisi od samog grla, ali je generalno dovoljno jednom godišnje.

Nekim konjima, zbog tekućih problema ili oblika i veličine usta, možda će biti potrebne češće kontrole. Kada se provere zubi konja, i njegova starost će biti uzeta u obzir, jer su neki problemi zuba posledica starosti. Pojedinim konjima potrebno je uklanjanje zuba, a kad stariji konj pokaže probleme prilikom mlevenja hrane zbog istrošenih ili nedostajućih zuba, veterinar će pomoći da se odredi najbolji vid ishrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njemu je zdrava ishrana na prvom mestu: Konj toliko voli šargarepu da "odlepi" kada je vidi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari