• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Konjska šuga, retko ali mučno parazitsko oboljenje

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veoma mladi konji, starija grla i jedinke oslabljenog imuniteta lakše obolevaju od šuge koja je 2006. godine proglašena gotovo iskorenjenom

  • 0

Šuga kod konja je retko parazitsko oboljenje kože uzrokovano raznim vrstama kožnih grinja. Ovo oboljenje je veoma iritantno i manifestuje se neprekidnim svrabom: ozbiljna infestacija izaziva progresivne lezije kože usled oštećenja nastalih češanjem. Ako se ne leče, lezije šuge se šire po telu konja i stvaraju veliku nelagodnost.

Četiri različite vrste šuge kod konja

Osim demodektične šuge, koja može da bude nasledna, konj može da pati od tri vrste ovog oboljenja, piše Veterinainfo.

Sarkoptes šuga se razvija 12 do 16 dana, kojiko traje ciklus rasta parazita koji je izaziva, a uzročnici mogu da preživeti najviše tri nedelje izvan tela konja. Bolest se prenosi najčešće direktnim kontaktom sa uzročnikom ili indirektno, preko pribora za timarenje, opreme, u kontaminiranim prostorijama... Sarkoptes šuga se pojavljuje na mestima slabo obraslim dlakom: na glavi, obrazima i oko očiju, širi se po vratu, leđima, bokovima i dorzalnim delovima nogu. Na mestu prodora šugaraca prvo se javljaju rozeole, zatim čvorići, a potom i vezikule. Dlaka počinje da opada, koža je suva, peruta se, zadebljana je i naborana. Konj je uznemiren, češe se i grize ugrožena mesta. Nelečena infekcija razvija bakterijske infekcije i nastaju gnojne upale. Konj može da ugine ako se šuga ne leči.

Horioptes šuga se javlja ređe od sarkoptes šuge, i tipična je kod hladnokrvnih rasa konja kod kojih su delovi nogu obrasli gustom i dužom dlakom. Promene su spore i prvo se javljaju na zadnjim nogama, a potom se šire. Konj je nervozan, češe se i tare noge i gricka ih zbog jakog svraba.

Psoroptes šuga je veoma retka kod konja. Promene se javljaju na delu vrata prekrivenom grivom i na repu, a potom se šire na lopatice, sapi i druge delove trupa. Koža na zahvaćenim mestima nema dlaku, suva je i naborana, a u nekim slučajevima je vlažna, lepljiva i neprijatno miriše.

Svaku vrstu šuge izazivaju grinje, ali je neke lakše iskoreniti: osim tretmana koji ubija grinje, ponekad se pribegava antibiotičkoj terapiji radi izlečenja povreda na koži.

Dugi niz godina, šuga kod konja je bila bolest koju je u nekim državama trebalo prijaviti vlastima. Od 2006. godine oboljenje je proglašeno retkim, ali se ipak svake godine pojavljuje, iako u malom broju slučajeva.

Veoma mladi konji, starija grla i jedinke sa oslabljenim imunitetom imaju veću verovatnoću da budu pogođeni šugom nego odrasli konji vrhunskog zdravlja.

Plavi (roan) konj Foto: Shutterstock/Hturner

Simptomi šuge kod konja

Znaci šuge kod konja pojavljuju se odmah posle zaražavanja koje je češće tokom hladnijih meseci, kada duža dlaka obezbeđuje konjima izolaciju i povećava vlagu koja privlači grinje. Simptomi šuge kod konja su: crvene, vlažne mrlje na koži, intenzivan svrab, preterano udaranje nogama, kotrljanje ili grebanje o ograde ili drveće, zadebljana i upaljena koža. Koža zaražena grinjama gubi vlagu i postaje suva, skorela, zadebljana i crvena, a kao odgovor na ujedanje obolelog konja i ukopavanje grinja u kožu, pojavljuje se jak svrab.

Ako se ne leči, zahvaćena koža zadeblja i podleže hroničnom zapaljenju.

Uzroci, dijagnostika i lečenje šuge kod konja

Šugu konja izazivaju grinje, osmonožni ektoparaziti koji grizu ili se zarivaju u kožu izazivajući jak svrab. Grinje imaju sklonost ka određenim mestima na telu - zavlače se u predeo pored ušiju, iznad zglobova, između nogu...  Dijagnostikovanje šuge sprovodi veterinar koji u zavisnosti od lokacije lezija može da zahteva struganje kože, vrstu biopsije radi otkrivanja vrste grinje koja je izazvala šugu.

Kada se otkrije vrsta grinje, konj može dobiti tretman za spoljašnju upotrebu i oralni antiparazitski lek kao što je ivermektin. Tretman se ponavlja, jer je grinjama potrebno nekoliko nedelja da završe životni ciklus. Potrebno je detaljno higijensko pranje štale i opreme, uz nošenje rukavica, kako se grinje ne bi prenele drugim životinjama. U zavisnosti od broja konja, sva grla treba tretirati kako bi predupredilo zaražavanje i uništili svi paraziti.

Šuga se lako širi fizičkim kontaktom, a grinje žive kratko, u toplim, vlažnim uslovima kao što su jastuci u sedlu, ćebad i drugi predmeti sa kojima konj dolazi u kontakt.

Može li šuga konja da se spreči

Održavanje dobrog zdravlja vašeg konja je ključ za izbegavanje mnogih problema. Bilo bi poželjno da svaki konj ima svoje četke i pribor za negu. Nove konje koji stižu u štalu treba pregledati i izolovati ako postoji bilo kakav zdravstveni problem. Ako sumnjate na šugu ili drugi problem sa kožom, detaljno operite i dezinfikujte sve predmete sa kojima konji dolaze u dodir, a radi sprovođenja terapije obratite se veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari