• 1
 ≫ 

Afrički pigmejski jež: Sve popularniji ljubimac i u našim domovima

 ≫ 

Pre nego što nabavite ovo simpatično stvorenje, raspitajte se o njegovoj nezi, zdravlju i potrebama i nabavite adekvatnu opremu koja podrazumeva kavez, specifičnu hranu, igračke i druge zanimacije

  • 1
Jež kućni ljubimac

Foto: Shutterstock

Ježevi su jedinstvene životinjice i sasvim posebni kućni ljubimci.

Jedu drugačiju hranu u poređenju sa drugim malim životinjama i specifični su po izgledu: imaju stotine bodlji po celom telu, a kad se uplaše, urolaju se u kuglu! Čuvanje ježa u domu zahteva posebne uslove u pogledu smeštaja i ishrane, ali i nege i očuvanja njegovog zdravlja, prenosi portal thesprucepets.

Ishrana afričkog ježa

Za razliku od većine drugih “džepnih” ljubimaca, ježevi su insektojedi, ali u slast smažu i sve što puzi. Brašneni crvi i cvrčci su im omiljeni i uzgajaju se u zatvorenim uslovima. Međutim, osnovna hrana za ježa specijalno je formulisana i kupuje se u prodavnicama za kućne ljubimce. Ukoliko je gotova hrana siromašna proteinima, dopunite je živim insektima, brašnenim crvima i cvrčcima, ali uvedite u ishranu i povrće. Mnogi vlasnici i odgajivači daju svojim ježevima industrijsku hranu za mačiće, ali to nije nutritivno dobar izbor. Mačija hrana ne sadrži krvno brašno i hitin koji su neophodni ježu.

Čuvanje ježa, smeštaj i zabava

Afrički pigmejski jež potiče iz centralne i istočne Afrike, ali su ove životinjice uglavnom hibridi četvoroprstog i alžirskog ježa. U divljini se hrane prvenstveno malim insektima, larvama, puževima, paucima i malim kičmenjacima. Takvu ishranu treba da “imitirate” ako držite ježa u zatočeništvu. Kavezi za zamorce i kuniće su pogodni za ježeve, ali izbegavajte smeštaj sa žičanim rešetkama. Ježevi imaju mala i nežna stopala i mogu se povrediti ako propadnu kroz rupe. Osim toga, često dobijaju i žuljeve koji se inficiraju (pododermatitis). Meka podloga, poput recikliranog papira ili pamučne prostirke koje ćete redovno menjati, najbolja su rešenja za osetljiva ježeva stopala.

U kavez unesite zatvoreni točak za istrčavanje kako bi ježić mogao da vežba. Osim toga, neophodan mu je i kutak za skrivanje, činija za hranu i prilagođena bočica za vodu. Redovno čistite točak za trčanje da bi se izbeglo nakupljanje fekalnih materija. One izazivaju infekcije na ježevim stopalima, ali i kod vlasnika koji dodiruje ježa. Ježevi su veoma aktivni dok spavate: oni će trčati na točku ili u svom prostoru za igru. Ako ne mogu da se kreću i vežbaju koliko žele, postaće depresivni, gojazni i dobiće rane na stopalima. Vežbanje i aktivnost su im veoma važni, pa im obezbedite prostor za trčanje i igru.

Kako držati ježa i rukovati njim?

Iako afrički patuljasti jež ima na stotine bodlji, ne znači da ga nije zabavno držati u rukama. Pitomi jež voli da leži među vašim dlanovima, jede iz vaše ruke i čak uživa u nošenju. Mlađeg ježa lakše ćete pripitomiti od starijeg, pa je najbolje da nabavite ovog ljubimca u uzrastu od oko šest do osam nedelja. Jež ne voli da ga ljubite u glavu! Nije ni ljubitelj vode, ali kad mu budete čistili i prali nožice, stavite ga u plitku kadu i dolijte vodu koja će mu pokriti samo stopala.

Nega i zdravlje pigmejskog ježa

Bolesti zuba, problemi sa kožom, zaražavanje grinjama i vašima, crevni paraziti i tumori su najčešći problemi ježa. Prevencija nastanku tumora reproduktivnih organa podrazumeva sterilizaciju koja će sprečiti i druge bolesti. Obavezan je detaljan stomatološki pregled pri godišnjim posetama veterinaru i povremeno sređivanje zuba pod anestezijom kako vaš jež ne bi izgubio zubiće ili razvio druge stomatološke probleme. Jednom sedmično ježu perite zube: koristite najmanju četkicu i pastu namenjenu mačkama. Umesto četkice, upotrebite aplikator sa pamučnim vrhom.

Gojaznost je još jedan uobičajen problem, pa uvek proverite dajete li ježu preporučenu količinu hrane.

Gubitak bodlji je normalan proces, ako je reč o malim količinama. Ukoliko jež gubi toliko bodlji da na njihovom mestu ostaju “ćelave” mrlje, reč je o medicinskom problemu. Infekcije parazitima, pogotovo grinjama, izazivaju preterani gubitak bodlji. Zato je neophodno da odnesete ježa veterinaru, koji će utvrditi razloge ove pojave i preporučiti adekvatnu terapiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari