Znate li da i mačke nose smokinge: Predstavljamo 10 rasa sa crno-belom dlakom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najsvečanija kombinacija boja je crno-bela koja nije rezervisana samo za ljude, već i za mace, kako za one sa pedigreom, tako i za domaće mezimice

Foto: Pixabay

Mačke sa crno-belom dlakom imaju zanimljivo ime "tuxedo", što u prevodu znači mace u "smokingu".

"Smoking" se odnosi na karakteristične oznake na krznu, pa mačke izgledaju kao da nose svečano odelo! Domaće mačke mešovitih rasa mogu da budu crno-bele, ali među rasnim mačkama ima varijeteta sa crno-belom dlakom.

Evo i 10 najpopularnijih mačijih rasa crno-bele dlake.

1. Mejn kun

Foto: Pixabay

Mejn kun je jedna od najvećih rasa, ali je ujedno i veoma nežna i prijateljski raspoložena. Obično je tabi (šare poput tigrovih), ali se viđa i u različitim bojama i dezenima dlake, uključujući crno-belu.

Ova mačka se odlično slaže sa svim članovima porodice, uključujući decu i pse. Ona je verna, mazna i veoma inteligentna.

2. Korniš reks

Foto: Pixabay

Crno-beli korniš reks je upečatljiva mačka vitke građe, neobičnih široko postavljenih ušiju i uskih, kovrdžavih redova dlake.

Ponekad je zovu hrtom među mačkama. Energična i društvena, korniš reks je inteligentna i možete je naučiti nizu impresivnih trikova, a neke su predodređene da budu terapijske životinje.

Evo još nekih zanimljivosti o crno-belim mačkama.

3. Manks mačka

Kao i korniš reks, manks je razigrana i druželjubiva mačka ujednačenog temperamenta. Veoma je inteligentna i može da nauči mnoge veštine.

Standard rase nalaže da bude "kusa", odnosno da nema rep, ali mace koje se ne prikazuju na izložbama mogu imati kratak rep. Viđaju se u mnogim bojama, uključujući crnu i belu. Postoje dugodlaki i kratkodlaki varijetet, i oba imaju gustu dvostruku dlaku.

4. Mančkin rasa

Foto: Shutterstock

Ova rasa je dobila ime po nogama kraćim od prosečnih,.

Mančkin se viđa u svim bojama i kombinacijama, uključujući crnu i belu. Ove male mace su srdačne, zabavne i druželjubive. Zbog kratkih nogu, potrebna im je dodatna pomoć prilikom nege teže dostupnih mesta na telu.

Traje debata o etici nastavka uzgoja ove rase, jer su skraćene noge čest razlog zdravstvenih problema, uključujući iskrivljenost kičme i težak artritis. Zbog toga ovu rasu mnoga udruženja ljubitelja mačaka ne žele da priznaju.

5. Orijentalna kratkodlaka mačka

Foto: Shutterstock

Često ih mešaju sa njihovim sijamskim rođakama, ali orijentalna kratkodlaka mačka, za razliku od sijamske, postoji u mnogim šarama i bojama, uključujući crno-belu.

Kao i sijamci, orijentalna kratkodlaka maca je radoznala, brbljiva i ujednačenog temperamenta. Ima kratku dlaku u jednom sloju, pa može da oseti hladnoću. Njena dugodlaka verzija je posebna rasa.

6. Persijska mačka

Foto: Pixabay

Sasvim bela persijska maca jedna je od najčešće fotografisanih i najtraženijih, ali persijke se viđaju i u drugim bojama, uključujući crno-belu. Nema greške sa persijankama, jer su one ukrašene dugačkom, debelom dlakom, velikim očima i ljupkim, spljoštenim licem. Popularnost duguju i svom temperamentu i mirnoj naravi. Pomalo su lenje, ali im to ne umanjuje popularnost.

7, Škotski fold

Foto: Pixabay

Ova mačija rasa je poznata po malim preklopljenim ušima. Ima divan karakter, opuštena je i prijateljski raspoložena. Odlično se slaže sa drugim kućnim ljubimcima i decom koja je poštuju.

Genetska mutacija koja uzrokuje preklapanje ušiju škotskom foldu može nažalost izazvati degenerativnu bolest zglobova i pojavu artritisa. Njihova gusta dlaka traži redovnu negu. Crno-bela dlaka je samo jedna od mnogih boja rase.

8. Sibirska mačka

Foto: Pixabay

Sibirske mačke imaju veoma gustu (trostruku) poludugačku dlaku. Ovakvo krzno im je potrebno da bi preživele ekstremnu hladnoću subarktičkih regija iz kojih potiču. Sibirke su prijateljske mace, razigrane i inteligentne i vole zanimaciju u vidu igračaka i interaktivnih predmeta.

Smeđi tabi je najčešći uzorak krzna sibirske mačke koja se viđa i u drugim bojama i dezenima, uključujući crno-belu.

9. Turska angora

Foto: Shutterstock

Elegantna, dugodlaka turska angora nekada je bila isključivo bela, a danas postoji i u drugim varijacijama boja, uključujući crno-belu. Turske angore obično najbolje odgovaraju domaćinstvu gde imaju društvo tokom većeg dela dana. Potrebno im je mnogo pažnje i igre. Veoma su aktivne i mogu napraviti štetu u domu ako se dosađuju.

Za razliku od većine mačaka, angora voli da pliva i igra se u vodi.

10. Domaća mačka

Foto: Pixabay

Domaće mačke nastale su ukrštanjem različitih rasa i nemaju formalni pedigre.

One su lepe, inteligentne i dobroćudne, sa divnim temperamentom i minimalnim zdravstvenim problemima.

Dolaze u širokom spektru boja i dezena krzna, uključujući crno-belu.

(Telegraf.rs)