• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nemački ovčar: Pas koji je spreman na sve!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Popularni kratkodlaki ili dugodlaki "vučjak" izuzetno je inteligentan i uravnotežen i samouverenost je njegovo drugo ime, poslušan je, stabilnog karaktera i sjajan čuvar doma i porodice

  • 0
Nemački ovčar Foto: Pixabay

Jedna od najpopularnijih i najinteligentnijih rasa pasa na svetu je nemački ovčar.

On je veliki i pravi atleta, i poznat je po plemenitosti, marljivosti, vernosti i inteligenciji.

Izuzetan je kao radni pas, u poslovima službenih životinja i vodiča za slepe i nenadmašan kao čuvar.

Obožava svoju porodicu i na nju pazi 24 časa dnevno.

Oprezan je u susretima sa nepoznatim osobama.

Mnogi nemački ovčari proslavili su se u filmskim ostvarenjima, a jedan od pasa ove rase ima titulu najbogatiljeg kućnog ljubimca na svetu.

Istorija rase i standard

Nemački ovčar Foto: Pixabay

Nemački ovčar isprva je uzgajan da bi čuvao ovce, ali je, zahvaljujući izuzetnoj psihičkoj stabilnosti i sposobnosti učenja, brzo postao "vojnik" i "policajac".

Horand von Grafrat je prvi nemački ovčar koji je upisan u rodovnu knjigu. On je postao osnova daljeg odgajanja i sa ženkom Frajen fon Grafrat paren je četiri puta; iz te “veze” su nastajali potomci koji su selektovani za uzgoj. Psi sa kratkom dlakom su favorizovani, a duga dlaka proglašena je diskvalifikacionom manom.

Ljubitelji i odgajivači dugodlakih nemačkih ovčara nisu dozvolili da njihovi dugodlaki psi izvanrednog porekla budu eliminisani i zaboravljeni. Rezultat njihove borbe je prihvatanje predloga izmene standarda rase varijeteta dugodlakog nemačkog ovčara. Međunarodna kinološka federacija (FCI) je 10. avgusta 2010. usvojila novi standard rase po kojem postoje dva tipa nemačkog ovčara: kratke oštre dlake i duge oštre dlake, oba sa razvijenom poddlakom.

Dozvoljeno je parenje između jedinki istog tipa, čiji se potomci upisuju u odgovarajuću rodovnu knjigu.

Nemački ovčar u FCI standardu nalazi se pod brojem 166], u grupi 1 (Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa), Sekcija: 1 - Ovčarski psi, sa radnim ispitom).

Visina mužjaka je od 60 do 65 cm, ženke od 55 do 60 cm, a težina od 30 do 40 kg (mužjaci) i od 22 do 32 kg (ženke).

Životni vek nemačkog ovčara je od 10 do 14 godina.

Ljubitelji rase koji žele da se bave uzgojem nemačkog ovčara ili žele da imaju “ljubimca po FCI”, više detalja o rasi mogu da saznaju u njenom standardu.

Kratkodlaki i dugodlaki varijetet i boje

Postoje dva varijeteta nemačkog ovčara: kratkodlaki i dugodlaki i oba imaju poddlaku.

Kratkodlaki nemački ovčar ima gustu i pripijenu dlaku, sa srednje dugim “pantalonama” na zadnjoj strani butina. Dugodlaki varijetet ima dugu dlaku, priljubljenu uz telo, sa pramenovima na ušima i nogama, bujnim "pantalonama", bogatom “grivom” oko vrata i pramenovima na repu.

Dozvoljena je crna boja dlake sa kestenjastim, braon i žutim do svetlosivim oznakama; nijansa crne, siva sa tamnijim nijansama, crnim sedlom i maskom, a poddlaka je svetlosiva. Neupadljive, male bele oznake na grudima i veoma svetla boja sa unutrašnjih strana je dozvoljena, ali nepoželjna. Greškama se smatra nedostatak maske, boja očiju od svetle do prodornih nijansi, svetle ili beličaste oznake na grudima i sa unutrašnjih strana, svetli nokti i riđi vrh repa.

Temperament, vežba, obuka i nega

Nemački ovčar Foto: Pixabay

Nemački ovčar je siguran u sebe. On je uravnotežen i smiren, dobre naravi, oprezan i poslušan i ima sjajan instinkt. Potrebno mu je mnogo druženja i pažnje da bi napredovao. U suprotnom, postoji opasnost od toga da postane destruktivan. Ne dozvolite da se dosađuje!

Ovo nije prava rasa za vas ako ste retko kod kuće, živite u maloj kući bez pristupa dvorištu ili nemate mnogo vremena da mu se posvetite. Nemački ovčar zahteva pristojnu količinu nege, obuke i pažnje, ali će nagraditi vlasnika dugogodišnjom odanošću i ljubavlju.

Zbog visokog nivoa njegove energije, neophodno mu je mnogo redovnog vežbanja. Dnevna šetnja nije dovoljna. Ako rekreativno trčite, on će vam biti odličan pratilac.

Nemački ovčar mora da trči, da se igra i istražuje kako se ne bi dosađivao ili doživljavao frustracije zbog nagomilane a neiskorišćene energije. U slučaju da ne dobija dovoljno vaše pažnje, pas će razviti probleme kao što su lajanje, kopanje i prežvakavanje svega u domu.

Dlaku nemačkog ovčara treba češljati svakih nekoliko dana da bi se sprečilo linjanje kome je veoma podložan. Iako ćete morati skoro svakodnevno da usisavate kuću, barem nećete morati da često kupate ovog psa, jer ima prirodnu zaštitu od nakupljanja prljavštine. Previše često kupanje uklanja ulje koje održava njegovu dlaku zdravom.

Obratite pažnju na dužinu noktiju nemačkog ovčara i negujte njegove zube: ovaj pas voli da žvaće, ima snažne čeljusti, pa mu pripremite izdržljive igračke.

Nemački ovčari uz odgovarajuću obuku i socijalizaciju mogu da budu izvanredni pratioci porodice. Idealni su za aktivna domaćinstva, a inteligencija i zaštitničko ponašanje čine ih odličnim izborom za porodice sa decom.

Ukoliko nisu pravilno obučeni ili se s njima loše postupa, biće uznemireni ili čak agresivni. Oni imaju tendenciju da jure mačke i druge male kućne ljubimce i možda neće biti pogodni za domaćinstvo sa više životinja, osim ako se ne odgajaju zajedno.

Zdravstveni problemi i ishrana

Psi ove rase generalno su zdravi i otporni.

Zdravstveni problemi se ponekad javljaju tokom rasta, i u vezi su sa razvojem koštanog sistema. Zato posvetite pažnju pravilnoj i izbalansiranoj ishrani štenaca i mladih pasa.

Psi koji se koriste u uzgoju moraju imati pregled kukova za displaziju i DNK analize. Ova rasa može da pati i od higroma lakta, nadimanja želuca i nekih neuroloških oboljenja, kao što je degenerativna mijelopatija.

Odraslom nemačkom ovčaru potrebno je mnogo sveže vode i dva obroka dnevno, u količini koja zavisi od veličine psa, nivoa aktivnosti, starosti i drugih faktora. Ne dozvolite da se pas pregoji!

O nutritivnim potrebama nemačkog ovčara posavetujte se sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari