• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li i koliko boli držanje ježa u rukama?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici bodljikavih kućnih ljubimaca kažu da je najvažnije “pročitati” raspoloženje ježa i jačinu sopstvenog stiska. Poštujte pravila iskusnih “ježoljuba” kako ne biste svakodnevno trčali na vađenje bodlji!

  • 1
Tehnika držanja ježa u rukama Foto: Shutterstock

Da li kućni ljubimac jež može da povredi vlasnika koji ga drži u rukama?

Mnoge osobe koje nisu imale priliku da dodirnu ježa u nedoumici su da li je bezbedno držati ove životinjice. Da li previše bockaju ili postoji neka tehnika da ih držimo a da nas ne boli, pita se Thesprucepets?

Pojedine osobe pitaju se zašto bi neko želeo da ima kućnog ljubimca koga ne može ni da uzme, a kamoli da ga pomazi. Srećom, vlasnici ježeva znaju da se sa voljenim kućnim ljubimcima mogu lepo poigrati, pa čak i pomaziti, ukoliko to čine na pravi način.

Kako treba da držite ježa?

Kada je jež miran, njegove bodlje su u opuštenom položaju. Tada ježa možete držati bez bojazni da ćete se povrediti.

Bodlje leže pravo duž leđa i sa strane, okrenute ka zadnjem kraju: sve dok ne dodirujete njihove oštre vrhove, nećete imati problem.

Uplašen ili ljutit jež je već druga priča. Njegove bodlje tada se podižu i mogu se “razleteti” u svim pravcima. Ovakav odbramben stav životinje najverovatnije će vam doneti neko iskustvo koje ćete lakše preboleti ako vam je pri ruci debeo peškir ili zaštitne rukavice.

Da li ježevi vole da se maze?

Da li i koliko jež uživa u držanju ili maženju je individualno za svaku životinju.

Karakter ježa i eventualna iskustva sa ljudima u prošlosti će odrediti kako će se ježić ponašati prema vama. Pojedini ježevi vole da osete dodir vlasnika, dok su drugi suzdržaniji ili nemirniji, jer više vole aktivnosti od “kuliranja”.

Neki ježevi će tolerisati držanje u rukama, dok će drugi gledati da se izmaknu kako bi njuškali i šetali unaokolo. Teško je predvideti raspoloženje ježa u bilo kom trenutku, ali se uz dosta strpljenja svaki jež može makar nakratko zadržati u rukama.

Ježeve bodlje

Trbuh ježa prekriven je mekim krznom, ali su mu bokovi i leđa načičkani čvrstim bodljama kojih ima između 3.000 i 5.000! Ježeve bodlje su poprilično oštre, iako se ne mogu porediti sa bodljama bodljikavog praseta.

Kad se jež oseti ugroženim, njegove bolje naglo se usprave. Osim toga, jež će se saviti u lopticu kako bi zaštitio meke delove tela. Na taj način će bodljama biti prekriveni svi ranjivi delovi ježa.

Ježa možete dodirivati čak i kad se pretvori u bodljikavu loptu. Zasad nije poznato da li je ijedan vlasnik doživeo ozbiljne povrede dok je držao ježa.

Važno je da pripazite na prste i ne pokušavate da stisnete ježa urolanog u loptu!

Kako da držite ježa i sačuvate prste? Pogledajte video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari