• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ovih 6 najčešćih razloga psi ujedaju sami sebe: Jedan od uzroka izaziva pravu pustoš na telu ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ponavljanje samoujedanja ukazuje na tipične zdravstvene tegobe

  • 0
Pas ujeda sam sebe Foto: Shutterstock/Yuliya Evstratenko

Može izgledati alarmantno, ali nije neuobičajeno je da pas povremeno ugrize sam sebe! Psi obično ližu, grizu, žvaću ili češaju kožu kada ih svrbi, ali ako vlasnik uoči da pas često grize sam sebe, treba da zna da je ponavljanje ujedanja obično povezano sa zdravstvenom tegobom.

Psi mogu razviti naviku da grizu delove svog tela zbog nekoliko razloga.

To mogu da budu zdravstvene tegobe, poput infekcije kože ili problemi u ponašanju, najčešće anksioznost i dosada.

Ovo je 6 najčešćih razloga zbog kojih psi sami sebe ujedaju.

1. Suva koža

Suva koža često izaziva svrab što dovodi do toga da psi grizu, žvaću, ližu i češaju zahvaćeno područje. Suva koža često izgleda hrapavo, crvena je i upaljena. na tom mestu može se prorediti ili opasti dlaka, a pojavljuju se i tzv. "vruće" tačke. Suva koža je obično znak osnovnog zdravstvenog problema, pa umesto da samo nanesete mast na zahvaćeno područje, psa odvedite veterinaru.

2. Alergije

Svrab kože može biti znak alergije kod pasa, usled netolerancije određene vrste hrane, osetljivosti na buđ, polen, ujede buba... Svrab je jedan od najčešćih znakova alergije, ali psi mogu iskusiti i niz drugih simptoma u zavisnosti od toga na šta su alergični. Uz svrab kože, pojavljuje se otok, psu curi iz nosa i oči mu suze.

3. Infekcija kože

Bakterijske, gljivične i povremeno virusne infekcije mogu izazvati iritaciju kože koju pas grize kako bi ublažio svrab. Uobičajene infekcije kože kod pasa su stafilokokne, kvaščeve i lišaj. Koža koja je inficirana je crvena i upaljena, a zahvaćena područja gube dlaku i imaju gnojne lezije, te ljuskavu ili perutavu kožu. Gljivične infekcije utiču na to da koža postane masna i obično imaju plesniv miris.

4. Paraziti

Paraziti mogu izazvati pravu pustoš na koži psa: njihovi ugrizi uzrokuju svrab, upalu i gubitak dlake. Neki psi mogu biti alergični na ujede buva što izaziva svrab. I parazitske grinje će izazvati pustulozan svrab kod psa. Uobičajeni paraziti koji žive na koži psa su buve, krpelji i grinje. Pas će pokušati da ublaži svrab ujedanjem, a može i lizati i češati zahvaćena područja.

Pas ujeda sam sebe Foto: Shutterstock/K.K.T Madhusanka

5. Artritični bol

Ponekad psi ližu i grickaju svoje zglobove ako imaju artritis. Bol je iritantan i pokušaće da ga umire ujedanjem ili žvakanjem. Neprekidno grizenje može dovesti do problema sa kožom, uključujući upalu, gubitak kose i vruće tačke. Artritis se uglavnom javlja kod starijih pasa, ali psi mogu da obole u bilo kom uzrastu. Artritis izaziva smanjenu aktivnost, hramanje i povećanu razdražljivost.

6. Anksioznost i dosada

Ponekad ujedanje može biti kompulzivno ponašanje psa koji doživljava ekstremnu ili stalnu dosadu i može postati destruktivan i da ponavlja loše oblike ponašanja, uključujući preterivanje u lizanju i grickanju sopstvenih ekstremiteta. Ozbiljniji slučajevi straha i anksioznosti kod psa dovode do učestalog samoujedanja. Ostali znaci anksioznosti kod psa su nemir, konstantno hodanje, prekomerno lajanje i obavljanje nužde u kući.

Šta da radite ako pas ujeda sam sebe

Normalno je da psi povremeno grickaju noge ako osete svrab. Međutim, ponavljanje samoujedanja obično ukazuje na osnovnu medicinsku tegobu. Stoga je nabolje da psa odvedete na pregled kako bi veterinar otkrio uzrok pojave koja često dovodi do ozbiljnih rana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je priča o Baćiju, psu koji je rasplakao i ujedinio Užičane

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari