• 2
 ≫ 

Prva pomoć za kućne ljubimce: Imate li u domu komplet za hitne slučajeve?

 ≫ 

Osnovni sadržaj „paketa za ne daj bože“ su pribor, hemijski preparati i potrošni materijal, a nije zgoreg imati i priručnik za brzo delovanje i plan za „pet-budžet“

  • 2
Komplet prve pomoći za kućne ljubimce Foto: Shutterstock

Iako se u veterinarskim apotekama i pet šopovima može kupiti komplet prve pomoći za vašeg psa ili mačku, možete ga napraviti i sami.

Količina i vrsta materijala i svega što smatrate važnim je vaš izbor, ali morate znati šta treba da čini osnovni paket prve pomoći. O tome se možete posavetovati sa veterinarom ili potražiti savet u veterinarskoj apoteci.

Sadržaj paketa prve pomoći

Obratite posebnu pažnju ako imate ljubimca koji boluje od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, tegoba urinarnog trakta ili bilo kog drugog oboljenja. Mačkama i psima koji su hronični bolesnici uvek treba da budu dostupni lekovi u okviru redovne terapije.

Osnovni pribor sastoji se od: vadilice za krpelje, digitalnog toplomera, elizabetanske kragne, lupe, makazica, pincete i pribora za sečenje kandži (makaze, stiropor turpija). Obavezna hemijska sredstva su: aktivni ugalj, alkohol, antiseptici za rane, fiziološki rastvor, troprocentni rastvor hidrogena, lubrikant, povidon jod i sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Od potrošnog materijala treba imati: flaster, gazu, posude za urin i uzorke stolice, sterilne rukavice, špriceve (dva, pet i 10 mililitara), štapiće za uši, vatu, obične i elastične zavoje.

U komplet prve pomoći ubacite i dva-tri peškira različitih dimenzija, čistu pamučnu tkaninu i ćebe za utopljavanje. Napravite i listu najvažnijih brojeva telefona (odabrana osoba, hitna pomoć za ljubimce, dežurni veterinari, veterinarske apoteke...) i sve spakujte u čvrstu vodootpornu kutiju sa poklopcem. S vremena na vreme proverite datum trajnosti preparata iz kompleta prve pomoći!

Oformite pet-budžet

Svakog meseca izdvajajte novac za zdravstveni fond svog psa, u iznosu koji sami budete odredili. Samo tako ćete opuštenije podneti plaćanje dijagnostike, analiza krvi i urina, raznih intervencija ili operacija, rehabilitacije i terapije. Budući da su kućni ljubimci kratkovečniji od nas, razmišljajte i o neminovnom ispraćaju vašeg psa ili mačke.

Paket prve pomoći za ljubimca uvek treba da stoji na određenom mestu i da uvek bude pri ruci. O svemu obavestite još neku osobu koja se vašem ljubimcu može naći u hitnim slučajevima, ako ste sprečeni ili vam se nešto desi. Pribor za prvu pomoć nosite i prilikom odlaska na izlet ili odmor. Ukoliko recimo imate lovačkog psa, a često boravite u prirodi ili idete u lov, ponesite i bandažnu šipku koja će dobro doći u slučaju njegove povrede. Sa sitnijim zdravstvenim problemima moći ćete sami da izađete na kraj (vađenje krpelja, saniranje manjih rana… ). Kad su u pitanju ozbiljnije povrede, nemojte improvizovati, već odvedite ljubimca veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • budimir

    5. septembar 2022. | 11:53

    Odlični saveti za vlasnike kućnih ljubimaca!

  • Kako

    5. septembar 2022. | 14:46

    Da ne. Imam i privatnog veterinarakoji je 24/7. Sa kucnim ljubimcem.