• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li psi mogu da pate od sezonskih alergija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši četvoronošci mogu burno reagovati na alergene iz svoje okoline tokom čitave godine, a ovaj problem koji se manifestuje češanjem i lizanjem tela, javlja se u predelu ušiju, prednjih nogu i šapa

  • 0
Psi i sezonske alergije Foto: Shutterstock/BORINA OLGA

Možda je pomalo čudno razmišljati o tome da li životinje mogu imati sezonske alergije, ali je to nažalost tačno.

Izgleda neobično, ali pas koji bi najradije svaki trenutak proveo trčkarajući po livadi ili šumi, može da bude alergičan na supstance koje su sezonski prisutne u prirodi.

Šta su sezonske alergije

Alergija je preterana reakcija imunog sistema na neki alergen (supstancu ili česticu). Kada je reč o sezonskim alergijama, one se najčešće javljaju kao reakcija tela na polen, ambroziju, travu, grinje, prašinu i buve. Iako se alergije nazivaju sezonskim, pas može reagovati na alergene iz okoline čitave godine, premda se njihova koncentracija prati po smeni godišnjih doba, piše Apetit.rs.

Psi i sezonske alergije Foto: Pixabay/85miranda

Simptomi sezonske alergije kod pasa

Alergijske reakcije kod ljudi najčešće se ispoljavaju u respiratornom sistemu, dok se kod pasa ova manifestacija razlikuje. Pas koji je alergičan na travu (ambroziju, polen itd.) ima manifestacije na koži, tačnije u predelu oko ušiju, prednjih nogu i šapa.

Simptomi alergije su: dermatitis, svrab koji uključuje intenzivno češanje ili lizanje tela i šapa, pogotovo nakon povratka iz šetnje, zatim osip, infekcije kože, kijanje i ponekad suzne oči.

Koji psi najčešće pate od sezonskih alergija?

Iako je svaki pas poseban, moguće je izdvojiti rase koje treba pripaziti kada je reč o alergiji. Što je pas stariji, on je osetljiviji. I pojedine rase su sklonije alergijama ovog tipa, a među njima su: retriveri, seteri, nemački ovčar, terijeri, buldozi i engleski koker-španijel.

Lečenje alergije kod psa

Preporučuje se da ljubimca odvedete veterinaru koji će utvrditi da li se zaista radi o sezonskoj alergiji, a potom će predložiti adekvatnu terapiju. Kod pasa koji čitavog života pate od ovog problema, simptomi alergije mogu se samo ublažiti, ali i to je od velike pomoći.

Kada je reč o onome što vlasnik može da preduzme, evo nekoliko predloga.

Redovno čistite prostor u kome boravite sa psom.

Kupajte psa na oko nedelju dana, tokom sezone alergija.

Pri povratku iz šetnje, psu dobro obrišite šape.

Pročišćavajte vazduh ukoliko pas boravi u zatvorenom prostoru;

Na alergije nažalost ne možemo preterano uticati, ali možemo obezbediti bolje uslove mezimcu čak i tokom sezona alergena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari