• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predstavljamo 11 najređih boja i uzoraka na mačijem krznu: Koja vam je omiljena?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od mrlja nalik leopardovim do ljubičastih nijansi dlake, retka obojenost i uzorci mačije dlake veoma su cenjeni, a mace sa takvim “kaputima” su skupocene i tražene i često se uzgajaju samo zbog boje

  • 0
Najređe boje mačijeg krzna Foto: Shutterstock

Mačke su lepe životinje, sa divnim krznom različite obojenosti.

Pojedine boje dlake i uzorci šara se često pojavljuju, dok se druge smatraju specifičnim i retkim.

“Na macama se pojavljuju kombinacije tri boje: crvena, bela i crna“, kaže DVM Grant Litl.

Dr Grant dodaje da sve druge kombinacije imaju veze sa razblaženjem osnovnih boja u genetskom kodu, kao i sa načinom uzgajanja mačaka kod kojih su se čuvale takve genetske varijacije.

Koje su najređe boje mačijeg krzna?

1 Krem mačke su tehnički narandžaste obojene

Najređe boje mačijeg krzna Foto: Shutterstock

Ova tamna nijansa smatra se jednom od najređih mačijih boja na svetu. Boja ovih maca ima mek, beli podton s naznakom narandžastog (mačke krem dlake se tehnički smatraju narandžastim). Veterinarka Lindzi Bacer objašnjava da "ova boja potiče od crvene ili boje đumbira, uz uticaj gena za razblaživanje na distribuciju granula žutog pigmenta.

Ovo bi u prevodu značilo da pravila krem boje važe za sve genetski crvene ili riđe mačke. Gen za razblaživanje je svaki gen koji radi na stvaranju svetlije boje dlake.

Jedan od razloga malobrojnosti krem maca možda je u činjenici da su odgajivači sterilisali ove mačke koje nisu bile dovoljno crvene, ili su ih slali u druge države.

"Bilo bi izuzetno retko videti domaću mačku krem boje, bez mešanja selektivno uzgojenih rasa“, kaže dr Bacer.

Rase mačaka koje se retko pojavljuju u ovoj boji su: persijska, ragdol, mejn kun, britanska kratkodlaka, manks, mančkin i snovšu.

2 Lila mačke su zapravo svetle bledosmeđe boje

Najređe boje mačijeg krzna Foto: Shutterstock

Lila boja na mački je zapravo bledosmeđa koja je toliko svetla da izgleda kao da je u blagoj ljubičastoj nijansi. Ona nije ljubičasta, ali definitivno ima nijansu jorgovana, prilično retku za mačke.

"Ova boja je verovatno tačkasta kod persijske, sijamske i balijske mace i jednobojna kod orijentalnih kratkodlakih mačaka“, kaže Doron Volfberg.

Lila boju mogu stvoriti obe roditeljske mačke sa primarnim genom za boju dlake - recesivnim homozigotom. Ova boja se pojavljuje samo u domaćem uzgoju, a lila mačke se mnogo linjaju, pa razmislite o tome ukoliko poželite da ih imate u domu.

3 Favn maca podseća na karamelu

Najređe boje mačijeg krzna Foto: Shutterstock

Favn je retka boja slična kremastoj i smatra se neuobičajenom i razređenom, što znači da je svetlija nego inače. Žućkasto-svetlosmeđa favn prvenstveno se viđa kod rasnih mačaka koje se uzgajaju zbog boje. Dr Bacer kaže da je favn uzrokovana genom cimeta koji posvetljuje dlaku. Rase mačaka sa ovom bojom dlake su: abisinska, orijentalna kratkodlaka, britanska kratkodlaka.

4 Kolorpoint se često viđa, ali je ipak malobrojna

Najređe boje mačijeg krzna Foto: Shutterstock

Domaći uzgoj stvorio je mačke "kolorpoint” šare, sa svetlooboojenim telom i tamnim delovima oko ušiju, šapa i njuškice. Iako se često viđa, smatra se retkom.

Mačke sa ovim uzorkom dlake su: sijamska, himalajska, birmanska, ragdol, snovšu.

5 Kornjačevina boja, miks crne i narandžaste

Najređe boje mačijeg krzna Foto: Shutterstock

Boja kornjačevina mačaka je mešavina narandžaste i crne. Ovo se smatra retkim uzorkom, ali postoji velika šansa da ih vidite.

Veterinari kažu da su ove mace skoro po pravilu ženke. Ovo se dešava zato što su geni boje povezani sa polom i stižu sa ženskim X hromozomom.

Kornjačevina mačke smatraju se veoma teperamentnim i jogunastim. U ovoj boji viđaju se mejn kun, ragdol, persijska, korniš reks, ragamfin, američka kratkodlaka i britanska kratkodlaka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari