• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je afrički pigmejski jež dobar izbor za mezimca?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj bodljikavi sisar ima poseban režim ishrane, svoju rutiniu spavanja i zabavlja se u vreme kad većina vlanika ide na spavanje. Da li ste ipak spremni da delite život sa njim?

  • 0
Afrički pigmejski jež Foto: Pixabay

Afrički pigmejski jež odgovara osobama koje traže jedinstvenog, tihog kućnog ljubimca.

Jež ima poseban režim ishrane, svoju rutinu spavanja i zabavlja se u vreme koje nije prikladno svakom vlasniku. Ipak, on je mnogima idealan kućni prijatelj.

Da li ste i vi među njima?, pita se Thesprucepets.

Da li su ježevi dobri ljubimci?

Ježevi mogu biti veoma dobri kućni ljubimci onima koji ne traže umiljatog mezimca u kavezu, vlasnicima koji nisu gadljivi zbog njegove ishrane insektima i onima kojima ne smeta što njihov ljubimac spava danju, a cele noći trči na svom točku.

Ježevi su veoma tihi, ne zauzimaju mnogo prostora i nisu preterano zahtevni.

Šta ježevi jedu?

Ježevi ne jedu seme ili seno, kao većina malih kućnih ljubimaca u kavezu. Oni se hrane posebnom vrstom žitarica, insektima, voćem. Ove životinjice nekad su smatrane insektojedima, ali su zbog raznovrsne ishrane prozvani svaštojedima.

To praktično znači da ćete svom ježu nabavljati ne samo bube, već i sveže namirnice i specijalno formulisanu hranu.

Raznolikost u ishrani je od suštinskog značaja za zdravlje ježeva.

Vole li ježevi da žive sami?

Afrički pigmejski jež Foto: Pixabay

Neki kućni ljubimci, poput zamorca, bolje se osećaju kad žive u društvu sa prijateljima, ali jež više voli samoću. To znači da možete kao ljubimca nabaviti samo jednog ježa: ne morate u kuću donositi dva ili tri kako biste im osigurali sreću!

Odraslom ježu potreban je prostrani ograđeni prostor, veličine 4x2 metra i više.

Koliko su ježevi aktivni?

Afrički pigmejski jež Foto: Pixabay

Ježevi možda ne izgledaju kao atlete, ali su izuzetno aktivni. U divljini, oni dnevno prelaze popriličnu kilometražu (u poređenju sa svojom veličinom) – čak više od tri kilometra – pa definitivno nisu “sedeći” ljubimci.

Ježevima je potrebno mnogo vežbanja zbog njihovog mentalnog zdravlja i fizičke kondicije. Ježevi koji nemaju dovoljno svakodnevne fizičke aktivnosti verovatno će postati gojazni. Zato im je potrebno mnogo vežbe i igre van kaveza, kao i točak za istrčavanje.

Jesu li ježevi budni danju?

Afrički pigmejski jež Foto: Pixabay

Ježevi su noćne životinje, što znači da su aktivniji noću nego danju. Jež će većinu dana provesti spavajući, pa ako želite da se poigrate s njim, činite to u večernjim satima kad se bude da bi jeli i bili aktivni. Ovo možda nije idealno za vlasnika koji rano ide na spavanje, ali ako radite danju i imate slobodnog vremena tek uveče, ovakav raspored bi se mogao poklopiti sa uobičajenim životnim tempom ježa.

Ujedaju li ježevi?

Jež ima do 44 zuba i obično ne grize. Ali ako je uplašen, on će se sklupčati u lopticu što je upozorenje pred ugriz!

Ako jež ipak nekoga ujede, to se dešava ako je zaista iznerviran, ako ga nešto boli ili je previše uplašen. Jež nikad neće prvi napasti čoveka niti pribeći ugrizima.

Koliko su opasne ježeve bodlje?

Jež zaista ima mnogo bodlji, ali one nisu uvek nakostrešene, pa ga s vremena na vreme možete bezbedno uzimati u ruke. Njegove bodlje su veoma oštre, ali kada je jež opušten, one su ravno položene i neće vas bockati. Na stomaku ježa nema bodlji, tako da je držanje “srećnog” ježa okrenutog leđima na vašim dlanovima i dalje bezbedno.

Kad se jež podigne, njegove bodlje se usprave, a položaj tela sakriva njegov mekan stomak, pa se bodlje “rasprše” na sve strane.

Uprkos tome, jež vas neće povrediti bodljama koje ne sadrže nikakav otrov. One su šuplje i ispunjene vazduhom i nisu previse oštre na krajevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari