• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaš pas se smrtno dosađuje kad ostane sam? Naučite kako da mu obezbedite više zabave i stimulacije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaspitan kucov uvek će pronaći način da se opusti ili zabavi, ali “razmaženko” će najverovatnije biti revoltiran zbog samoće i praviti haos

  • 0
Pas i dosađivanje Foto: Shutterstock

Pas kome je dosadno uvek će pronaći način da se zabavi, od kopanja do cepanja svega što mu se nađe pod zubima!

Premeštanje igračaka, učenje psa novim veštinama i više šetnje, igre i vežbanja mogu mnogo da pomognu u obuzdavanju dosade. Ali, ako se ovo ponašanje nastavi, vaš pas će biti uznemiren, zaključuje Insider.

Da li je pas nestašan ili se “samo” dosađuje

Da li vas na povratku s posla dočeka slika omiljenog ćebeta, usitnjenog u komadiće veličine konfeta? Ili u dvorištu ugledate krater veličine meteora?

Neki eksperti rekli bi da vaš pas nije nestašan, već da mu je mnogo dosadno.

Mnogi psi će pokušati da suzbiju dosadu pronalazeći načine za zabavljanje, kaže Bet Braun, profesionalni trener pasa i bihejvioralni konsultant.

Pas i dosađivanje Foto: Shutterstock

Međutim, vi i vaš pas verovatni imate različite ideje o tome šta je zabavno, pa vam njegova želja za demontažom svega što postoji u domu verovatno nije dobra ideja!

Da biste zaštitili predmete u domu, otkrijte znake dosade psa i primenite nekoliko saveta za stimulaciju vašeg četvoronožnog prijatelja.

Kako prepoznati znake dosade kod psa

Pas i dosađivanje Foto: Pixabay

Znaci da je vašem psu potrebno više stimulacije su uništavanje stvari, kopanje i lajanje ili skakanje.

Destruktivno ponašanje jedan je od znakova da je vašem psu potrebna mentalna stimulacija. On može da bude zaista velika štetočina, jer će početi da grize i žvaće nameštaj, da izvlači smeće iz kante i razbacuje ga po kući ili će vam prekrojiti omiljene cipele!

Pojedini psi kopaju kad im postane dosadno, posebno ako imaju instinktivnu želju za takvim ponašanjem. U tome prednjače lovački psi, psebno terijeri.

Neki psi su po prirodi lajavi, ali ako se osete zapostavljenim, mogu preterivati u tome, pa čak i skakati na vas ili posetioce kako bi privukli pažnju.

Načini da se izborite sa psećom dosadom

Ako se osećate iscrpljeno zbog nemirnog psa, dobra vest je da svog ljubimca koji se dosađuje možete lako da zabavite, pod uslovom da ste maštoviti.

Različiti psi imaju različite potrebe, ali opšte metode borbe protiv dosade su skoro iste za sve.

Pojačane vežbe i aktivnosti podrazumevaju redovne šetnje, igre donošenja predmeta, sportove, pogotovo agiliti, jer psi vole da budu poslušni.

Mnogi psi će biti oduševljeni zajedničkim plivanjem, planinarenjem ili džogiranjem.

I mentalna stimulacija je deo “terapije” psa koji se dosađuje i predugo ostaje sam u kući. Takvom ljubimcu će pomoći interaktivne igračke (slagalice sa hranom ili skrivenim poslasticama), TV program - izložbe pasa, učenje novim trikovima ili komandama... Podrazumeva se da pored ovih aktivnosti psa izvodite u šetnju i dodatno mu se posvetite.

Kad je reč o odlaganju fizioloških potreba, većina odraslih pasa može da izdrži šest do osam sati bez odlaska napolje, pod uslovom da imaju dovoljno zabave.

Pas i dosađivanje Foto: Shutterstock

Ipak, ako ne želite da pronalazite demoliran stan svaki put kad se vratite s posla, razmislite o tome da angažujete profesionalnog pet sitera ili šetača pasa.

Pas koji je obučen da ostaje sam u kući obično će se sam zabaviti i opustiti, ali ljubimac sa anksioznošću odvajanja verovatno će biti uznemiren dok se ne vratite.

Ukoliko ste u nedoumici, razgovor sa veterinarom ili specijalistom za ponašanje pasa. On će vam pomoći da shvatite šta muči vašeg psa i kako da mu olakšate nevolju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari