• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovih 12 novogodišnjih odluka vlasnika garantovano će obezbediti veću dobrobit kućnim ljubimcima

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

I najmanje promene, koje poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje psa ili mačke, razvijaju se u dobre navike i s vremenom se umnožavaju i traju

  • 0
Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock//Olena Yakobchuk

Nova godina je vreme novih početaka i životnih promena, uključujući one koje se odnose na kućne ljubimce. Oni mogu da imaju koristi od pokretanja novih zdravih navika, kaže veterinarka Natali Marks.

Svi treba da donesu neke životne odluke za godinu koja dolazi, a vlasnici ljubimaca treba da razmišljaju o tome kako da poboljšaju fizičko i emocionalno zdravlje mačkama i psima.

Nemojte se mnogo opterećivati, jer svakodnevica mačaka i pasa ne treba previše da se menja.

Ipak, i najmanja promena u životu ljubimca može se isplatiti kasnije, a dobre navike se s vremenom umnožavaju i traju.

Kojih 12 novogodišnjih odluka bi bile najbolje za sveukupnu dobrobit vašeg kućnog ljubimca?

1. Priuštite ljubimcu svakodnevnu aktivnost

Dosada je inicijalna kapisla mnogih problema u ponašanju mačaka i pasa.

Da bi kućni ljubimci bili srećni i zdravi, neophodna im je svakodnevna aktivnost. Osim odlaska u šetnju, sa psom se možete igrati i u zatvorenom prostoru, zajedno trčati po kući ili čak trenirati psa koji može da hoda na traci za trčanje. Mačke uživaju u jurnjavi, "napadaju" igračke i uživaju u penjanju na visinu.

Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock/stockcreations

2. Obezbedite ljubimcu zdraviju ishranu

U pet šopovima je sve više ponuda raznovrsne komercijalne hrane za pse i mačke i opcije za izbor zaista su beskrajne. Ipak, mačke i psi imaju vrlo specifične potrebe u ishrani i zna se koliko bi trebalo da unesu proteina, masti, ugljenih hidrata i kalorija dnevno. Ishrana ljubimca zavisi od njegove starosti i zdravstvenog stanja, stoga razgovarajte sa veterinarom da biste dobili preporuke za najbolje obroke koje ćete davati svom psu ili mački.

Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock/Lightfield Studios

3. Svakodnevno se zabavljajte sa ljubimcem

Pandemija kovida nam je pokazala kako izgleda provoditi sve vreme u domu, i to može biti veoma stresno. Ljudi ne vole da se dosađuju, a ni ljubimci nisu drugačiji.

Obezbedite ljubimcu raznovrsne igračke za igru, ali i mentalnu stimulaciju. Sakrivajte poslastice i igračke, nabavite hranilicu - slagalicu i naučite ljubimca novim trikovima. Čak i TV ili radio mogu da "prave društvo" vašem psu ili mački kad niste kod kuće. Kad se vratite, ne zaboravite da razgovarate sa svojim ljubimcima, jer su oni najpažljiviji slušaoci.

Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

4. Obogatite prostor predmetima za ljubimca

Pokažite svom četvoronožnom drugaru koliko vam znači tako što ćete nabaviti predmete koji su im primereni. Mački možete nabaviti novu (ili dodatnu) posudu za higijenske potrebe, raskošniji stub za grebanje ili mačije drvo. Psu pak možete kupiti nov krevet i pustiti umirujuću muziku. Neke mačke vole inovacije, iako su one životinje rutine. Dodatni prozorski sims i postavljanje hranilice za ptice ispred prozora su odlične ideje za razonodu mačke koja će sedeti satima na simsu i posmatrati dešavanja.

5. Zajednička obuka za vlasnika i ljubimca

Postoji li aktivnost koju ste oduvek želeli da isprobate sa svojim ljubimcem? Možete razmisliti o upisu na časove obuke za terapeutsku životinju. Psi sa neograničenom energijom mogu da uživaju u psećim sportovima poput agilitija ili ronjenja, a vole i "vežbanje" njuha. Ako imate ljubimca koji voli da radi i trenira, obavestite se o časovima obuke. Neki psi mogu da postanu sjajni vodiči i spasioci.

6. Ljubimcu prilagodite količinu hrane

Kontrola porcija koju dajete psu ili mački od velike je važnosti za njihovo zdravlje. Previše hrane izaziva gojaznost, što je jedna od vodećih tegoba i pasa i mačaka. Gojaznost povećava rizik od srčanih bolesti, artritisa, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Koristite mericu da biste ljubimcu uvek dali istu količinu hrane.

Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock/masarik

7. Ne odlažite higijensku rutinu ljubimca kod kuće

Neki psi moraju da idu na tretman kod grumera svakog meseca, dok je drugim psima dovoljno da se šišaju dva puta godišnje. Ipak, psima je potrebno podrezivanje kandži, četkanje dlake, čišćenje ušiju i periodično kupanje. Ako ovo obično radi grumer, biće vam lakše, ali ako to radite sami, nemojte odlagati: odlaganje nege može prouzrokovati da nokti postanu predugački i da se uši zaprljaju ili zaraze. Ako odlažete kupanje psa, on će mirisati onako kako vam se ne dopada. Najlakše je da u kalendar obaveza upišete redovne sesije nege.

Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock/Pixel Shot

8. Češće perite zube svom ljubimcu

Da li biste mogli da perete zube samo jednom godišnje? Reći ćete samo: fuj! Isto je i sa ljubimcima: nedostatak svakodnevne higijene zuba dovodi do nekog oblika oralne bolesti.

Pokušajte redovnu oralnu higijenu zuba mačke ili psa, pastom za zube pogodnom za kućne ljubimce. Ako pas ili mačka ne tolerišu četkicu za zube u ustima, posavetujte se sa veterinarom o načinu nege zuba ljubimca.

9. Vodite ljubimca na redovne preglede

Nemojte ići kod veterinara samo kad je vaš ljubimac bolestan. Pobrinite se da vaš četvoronožac ode na sistematske preglede barem dva puta godišnje. Osim što ćete biti u toku sa vakcinacijama, redovni pregledi kod veterinara su važni radi ranog identifikovanj zdravstvenih problema jer se lakše leče.

10. Pripremite se za hitne slučajeve

Niko ne želi da zamisli najgori scenario kada su u pitanju voljeni životinjski saputnici. Nažalost, hitni slučajevi se dešavaju, ali ako ste za njih unapred spremni, biće vam lakše. Pripremite komplet prve pomoći za svog ljubimca i naučite kako da ga koristite. Idite na kurs CPR za kućne ljubimce ili zamolite veterinara da vam objasni kako da se ponašate u nekim situacijama, ako ljubimac prestane da diše ili se povredi, uz veliko krvarenje.

Novogodišnje odluke vlasnika kućnih ljubimaca Foto: Shutterstock/Alexeitm

11. Dopustite ljubimcu da stekne nove prijatelje

Dok mačka najčešće ostvaruje interakciju sa vlasnikom, mnogi psi uživaju u druženju sa drugim psima. Socijalizaciju odnosno druženje ljubimca možete da podstaknete ako ga odvedete u park za ljubimce ili u neki kamp, gde će sagoreti energiju, komunicirati sa drugim psima i biti odvojen od vas. Ostale opcije druženja uključuju posetu prijateljima koji imaju ljubimce ili angažovanje ljubimca kao nečijeg pratioca.

12. Uštedite novac za kućnog ljubimca

Svi znamo da usluge za kućne ljubimce mogu biti skupe, ali naši četvoronošci su vredni toga! Razmislite o otvaranju namenskog računa gde ćete izdvajati mesečnu sumu za eventualne troškove nege kućnog ljubimca koji vas čekaju u budućnosti. Ova sredstva mogu pomoći u pokrivanju troškova hitne pomoći i medicinskih intervencija, veterinarske nege, preventivnih lekova, hrane, igračaka i drugih potrepština.

Ako na kraju godine shvatite da imate "ekstra" uštedu, kupite ljubimcu poseban poklon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari