• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas i buve: Najefikasniji načini uklanjanja upornih "lezilebovića" sa kućnog ljubimca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Buve vole da žive na tuđ račun i najčešće se nastane na ljubimcu koji se zbog njihovih ujeda češe, grize kožu, nervozan je i opada mu dlaka. Kad pristupite istrebljenju ovih parazita, ne zavoravite da "naflitate" i kuću!

  • 0
Pas i buve Foto: Shutterstock/Sergey Kolesnikov

Toliko volimo mekano krzno naših kućnih ljubimaca, ali nažalost nismo jedini!

Neverovatno je, ali istinito da najsićušnija bića mogu da budu uzroci velikih problema.

Pogađate, reč je o buvama.

Ta mala stvorenja neverovatnih sposobnosti vole da žive na "tuđ račun".

Upoznajmo se sa buvama, posebno onim koje provode život na psima i saznajmo koga još napadaju, da li su i koliko opasne i kako ih se možemo rešiti, piše Apetit.rs.

Šta su buve

Buve su mali, tamnobraon insekti čija je potpuno odrasla jedinka dugačka oko tri milimetra.

Buve Foto: Shutterstock

Neverovatno je to da mogu da skoče do 100 puta svoje dužine i oko 13 cm uvis. Buve su i prenosioci raznih bolesti i drugih parazita (poput kuge i pantljičare).

Da li pseće buve napadaju ljude?

Ovo pitanje muči mnoge ljude. U svetu postojiviše od 2.500 vrsta buva, a samo nekoliko može da opstane na čoveku. One koje obično žive na psima ne mogu da prežive na ljudima, ali mogu da ih ujedu.

Buve najverovatnije neće preći na vas, ali će vas izujedati i "ostaviti pozdrav" u vidu crvene iritacije.

Pas i buve Foto: Shutterstock/cynoclub

Kako prepoznati da pas ima buve

Simptomi prisustva buva na koži psa su: svrab i ugrizi (pas se često i intenzivno češe ili grize iritirana mesta), nervoza, kraste, crvenilo, opadanje dlake na mestima ugriza (obično posledica alergijske reakcije). Osim toga, nekada je lakše uočiti izmet koji buve ostavljaju na psećoj dlaci, nego same parazite.

Da li su buve opasne

Buve mogu biti prenosnici drugih bolesti, a i same po sebi prave dovoljno štete psu i njegovoj koži. Buve mogu biti opasne po štence, s obzirom na to da njihov mlad organizam nije spreman da se suoči sa ovim parazitima, pa lako može doći do malokrvnosti.

Pas i buve Foto: Shutterstock/Chutima Chaochaiya

Kako se rešiti buva?

Najpre se obratite veterinaru koji će potvrditi prisustvo buva. Pored toga, veterinar najbolje poznaje zdravstveno stanje vašeg psa i preporučiće najadekvatniji tretman.

U borbi protiv buva najčešće se koriste ampule, bočice sa tečnošću koja se nanosi po uputstvu, najčešće na zadnji deo vrata ljubimca. Odmah iskoristite ceo sadržaj ampule! Psa se ne treba kupati dva dana pre apliciranja tečnosti, i dva dana posle tretmana.

Ogrlice protiv buva su manje efikasne, s obzirom na to da imaju ograničen domet, a nisu dobre ni za zdravlje zdravlje ljudi i ljubimca.

Tablete za suzbijanje buva postoje u raznim oblicima, ali se o njima treba posavetovati sa veterinarom.  Osim navedenih preparata, u borbi protiv buva možete da koristite još i adekvatan sprej i šampon.

Dezinfekcija doma

Buve su vrlo "razigrane" i neprestano u pokretu i viđaju se svuda gde je toplo, pa su prisutne tokom cele godine. Ako je vaš pas bio u kontaktu s njima, pronaći ćete ih na odeći, pokrivačima, tepisima i nameštaju.

Zato kad pristupite istrebljivanju ovih malih štetočina sa psa, isto uradite i u vašem domu.

Odeću i posteljinu na kojima ste pronašli buve operite, usisajte tepihe, a ostatak kuće tretirajte proizvodima namenjenim za borbu protiv ovih parazita. Na tržištu se mogu naći razni sprejevi, tablete i slični preparati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari