• 0
 ≫ 

I našu kucu mogu da bole zglobovi: Šta treba da znate o artritisu kod pasa

 ≫ 

Artritis je problem koji se javlja kod većine kičmenjaka, a vezuje se za trošenje hrskavice koja se nalazi između zglobova

  • 0
Pas, Bernski planinski pas

Foto: Pixabay.com

 

Ne možete da zamislite da vaš ljubimac pati, zar ne? Znamo kako vam je. Međutim, kod naših pasa-seniora postoji problem koji se često javlja, a ume da izazove tegobe. U nastavku teksta pročitajte nešto više o tome kako uočiti artiritis kod pasa i šta dalje raditi.

 

Kako prepoznati artiritis kod pasa

Najpre je važno da definišemo artritis i kažemo nešto više o njegovim vrstama. Naime, artritis je problem koji se javlja kod većine kičmenjaka, a vezuje se za trošenje hrskavice koja se nalazi između zglobova, što dalje uzrokuje nelagodu i bolove, piše apetit.rs.

 

Vrste artritisa su:

Osteoartritis - degenerativno stanje hrskavice koja prekriva krajeve kostiju. Ovaj tip artritisa javlja se sa godinama i upotrebom zglobova. Osteoartritis se uglavnom javlja kod starijih pasa, ali može da se javi i kod mlađih i sredovečnih pasa, ukoliko su doživeli neku traumu.

Reumatoidni artritis -  autoimuno stanje kod koga telo napada sopstvene zglobove i tkivo, što se pretvara u artritis. Mada je retko, ovo stanje može da se vidi kod pasa svih uzrasta.

 

Šta uraditi preventivno

Kod pasa kod kojih je artritis nasledan ili koji su već stariji, potrebno je staviti akcenat na redovnu fizičku aktivnost.

Prekomerna težina psa naročito može biti problematična u borbi protiv artritisa, pa se potrudite da regulišete i ishranu ljubimca.

 

Kako da olakšate život vašem psu

Osim što ćete preduzeti preventivne mere, postoje još neke akcije koje možete preduzeti kako bi vaš najbolji četvoronožni prijatelj bio u top formi.

Vežbanje je uvek dobra ideja. Nužno je za održavanje pokretljivosti zglobova i jačanje mišića. Posebno dobar izbor je hidroterapija. Razmislite i o fizikalnoj terapiji – masaža, akupunktura, analgetska elektroterapija – sve one pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, elastičnosti tetiva, stanju mišića, smanjenju bola i upale.

Ono što još možete da uradite je da činijice sa vodom i hranom podignete od poda na neku podlogu, kako pas ne bi morao da se saginje, kao i da nabavite krevetac od memorijske pene. Vaš pas će vam biti zahvalan.

Video: Pojeo je slatkiš svog najboljeg druga, pa je za kaznu morao da uradi najslađu moguću stvar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari