• 0
 ≫ 

Seboreja kod psa: Uzroci, simptomi i lečenje

 ≫ 

Vaš ljubimac se češe, koža mu je crvena i ljušti se, dlaka opada, masna je i neprijatno miriše, a mesto na kome spava puno je ljuspica peruti: bez odlaganja posetite veterinara!

  • 0
Pas i seboreja

Foto: Shutterstock

Seboreja, stanje kože koje se javlja kod ljudi ali i životinja, poznato je i pod nazivom seboreični dermatitis.

Čest je uzročnik ljuštenja kože i pojave masne dlake i viđa se u naborima kože psa, na licu i oko drugih delova tela koji obiluju lojnim žlezdama. Ovo stanje kože karakteriše višak proizvodnje sebuma i defektna keratinizacija (proces regenerisanja kože i noktiju), što vodi perutanju i ljuštenju kože. Postoje dve vrste seboreje: seborrhea sicca (suva i “perutava” koža) i seborrhea oleosa (masna koža). Psi obolevaju od kombinacije oba tipa.

Simptomi seboreje

Pas sa seborejom ima specifične promene na dlaci i koži, ali ćete pronaći ljuspice kože na mestu gde spava. To je tipičan pokazatelj da je vaš ljubimac oboleo od seboreje. Osim ljuštenja kože, pas ima izrazito masnu dlaku jakog mirisa koja na pojedinim mestima opada, koža mu je crvena, oseća jak svrab i ponekad pati od infekcije uha. Koža u naborima je crvena ili tamnije pigmentisana, zbog hronične upale i iritacije, peruta se i ljušti na šapama, vratu, usnama, pazuhu, butinama i ispod stomaka. Dlaka je masna, kao premazana voskom, neprijatno miriše i opada.

Pas i seboreja

Foto: Shutterstock

 

Uzroci seboreje

Seboreja može biti primarna (ređi slučajevi) ili sekundarna: primarna je nasledno stanje, pojavljuje se kod pasa do dve godine starosti i ima tendenciju pogoršanja. Rase koje imaju problem sa primarnom seborejom su: američki koker španijel, baset, jazavičar, engleski špringer španijel, nemački ovčar, zlatni retriver, labrador retriver i zapadnoškotski beli terijer.

Sekundarna seboreja je češća: podložniji su joj psi sa alergijama, endokrinim poremećajima i hormonskom neravnotežom, infekcijama kože (bakterijskim ili gljivičnim) i oni koji pate od spoljašnjih parazita. Veterinar će utvrditi poreklo infekcije (bakterijska, gljivična/kvasna ili parazitska) i obaviti analize.

Lečenje seboreje

Ne postoji lek za primarnu seboreju. Stanje se može ublažiti medicinskim kupkama i specijalnim šamponima. Vitamin A ili retinoidi se mogu koristiti za regeneraciju kože. Na psima nemojte koristiti medicinske šampone namenjene ljudima! Potražite pomoć veterinara koji će izabrati odgovarajući šampon na osnovu rase, dlake i stepena masnoće dlake i kože psa.

Većina pasa sa sekundarnom seborejom leče se medicinskim kupkama i medikamentima koji smiruju upalu kože, ali ne eliminišu uzrok bolesti. Drugi tretmani sekundarne seboreje zasnivaju se na osnovnom uzroku koji definiše veterinar nakon analiza. Seboreja bakterijskog porekla tretira se antibioticima; lekovi protiv gljivičnih infekcija ublažavaju seboreju izazvanu gljivicama; infekcije spoljašnjim parazitima ublažavaju se oralnim ili lokalnim formulama za uklanjanje parazita. Lečenje može trajati nedeljama pa i mesecima, u zavisnosti od težine stanja kože.

Ako veterinar utvrdi endokrine poremećaje poput hipotireoze, Kušingovu bolest ili dijabetes melitus, on će lečiti ova stanja odgovarajućim lekovima. Većina oboljenja zahteva doživotno lečenje, uključujući dnevne lekove i redovne posete veterinaru. Ako je endokrino stanje pod kontrolom, seboreja ne bi trebalo da se vrati (osim ako nema drugačiji uzrok).

Prognoze za pse sa seborejom

Ukoliko vaš pas boluje od primarne seboreje, potrebno mu je doživotno lečenje. Prognoze su dobre za ljubimce koji pate od sekundarnog oblika ovog oboljenja. Psima sa alergijama će biti potreban stalni tretman za sekundarne infekcije. Veterinar bi trebalo da vas uputi kod veterinarskog dermatologa radi testiranja i lečenja alergija. Psi sa teškim alergijama možda će se lečiti injekcijama, jer se alergije i sekundarna seboreja ponavljaju, posebno s promenama godišnjih doba.

Kako sprečiti seboreju

Primarna seboreja se ne može sprečiti, osim selektivnom kontrolom. Kao i kod svakog naslednog stanja, pse sa primarnom seborejom ne treba koristiti u uzgoju. Sekundarna seboreja se može sprečiti lečenjem stanja kože pre nego što se bolest pojavi. Odvedite psa veterinaru ako primetite svrab, češanje ili promene na koži. Kontrolišite prisustvo spoljašnjih parazita tokom cele godine, kako biste sprečili iritacije. Obavezno pratite preporuke veterinara za dugotrajno lečenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari